От догодина държавата отпуска 1.5 млн. лв за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.
Той категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки. Проф. Тодор Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата. Грипът идва по две причини — че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ — студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме.
Експертът подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми. Проф. Кантарджиев обясни още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба.
Слава Богу, все по-малко хора се самолекуват с антибиотици, защото преди 20-30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката, резистентността беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко", каза още специалистът.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 а сега
12:56 12.11.2018
2 боцмана
Коментиран от #8
12:56 12.11.2018
3 Радо
Коментиран от #7
13:00 12.11.2018
4 ванката
13:10 12.11.2018
5 гост
Коментиран от #6
13:16 12.11.2018
6 JEEP
До коментар #5 от "гост":
Само домашното му е майката. Добре, че имам приятели из страната та се снабдявам. Това в магазините е пълна порнография. С толкова консерванти, че едва ли има оцелели микроорганизми.15:28 12.11.2018
7 Метгонтан
До коментар #3 от "Радо":
Чесъна е известен с това че държи грипа и коврите надалеч .....11:23 13.11.2018
8 гост
До коментар #2 от "боцмана":
Купи си прясно мляко, донесено от някой съсед от село, и си го закваси сам, така ще имаш истинско кисело мляко за цялата седмица. Същото може да направиш и със сиренето. Зимнина и компоти пак, отделяш 4,5 дни през лятото и есента, за да си направиш зимнина, поне 150 компота и трушии, лютеници и кисели краставички може да си направиш за това време и то на цени много по-ниски от това в магазина, поне на половина. Купи си суров суджук, или си купи месата и си напълни сам, и си го изсуши на терасата, така ще имаш истинско мезе без консерванти. Да, ама вие искате да седите пред телевизора и да си купите всичко от магазина, после ревете, че било боклук, било менте, но пръста няма да си мръднеш да направиш нещо с двете си ръце. Пробвай и ще видиш каква е разликата.14:41 14.11.2018