Last news in Fakti

4 Август, 2019 17:39 28 023 37

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно

  • смартфони-
  • тренировки-
  • предупреждение-
  • кардиолог-
  • здраве-
  • 10 000 крачки-
  • мобилни приложения-
  • сотир манчев-
  • приложения-
  • телефони-
  • технологии

Специалистът предупреждава, че мобилните приложения могат да са опасни за здравето

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно - 1
Снимки: shutterstock

Мобилните апликации се превръщат в хит за тези, които искат да следят физическата си активност. Много от тях имат сходни функции като измерване на дистанцията, изчисляват изразходваният брой калории на ден и продължителност на тренировката. Но как точно мобилните приложения влияят на здравето ни? Това разкриват от bTV в репортаж по темата.

Освен, че следят дневната ви активност, някои от приложенията са специално фокусирани върху различни дейности като тичане, каране на колело, тренировка с виртуален инструктор, индивидуална програма и аудио и видео инструкции.

Фитнес инструкторът и участник в „Мастършеф” Емануел Июджи обясни, че одобрява виртуалните калорийни калкулатори, тъй като технологиите са достатъчно напреднали и точни. Според него не е нужно да отделяме много време сутрин, за да се храним диетично и здравословно.

Июджи подчерта, че закуската трябва да е пълноценна и с високи хранителни стойности. Освен това подкрепя и използването на хранителни добавки, ако те спомагат за диетата.

Въпреки това според него виртуалните инструктори могат да крият опасности, а прекаленото ни доверие към тях може да доведе до травма.

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно

Доц. Сотир Марчев изтъкна, че кардиолозите препоръчват редовното физическо натоварване, но не и използването на смартфони докато тренираме. По думите на експерта до скоро е било масово разпространено внушението, че 10 хил. крачки на ден са полезни.

Той отбеляза, че ново проучване на Харвардския университет проследява 17 хил. здрави жени над 62-годишна възраст.

Данните показват, че тези, които правят 4500 крачки на ден, намаляват смъртността си с 41%, спрямо тези, които извървяват само 2800. Освен това учените не открили полза от това да преминаваме 7500 крачки дневно.

Експертът уточни, че се наблюдава затлъстяване при българските граждани в последните десетилетия. Eксперимент показа минимални разминавания в отчитанията на различни мобилни приложения.

Редовните джогъри обясниха, че измината дистанция се измерва по два начина – чрез GPS системи или изминати крачки. Според спортистите измерванията чрез крачки дават по-точна информация, като споделиха, че без значение какво приложение използваме – редовното физическо натоварване е полезно за здравето ни.

Кардиолог разби мита за ползата от 10 000 крачки дневно


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отворете най-скъпата машинка

    28 13 Отговор
    за броене на крачки, колкото да не сте запознати, ще видите че е пълна глупост, така че гпс е по точен!
  • 2 Голям Слон

    151 3 Отговор
    Не са толкова добри все още днешните технологии. Дали моя умник на китката прави разлика между 10.000 крачки на равно и 10.000 в планината? Едва ли.... Ползвам го само за статистика и мерене на пулс. За второто мога да му имам пълно доверие, защото съм го сравнявал с ЕКГ машина. Освен това, важно е какво ядеш, как се храниш, колко често, каква работа работиш, как носиш на стрес, пушиш ли, пиеш ли, смъркаш ли... 10.000 крачки не са панацея, драги мои учени. И 30.000 да направиш, когато ядеш боклуци и си постоянно под стрес, разчитайки на цигарките и алкохола да го свалят - язък ти за крачкомера. Който иска дълъг и щастлив живот, да не мисли за миналото и за бъдещето. Да хапва малко, но редовно. Да не прекалява с алкохол. Да не пуши. Да спи по минимум 8 часа на ден. И да знае, че всеки един ден на този свят не е даденост, а подарък!

    Коментиран от #5, #7, #18, #23, #25

  • 3 Мдааа

    33 4 Отговор
    Пак безкрайно тъпа драсканица от факти.

    Коментиран от #37

  • 4 Дедо Вангьо

    19 3 Отговор
    Голяма простотия. Трябва равномерно да се натоварват всички групи мускули, в противен случай се прелива от пусто в празно. Едните казват " дай", а другите " стига", така, че....
  • 5 ДОЧЕВ

    37 2 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    НАЙ-ТОЧНИЯ КОМЕНТАР ДОТУК......БРАВО...!!!!
  • 6 Бай брадър

    10 3 Отговор
    В САЩ тези данни от всякаквите смарт устройства за пулс, налягане и т.н. се продават на здравните застрахователи и те ги ползват когато хората искат да си правят здравна застраховка.
  • 7 лекар

    56 2 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Като изключим стреса, химикалите и хормоните в храната, другото са мантри за наивници. Яж качествена храна. Живей без стрес ( аз даже и часовник вече не нося). Радвай се на другия пол. Пий и пуши умерено, а не сякаш си на норма. Излизай сред природата. Направи си градинка и се грижи за нея и живота придобива друго измерение.

    Коментиран от #9

  • 8 да ве да

    29 10 Отговор
    Боко не слиза от джипа, прави само по три крачки да бие дузпичка и по две за бекхендче, но още е жив !?!????? ....а за брат му Шиши да не говорим.... Тия лекари нещо си измислят и само ни дават напразни надежди !

    Коментиран от #30

  • 9 Голям Слон

    34 4 Отговор

    До коментар #7 от "лекар":

    :-) Никога не съм пушил. Нямам и намерение да го правя. Пийвам по малко червено вино, основно когато е хладно (под нулата). Изключително спонтанна личност съм. Решавам всичко на момента и рядко правя планове. Единственото нещо, което в момента планирам и сериозно обмислям, е пътешестие от Пловдив до Камчатка с мотор. За всичко друго съм се оставил по течението. За мен здравето е преди всичко. Разчитам почти само на домашна храна. Просто не искам да тежа на никой с болестите си. Един ден мечтая за смърт бърза и безболезнена. Мисля, че я заслужавам всеки един ден..

    Коментиран от #14

  • 10 Телефоните и часовниците

    13 3 Отговор
    Телефоните и часовниците от всички скъпрски марки мерят като крачка всяко помахване с ръка. Една чек ия може да измери 5000 крачки :)

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Телефоните и часовниците":

    5000 ?! Ми то може да е по-полезно от 5000 крачки, както откъм изгорени калории, отделен ендорфин, износване на стави (без тези на китката). Не знам само кардиолога какво ще каже в случая. Само да не 5000 обр./мин., че ще е бая травмиращо.
  • 12 На ден правя

    10 2 Отговор
    По 18 до 20 хил. крачки работата ми е свързана с много движение. А тези 4500 крачки са само докато отида до работното ми място.
  • 13 hmhmhm

    3 5 Отговор
    Мен пък колко ме интересува какво мисли някаъв си готвач. Я у лево
  • 14 Кеворк Яшхуян

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Голям Слон":

    Майна, т'ва е живо престъпление да идеш от Пловдив до Камчатка с мотор , да не пиеш една ракия и да не запалиш една цигара

    Коментиран от #15

  • 15 Голям Слон

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кеворк Яшхуян":

    Задължително ли е? Ракия няма да пия, но ще тресна едно шампанско :-) И няколко пържоли на скара, за да ядосам цялото веганско братство. И да, задължително на бензин от Пловдив до Камчатка. Никакви батерии и екопростотии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Браво Слоньо

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Браво, много умни и уместни изказвания и в трите коментара. Адмирации! Иначе моля те, ако правиш това твое пътешествие направи и един пътепис включващ и снимков материал. Нека се сбъдне желанието ти за този ти мерак, а като цяло и за всичко останало което желаеш. Изглеждаш ми добър човек, може би също като слон :) Големи и добри животни

    Коментиран от #19

  • 19 Голям Слон

    26 2 Отговор

    До коментар #18 от "Браво Слоньо":

    Благодаря за топлите думи! От все сърце! Няколко пъти правя пътеписи за мои пътешествия. Нямам антисоциален профил и обикновено ги публикувам из авто- и мотофорумите. Пътешествието ще е дълго, трудно и скъпо. В едната посока са само грубо 15.000 км. 30.000 в двете. В гориво не изглежда толкова плашещо, но съпътстващите разходи са доста. Въпреки че какво са парите... Те при мен винаги са били просто средство. Никога цел. Времето е онова, което ме притеснява. Но и това ще измисля. Пътьом през Байкал, а пред това през "перевал Дятлова" :-) За съжление ще съм сам. Но и това има своето удоволствие и чар. Голям съм....Висок, не толкова стар, с огромно сърце. Не искам да се променям, въпреки че от това обикновено получавам само негативи. Такъв съм се родил, такъв ще умра. Поздрави!

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да да

    10 0 Отговор
    Не сме вманиачени в нищо, а просто не ядем определени неща като хляб, сладко, газирани и други сокове, пържено, тестено като цяло, картофи, ориз,кашкавал, преработени меса, луканки и производните им и никакви полуфабрикати и бърза храна. Не пушим и пием малко алкохол. На ден ходя между 10 и 13 км. И пием повече вода. Чувствам се страхотно и с удоволствие отказвам, когато някой каже просто да опитам колко е вкусно. Няма тайна за това как да изглеждаш и да се чувстваш добре, но малко усилие е добре дошло.

    Коментиран от #32

  • 22 Отново браво Слоньо

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Благодаря ти за отговора Слоньо. Общуването с хора като теб ми вдъхва надежда и някак си ми стопля душичката, че все още има добри хора. И наистина, остани такъв какъвто си и не се променяй, понеже вярвай ми почти съм сигурен, че си повод за усмивки на много хора. И моля те, би ли споделил как и в кои точно форуми да открием пътешествията ти.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Luik

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Голям Слон":

    Аз не бих ти препоръчал да го правиш това пътуване. Първо за 30 000 км ще ти трябва половин година за това разстояние. Виза за Русия, туристическа, повече от 1 месец няма. Има вариант да си вземеш бизнес виза за 1 година, 3 месеца може да си в Русия на всяка половин година, но и те няма да ти стигнат.

    Но това е малкият проблем. Минеш ли европейската част на Русия е вече опасно, изобщо дали няма да ти се случи нещо по пътя. Казвам го без да обиждам държава или който и да било. Това са хиляди километри път, от тях стотици километри няма изобщо населено място. Казвам го от опит, аз живея в Русия от 3 години, затова и ти пиша. Иначе успех ти пожелавам.

    Коментиран от #26

  • 25 Това

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Беше прези 89 година,сега дори сра..то е стресиращо
  • 26 Голям Слон

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Luik":

    Пътуването с мотоциклет действително не е като пътуването с кола. Спор няма. Лично аз спирам на всеки 100 км. Умората при това МПС е значително по-голяма. С резервоар от 28 литра изминавам грубо 500 км. На ден няма да ми е голяма трудност да минавам по 700-800 км без да бързам. За спане има достатъчно тираджийски стопове по пътя. Имам и палатка. Визите и сроковете не ме бъркат. До Владивосток и Магадан се стига без проблем: все пак са трасета, по които вървят товарни камиони. За Камчатка ще го мисля :-) Все пак моторът ми е точно за такива трасета. Пък и всичко да е по път с асфалт - не е интересно. Вероятно в друго време бих бил изследовател и пътешественик. Трябва да има предизвикателство. Иначе е скучно. Благодаря за съветите и пожеланията!

    Коментиран от #27

  • 27 Пак браво слоньо

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Голям Слон":

    Отново много добър коментар слоньо. Чел съм пътеписи за Русия, че и оттатък и на човека му беше отнело мисля около три месеца някъде, но той беше с кола. По-горе питах как да намерим и твоите, та да им се порадваме. Аз лично много обичам да чета такива пътеписи. Сякаш съм с човека, който ги е писал.

    Коментиран от #33

  • 28 АЛОАЛО

    2 0 Отговор
    АМАН ОТ АМЕРИКАНСКИ ИДИОТИЗМИ- ТАМ КАТО ,ЧЕ ЛИ ЖИВЕЯТ САМО ПОЛУИДИОТИ
  • 29 Грую

    2 0 Отговор
    Не вярвайте на тези глупости. Гледайте как се чувствате!
  • 30 Баба Гицка

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "да ве да":

    Дъвчи дъвка "Боко" всеки ден и ще си здрав като пън.

    Коментиран от #36

  • 31 Моята формула

    5 3 Отговор
    " Июджи пoдчeртa, чe зaкуcкaтa трябвa дa e пълнoцeннa и c виcoки хрaнитeлни cтoйнocти. Ocвeн тoвa пoдкрeпя и изпoлзвaнeтo нa хрaнитeлни дoбaвки, aкo тe cпoмaгaт зa диeтaтa." Пълен шит ! За да имате енергия през деня закуската трябва да е символична ! ако се намаате с 1-во , 2-ро ,3-то и 10-то сутрин , най-много да ви се доспи и ако се налага да препускате цял ден ще се чувствувате като с торба цимент на раменете ! Логично е защото организма потребява половината от енергията си за да преработи храната която изяждаме за деня ! С натъпкан стомах сутрин няма как да се чувствувате бодри и енергични ! Знам го от собствен опит като човек на 65 години . Целия ми ден е свързан с препускане из града вече 10-та година . Събират ми се средно 8-10 часа на ден ходене с високо темпо .Сутрин или изобщо не закусвам или пия един айрян , или евентуално кафе . Ям след работа само веднъж за деня в късния следобед .
  • 32 И с

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Да да":

    И се надяваш да доживееш до 100г.? Това е безмислено, по-добре живей 50г като ЛЪВ, отколкото 100г като овца!
  • 33 Голям Слон

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пак браво слоньо":

    Късно видях какво си писал. Няколкото пътеписа вече ги няма - форумите се затриха. Остана един-единствен, който даже смятам да копирам, за да не изчезне безвъзвратно. Пиши ми на [email protected]
  • 34 Гедория

    1 0 Отговор
    Егати и тъпите журналисти. Не слагайте такива подвеждащи заглавия. Ами не били 10000 крачки , а били 7500 крачки. Много хора четат само заглавията и когато то е подвеждащо само привиква четящият на нищо да не вярва.
  • 35 Townboy

    5 1 Отговор
    Най-доброто кардио е мотиката. Баба ми изкара до 92г.
  • 36 Баба Тръцка

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Баба Гицка":

    И почти толкова умен разбира се!
  • 37 Ако баба ти беше мъжка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    Пак си такъв мрънкач и неудачник в личен план.Усмихни се умню.Не се напиняй да мислиш. Пречи ти да се радваш на смотания ти живот. Усмихни се ,макар и олигофреннски.