1 509 4

Кога е време за момичето да започне да се лакира

Кога е време за момичето да започне да се лакира
Снимка: Shutterstock
Антония Симеонова

Труден въпрос. Децата обичат всичко шарено и лъскаво, и особено докато са малки, трудно им отказваме разнообразни прищявки. Разбира се, като грижовни родители едва ли ще позволим ноктопластика, но да рисуват цветенца и личица за рождените си дни, вече е нещо обичайно.

Когато тръгнат на училище обаче, майките и бащите усещат в себе си една бариера и спирачка, която им подсказва да не позволяват на момичетата си да ходят с ярки, изрисувани, дълги нокти.

Защо е така?

Осъзнаваме или не, всеки елемент от мъжкото и женското облекло носи своето послание и далеч не е само цветно петно в интериора. Не всеки знае, че първият лак за нокти е изполван в Китай около 3000 г. преди новата ера и задължително е бил съчетан с дълги нокти. Защо? Ще се учудите, но посланието е идентично с днешното... Дълги и цветни нокти са носели високопоставените личности, които са имали слуги и не са се занимавали с ръчна работа.

Доколкото детството е период ,в който се оформят добрите навици на трудолюбие, скромност, практичност, нормално е да водим децата най-напред да осъзнават своите задължения, а вследствие на тях – какви нокти и с каква украса е удобно да поддържат. Разбира се, и прекомерно ярките цветове /дори на къси нокти/ често не се допускат в училищата, за да не става предмет на основно внимание в час.

Все пак, рано или късно, момичетата започват да развихрят въображението си, и някои от тях представят същински малки изложби на лак и маникюр. Други се научават да го правят сами, и скоро създават свои клиенти и фенове.

Да ги възпираме ли?

Доколкото днешното младо поколение има желание да изрази своя вкус, настроение и дори послания чрез рисунки по ноктите, явно трябва да проявим разбиране и търпимост. Като всяко нещо, така и тази украса е нещо хубаво като аксесоар на облеклото, или като симпатично „наигване” към новите познати. Но явно не е добре, когато човекът става аксесоар към маникюра си.

В наши дни цветен маникюр ползват момичетата,
но в древността ноктите си са оцветявали и двата пола.

Доколко едно момче трябва да си прави маникюр? Вероятно представата за добре поддържани нокти трябва да се изгради у момчето още от ранна възраст, и не е необходимо да го стресираме като го заведем на маникюр в салона с нас. В бъдеще, при необходимост той сам ще намери начина и времето да посети и професионалист при нужда. Все пак, поддръжката на ноктите му може да остане и изцяло негово дело.

Крайностите при възпитанието на децата в посока на това, че без професионален маникюрист никога не могат да изглеждат добре, може да се отрази зле на тяхното самочувствие, а и на нашия бюджет. Винаги бихте могли да закупите нещо по ваш избор и с нейно съгласие от онлайн магазин за маникюр и след това да наблюдавате младата дама. Така че именно в кръга на играта и експериментите можем да очакваме момичето да създаде добри навици и да намери своя собствен стил.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 14:38  08.11.18
  Когато види , че повечето момчета от класа им са се лакирали.
 • 2 15:42  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Радо
  Отговор
  3 15:56  08.11.18
  Когато започне да носи на майка си килотите, тогава може да започне и с лака/тунинга.
 • ПК-РК
  Отговор
  4 16:14  08.11.18
  Да кажа и аз поне нещо положително като коментар,на мойта щерка бих и счупил пръстите преди да стане абитюрентка ПРИМЕРНО,лично АЗ,сигурно...ШЕГУВАМ СЕ:)

Напиши коментар:


Публикувай