Last news in Fakti

26 Юни, 2019 10:29 6 498 4

Защо не е нужно да спим по 8 часа

  • сън-
  • време за сън-
  • почивка-
  • полезно здраве-
  • здравословен сън-
  • време за почивка-
  • спане-
  • сиеста-
  • следобедна дрямка

Учени откриха идеалният режим за сън, който да отговаря на нуждите на тялото ни

Защо не е нужно да спим по 8 часа - 1
Снимки: shutterstock

Едва ли има човек, който не осъзнава колко е важни са сънят и почивката за здравето му. Ако човек не си почива пълноценно за дълъг период от време, тялото му постепенно започва да го предава. Безсънието и липсата на почивка, могат сериозно да навредят, като влошат психическото и физическото ни здраве.

Още от ранна детска възраст ни учат, че трябва да спим поне 8 часа през нощта, за да може организмът ни да се възстанови и да сме работоспособни на следващия ден. Според група австралийски учени обаче, това съвсем не е така.

Дейвид Кеннингтън от Австралийската фондация за здравословно състояние на съня вярва, че общоприетото правило за 8-часов сън през нощта всъщност не отговарят на нуждите на тялото.

Така например, ако започнете да се чувствате уморени и ви се доспи в разгара на работния ден, то това е сигнал, че ви е нужна почивка. Експертът твърди, че придремването в офиса не е нещо лошо, а даже напротив.
Човешкото тяло само регулира и определя времето и продължителността на съня, в зависимост от неговите нужди. Ето защо правилото за 8-часов нощен сън, който трябва да възстанови силите на организма, всъщност е загубило своята значимост.

До началото на 19-ти век хората спят през нощта в продължение на три до четири часа, след което остават будни за няколко часа, а после подремват. През деня можело да се случи да заспиват на няколко пъти. И това е нормално за нашето тяло.

Кеннингтън смята, че дневният режим за почивка, който съществува в страните от Южна Европа - т. нат. сиеста - е много по-подходящ за нуждите на човешкото тяло. Според него следобедната дрямка е от изключително значение за правилното възстановяване на организма.

Тази почивка посредата на деня обаче, не е присъща за повечето народи. В повечето култури на обяд лягат да починат само децата и по-възрастните хора, които имат нужда от повече сън и повече време да възстановят силите си. Австралийският експерт е убеден, че не само децата и старците имат нужда от сиеста.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малчу от факултету

    11 4 Отговор
    Абе как ще се спи бе та нали убавите и доходни рабти стават нощем.
  • 2 НайХубаво

    27 2 Отговор
    Най-хубавото на дивия капитализъм е да не спиш, задължително трябва да имаш телефон, по който ти пишат и е те будят нощно време за да те проверят да не би да спиш. После да отидеш на почивка и там да ти кажат, че е спешно да решиш нещо, дето от 3 години не е решено. Като цяло е хубаво да не се спи - така се зомбираш и ставаш като холивудски герой ... накрая минават 2-3 години и те изпращат по живо по здраво, защото вече за нищо не ставаш, на изпроводяк ти искат картите за отстъпки които са ти давали за някакви безмислени вериги, в които никога не си влизал :) Да живее капитала.
  • 3 Олег извънземния...!

    10 2 Отговор
    Стар човек съм и минавам с два часа сън, но един ден тъпия ми съсед ми намери едно куче помияр, от съжаление го прибрах, цела вечер ми джафка, сега и два часа сън нямам....!!!
  • 4 Радо

    6 1 Отговор
    Ами спретни му една по-дълга сиеста на досадния кьопек.