Last news in Fakti

19 Април, 2012 17:31 1 879 0

18 деца починали за година и половина в дома в Плевен

  • дом-
  • плевен-
  • деца-
  • десислава атанасова-
  • нарушения-
  • далавери

Далавери с пари и храни откри проверката

18 деца починали за година и половина в дома в Плевен - 1
Снимка: БГНЕС

Осемнадесет деца от дома за медико-социални грижи в Плевен са починали за година и половина. Грамажът при храненето и спецификата на продуктите, от които се нуждаят изоставените деца със здравословни проблеми, не са били контролирани.

Освен това са установени далавери с дарени пари и храни. Това съобщи днес на специална пресконференция здравният министър Десислава Атанасова, която оповести доклад за състоянието на детското заведение след проверка на министерството.

Припомняме, че в началото на този месец министърът направи изненадваща проверка в дома и установи шокиращи факти.

300 хиляди лева от дарение не се водят никъде и няма какъвто и да е документ, е установила проверката. Няма документи и за хранителни дарения, които не може да се приемат без сертификати за качество. Морски продукти - риби и калмари, са приети от персонала също без документация.

В едно и също помещение са съхранявани белина, храна и документи, показва докладът. На проверяващите направило впечатление, че работещите в дома не знаят имената на децата, които живеят там, а гледат от бележчици, залепени на леглата.

Супа, основно и десерт за едно хранене били пасирани и смесвани в шишета. Децата нямали никакви навици за хранене с прибори.

Фрапиращ случай бил назначението на уволнена от бившия здравен министър директорка Ирина Костова. Тя била върната на работа от наследничката си.

Днес бе оповестен и докладът от проверката на Регионалната здравна инспекция в Плевен, която Окръжна прокуратура в града й възложи да извърши. Резултатите обяви д-р Светла Козарова, зам.-директор на РЗИ-Плевен. Инспекцията е извършена от 15 до 30 март и в нея са участвали експерти от дирекция „Медицински дейности”, диетолог, както и всички специалисти, имащи отношение към контрола в дома. Докладът е окончателен и ще бъде изпратен в прокуратурата в изискания срок, обясни д-р Козарова.

Осем специалисти от съответните дирекции на РЗИ са правили проверката в Дома за медико-социални грижи в Плевен, поясни още д-р Козарова. Не може да се говори за някакви фрапиращи хигиенни нарушения, коментира тя. Провели сме и лабораторен контрол на качеството на дезинфекцията в дома, като за това има два съставени акта.

Само през 2011 г. РЗИ-Плевен, е направила девет проверки на дома. По време на тях са издадени 2 наказателни постановления и три предписания за констатирани нередности. От началото на годината досега са извършени още 15 инспекции, приключили с 2 предписания и 4 наказателни постановления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА