Last news in Fakti

23 Декември, 2018 09:17 8 556 8

Защо носът на елена Рудолф е червен? Науката има обяснение за това!

  • елени-
  • рудолф-
  • чрвен нос-
  • коледа-
  • дядо коледа-
  • мъгла-
  • ултравиолетова светлина

Според един американски биолог причината се крие в изумителното зрение на северните елени

Защо носът на елена Рудолф е червен? Науката има обяснение за това! - 1
Снимки: shutterstock

Питали ли сте се защо еленът Рудолф е с червен нос? Защо само той от всички елени на Дядо Коледа е надарен с такъв изумителен обонятелен орган?

Един американски биолог е открил рационално биологично обяснение на този феномен.

Според Натаниъл Домини причината за яркочервеният светещ нос на елена се крие в една необичайна способност на северните елени, а именно - да различават ултравиолетовата светлина.

Оказва се, че благодарение на своя необичаен орган дава, Рудолф и останалите елени от впряга могат да виждат през мъглата и през облаците.

Яркочервеният нос е своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелита през мъгла и облаци, пише сп. Frontiers for Young Minds.

Защо носът на елена Рудолф е червен? Науката има обяснение за това!
Снимки: shutterstock

Твърдението на Натаниъл Домини от американския колеж "Дартмут" в Хановер се основава на откритието, че северните елени притежават способността да различават ултравиолетовата светлина. През октомври 2013 г. учени установиха, че очите на северните елени променят цвета си в зависимост от сезона — през лятото са жълти, а през зимата — сини. Благодарение на тази смяна през зимата животните получават уникалното си зрение.

Легендата за елена Рудолф тръгва от писателя Робърт Мей и е описана в "Нощта преди Коледа". В произведението се разказва как Рудолф заради светещия си червен нос не бил добре приет от останалите елени. Една нощ го срещнал Дядо Коледа, който имал нужда от помощ, за да намери в тъмното комините на къщите. Така Рудолф станал водач на шейната на Дядо Коледа, която се носи по нощното небе и в нея са впрегнати 9 северни елена.

Защо носът на елена Рудолф е червен? Науката има обяснение за това!

Домини смята, че няма причина да се съмняваме, че Рудолф и останалите северни елени не притежават качеството да се ориентират в тъмнината в коледната нощ, докато разнасят подаръци на децата по цял свят. Има обаче един проблем. Въздухът и особено водната пара в мъглата много добре поглъщат и разсейват ултравиолетовите лъчи и синия цвят, което на практика трябва да заслепи Рудолф в момента, когато влиза в облак в долните слоеве на атмосферата или прелита през мъглата. Именно тогава идва на помощ червеният нос. Ако той свети, както пише Мей, то в шейната си Дядо Коледа вижда какво има пред него.

Единственият проблем за Рудолф е, че такъв голям и червен нос трябва да има много кръвоносни съдове, в резултат на което животното ще губи много топлина, за да нагрява своя "светилник". А това означава, че Дядо Коледа и децата трябва да хранят Рудолф по-добре, отколкото останалите елени от впряга на добрия старец, заключава биологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чинга чук

    6 1 Отговор
    То затова сър Алекс Фергюсън имаше такива успехи!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Даммммм

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "тъпичко писание":

    Нали...и това било вече научно обяснение...хааахахааа...Какво става с тоя свят бе...-пълно е със откачалки,които дори имат научни доказателства--.....
  • 5 незнайко

    1 1 Отговор
    Досега никъде не е споменавано, че северните елени могат да различават ултравиолетова светлина.
  • 6 Пук

    1 1 Отговор
    Не знаех че северните елени имат 3-то око ито инфрачервено за нощно виждане?
  • 7 Учен от БАН

    2 0 Отговор
    Има научни доказателства за съществуването на едноок смок който и в тъмното безпогрешно се ориентира къде да влезе.
  • 8 Виго

    0 0 Отговор
    Носът на Рудолф,а и този на Дедо Мраз са червени,щото прекаляват с червеното вино,ако
    я карат тъка до пролет,носовете им ще посинеят,от опит го казвам!