12 690 15

Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените... (СНИМКИ)

На това място жените се къпят пред погледите на всички

Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените... (СНИМКИ)
Снимки: Shutterstock

Туристка от България посети далечната Намибия и описа в интригуващ разказ колко различно е в африканската държава. Тя посетила до едно от предградията на най-големия град Виндхук - Катутура, и разказът ѝ за това, на което е станала свидетел, е изключително увлекателен.

Ето какво написа тя на една от страниците за пътешествия във Фейсбук:

"През 1950 г. Намибия е била под управлението на Южна Африка и този период е свързан с апартейда. Не за пръв път чернокожите и цветнокожите са били изселени от местата, които са обитавали и притежавали, и са силово заселени в северните части на Виндхук.

Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените... (СНИМКИ)

Столицата е била разделена на три - Виндхук за белите, Катутура за черните и Комасдал за цветните.

На езика на племето Хереро, Катутура буквално означава “мястото, където хората не искат да живеят”, а това е пряко свързано с историята на Намибия. Хереро е племето, което е било на косъм да бъде унищожено по време на геноцида на немците.

Всяко племе е трябвало да живее отделно в Катутура, спрямо мястото, което му е било отредено. Племената там са били Хереро, Нама, Дамара, Овамбо, Каванго и Каприви.

Създаденото тогава разделение се спазва и до днес. Членовете на племената се женят помежду си и всеки си говори езика на племето.

Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените... (СНИМКИ)
Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените... (СНИМКИ)

В по-голямата част от Катутура няма канализация и електричество. Хората са принудени да мъкнат тежките туби с води по няколко километра и водата се заплаща с чип. Имаш пари в чипа - точиш вода, нямаш - нищо не получаваш. Чипът се зарежда само в столицата. Т.е това трябва да се планира предварително и отнема доста време.

Има места, отредени за тоалетни, но са само за small business и за душ под открито небе. На въпросът ми "А жените как ей така се къпят пред всички?", бях погледната странно и ми се каза "Ми то половината племена тук ходят голи". За big business се ходи в храстите, които са отново там някъде в далечината. Сега е сухият сезон и храсти няма и затова жените ходят само нощно време и се групират по няколко. Хранят се масово с Пап (царевична каша), та затова само по веднъж на ден се налагало.

Хладилници няма и ме научиха как да разпознаем дали месото е годно за ядене. Оставя се кравешката глава на открито и зорко се наблюдава дали мухите ще накацат. Ако умрат на секундата, то означава, че животното е било болно и не трябва да се яде месото.

По време на обиколката ни се оказа, че има предизборна агитационна кампания - хората се редяха на опашка, но за разлика от нас, където раздават кебапчета, там раздават само пари кеш.

Завършихме и с разходка до култовия открит пазар, където се почерпих с червеи Мопане. Супер мезе за бира."

Българка разказа за най-ужасното място на света, където жените... (СНИМКИ)


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДДРОнег
  Отговор
  1 16:34  07.12.18
  "Публикувано във факти.бг: За big business се ходи в храстите, ..." Май в превода нещо се окъкахте за big business, а?! А иначе ми прави впечатление какви красиви негри има в естествената им среда - Африка !!! Относно условията на живот - ами "Великите сили" по-малко да се лакомят за власт и пари и ще има за всички, инвестирайте не в оръжие, ами в образование и култура и всички ще сме щастливи !!!
 • Гост
  Отговор
  2 16:45  07.12.18
  а някой пита ли се дали тези хора имат нужда от електричество? Понеже ние сме свикнали и видиш ли те били зле. Не са зле, стига никой да не ги ограничава как си живеят (вода и храна) и може да са много по щастливи от нас развитите.
 • червен
  Отговор
  3 17:57  07.12.18
  това е комунизма дето 45 години го строихме при ТАТО

 • ванката
  Отговор
  4 18:38  07.12.18
  неможах да разбера какво странно имаше толкова че събинчето така се изумила явно не е запозната с живота там и затова и прави голямо впечатление и също така ми стана странно защо възмущението е само към жените значи мъжете да се къпят пред всичи не е проблем но за жените е ?!?
 • Карагенан (Е-407)
  Отговор
  5 21:15  07.12.18
  В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена.
 • Siegfried
  Отговор
  6 23:45  07.12.18
  Раждаемостта в Африка взема гигантски размери и ако не се регулира ще има световна катастрофа .За десетина години се удвоява броят на населението .Време е за Маултус , за който разбира за какво говоря .На черните не им се работи , предпочитат да идват в Европа и то не къде да е ,а в Англия , Германия , Франция , Швеция и др.Предпочитат соц.помощи но да не работят .Пустинята превзема земите им , но не правят нищо !Да копаят наводнителни канали ,да засаждат растения спиращи пясъците , не !Белите са виновни !Особено Американците !( ех , да можех да отида в САЩ)Предстои ни или въоражен отпор срещу черните или Европа да почернее?След черните ,ще са арабите , след тях руснаците и накрая комунистите .Тогава Земята ще си отдъхне !
 • Намибиец
  Отговор
  7 10:48  09.12.18
  АМА ЧЕТА СИ В НАМИБИЯ И СИ ПОМИСЛИХ ЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ СА ХОДИЛИ НА РАЗХОДКА ВЪВ «ФАКУЛТЕТА» ОПИСАНИЕТО Е ТОЧНО И. ВЕРНО.-СЪВПАДЕНИЕТО ПЪЛНО. КОЛКО Е ЕДНАКЪВ СВЕТА.БРАТЯ БЪЛГАРИ
 • За чипа
  Отговор
  8 11:12  09.12.18
  «Чипът се зарежда само в столицата. » И У НАС Е ТАКА,НО САМО АКО СИ БЛИЗЪК С ВЛАСТА. ИМАШ ЧИП -КРАДЕШ.(гледай: БАНЕВИ И Сие ) - ..НЯМАШ: СТАВАШ «НАМИБИЕЦ» ЗАРЕЖДАЙТЕ ИЛИ СМЕНЯЙТЕ РЕДОВНО ЧИПОВЕТЕ СИ БРАТЯ БЪЛГАРИ. С НАМИБИИСКИ ПОЗДРАВ.БЪДЕТЕ ЧИПОСАНИ
 • Мунчо
  Отговор
  9 20:15  09.12.18
  Някой забеляза ли , че още клечат по дърветата! Маймунска му работа! И да не ми разправят , че сме на еднакакво цивилизационно ниво!
 • разбиращ
  Отговор
  10 15:01  10.12.18
  Вързала, Мара та втасала, та и ти ,отиде чак, на кънда в дивия, да снимаш мизерия, много ресурс, ама никой, не го боли ... Я ,иди в" МААЛАТА" ДА ВИДИШ КАК СЕ КЪПАТ. Виж, изпрати го, до някоя свободна телевизия в Европейската общност,ама, от Полша нагоре,там ще стане работата.

 • Долен гей
  Отговор
  11 23:14  20.12.18
  Тея живеят се едно под светлото управление на бойко
 • българинБГ
  Отговор
  12 00:23  23.12.18
  Ами, така е, щото самолетоносачи-подводници-ракети са по важни от хора за "Чичо Съм"! Като има каво да източват (петрол ли, диаманти ли или друго) - да, САЩ там имат национален интерес! А иначе, мигрирайте у Европа! Така? Ами, да, така е, и такава е американската политика...
 • 13 04:19  24.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • брск
  Отговор
  14 21:33  04.01.19
  там е живота
 • Гадно копеле
  Отговор
  15 23:17  04.01.19
  Искам да живея в катотура и цел ден да си драпам к...а

Напиши коментар:


Публикувай