Last news in Fakti

2 Май, 2019 14:11 13 202 11

Сняг след Гергьовден, а после друга аномалия

  • прогноза за времето-
  • синоптик-
  • месец май-
  • нимх-
  • бан-
  • красимир стоев-
  • студ-
  • сняг-
  • температури-
  • гергьовден

Според НИМХ ще усетим рекордни и драстични температурни разлики в рамките на няколко дни

Сняг след Гергьовден, а после друга аномалия - 1
Снимки: shutterstock

Най-ниските температури през май у нас ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 29 и 34 градуса. Това съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през тази година през май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15 - 16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, а до 12-14 градуса - в по-ниските части на планините.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата - в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

Сняг след Гергьовден, а после друга аномалия
Снимки: shutterstock

В началото на май ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4-10 май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и с временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на атмосферата. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на десетдневието отново времето ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни валежи, с гръмотевични бури и градушки.Сняг след Гергьовден, а после друга аномалия
Снимки: shutterstock

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията в Западна и Централна България и около 21, 24-26 май и в края на месеца.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Според астрономическата справка в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 27 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 5 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 57 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 5 минути, уточняват от БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въх

    34 3 Отговор
    Да не замръзне нафтата в бойната техника за парада
  • 2 SAAB

    25 2 Отговор
    Те за това не спират парното.......ще ни топлят до август :)
  • 3 чичо мънди

    22 1 Отговор
    Как да изляза до външната тоалетна на село?,с чадър,с ватенка или по шорти на пребежки.Ши вали ли,ши дуа ли или ши припича,че ми иде да си кина ризата.
  • 4 Бой на негри в тъмна нощ

    21 1 Отговор
    Вижте сега какво става:Емил Чолаков напусна БТВ прогнозата и времето започна да си прави каквото си поиска.хахаххахаха
  • 5 мани мани

    21 7 Отговор
    откакто герб са на влас и хубаво време нямаме! факт! неоспорим факт!
  • 6 007

    14 0 Отговор
    Времето, както и всички Българи имащи чувство за хyмор, тъжим за Вeликият Емил Чолаков :(

    Коментиран от #11

  • 7 007

    16 0 Отговор
    Емил никога няма да бъдe забравен. Неговото оригинално чувство за хумор стопляше душата, дори и навън камъка да се пyкaшe.
  • 8 567567567

    11 2 Отговор
    Емо бе моля ти се върни се да са опрай времето бе!!!!!!!!!!
  • 9 Лора

    8 2 Отговор
    Дано да завали сняг, да застудее и всичко да си дойде на мястото, както трябва да бъде...!!!!
  • 10 Митко

    8 0 Отговор
    Сняг в планините...Не четете ли?
  • 11 Гошо

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "007":

    Коги умре бе.