Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 12:47 2 875 8

Грипът няма да ви повали с тази уникална българска рецепта

  • грип-
  • рецепта-
  • ваксини-
  • зимен зесон-
  • грипен сезон-
  • проф. тодор кантарджиев

Проф. Кантарджиев изброи българските продукти, които предпазват от грип

От догодина държавата отпуска 1.5 млн. лв за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.

Той категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки. Проф. Тодор Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата. Грипът идва по две причини — че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ — студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме.

Експертът подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми. Проф. Кантарджиев обясни още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба.

Слава Богу, все по-малко хора се самолекуват с антибиотици, защото преди 20-30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката, резистентността беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко", каза още специалистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а сега

    9 3 Отговор
    мастурбация му е макята
  • 2 боцмана

    29 2 Отговор
    Професоре , ти къде живееш ? Къде ги намираш тези уникални български продукти , аз освен ментета бъкани с консерванти и боклуци друга стока много рядко срещам.

    Коментиран от #8

  • 3 Радо

    28 1 Отговор
    Професорът забравил да спомене киселото зеле и чесъна....като се намуам със зелеви сърми и с 1-2 глави чесън, не грип, ами и чумата нема а ме фане.

    Коментиран от #7

  • 4 ванката

    14 0 Отговор
    чесън и ракия му е майката...!!!
  • 5 гост

    14 0 Отговор
    Домашно мляко и сирене, домашно винце и ракийка и туршийка му е майката!

    Коментиран от #6

  • 6 JEEP

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Само домашното му е майката. Добре, че имам приятели из страната та се снабдявам. Това в магазините е пълна порнография. С толкова консерванти, че едва ли има оцелели микроорганизми.
  • 7 Метгонтан

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Чесъна е известен с това че държи грипа и коврите надалеч .....
  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    Купи си прясно мляко, донесено от някой съсед от село, и си го закваси сам, така ще имаш истинско кисело мляко за цялата седмица. Същото може да направиш и със сиренето. Зимнина и компоти пак, отделяш 4,5 дни през лятото и есента, за да си направиш зимнина, поне 150 компота и трушии, лютеници и кисели краставички може да си направиш за това време и то на цени много по-ниски от това в магазина, поне на половина. Купи си суров суджук, или си купи месата и си напълни сам, и си го изсуши на терасата, така ще имаш истинско мезе без консерванти. Да, ама вие искате да седите пред телевизора и да си купите всичко от магазина, после ревете, че било боклук, било менте, но пръста няма да си мръднеш да направиш нещо с двете си ръце. Пробвай и ще видиш каква е разликата.