31 268 27

Построили Слънчев бряг върху най-отблъскващото място край морето

Уникален разказ за строежа на курорта от покойния доайен в родния туризъм Петър Дойчев

Бащата на българския туризъм, както наричаха Петър Дойчев, вече не е между живите. Той почина на 94-годишна възраст на 7 август.

Тъжната вест за кончината на доайена на туризма в България бе разпространена от неговите роднини, приятели и колеги.

Дойчев,който живееше сам в жилището си в софийския квартал „Младост”, дори на тази преклонна възраст бе активен и жизнен. Той четеше, гледаше телевизия, слушаше радио и музика (имаше и грамофонни плочи) и пишеше.

Кавалер на орден „Стара планина” - първа степен, той пазеше всевъзможни интересни истории и спомени от онова време, които определено си заслужава да бъдат разказани и припомнени днес, когато той вече не е между живите.

Сред многобройните истории за изграждането, развитието и управлението на големите туристически комплекси по Черноморието, за които самият той има огромен принос, се откроява тази за изграждането на курорта Слънчев бряг.

Ето какво разказва приживе той за курортния комплекс Слънчев бряг и за развитието на туризма в Несебър.

Навлизаме в международния туризъм

Слънчев бряг - началото през 1957 и след това…, 30 юни 1958 г.

Няма да е излишно да си припомним не само първата, но и следващите стъпки, които превръщат местността “Слънчев бряг” край Несебър в курорт с международна известност. Постановление №120/30.06.1958 на Министерския съвет е своеобразната първа стъпка за построяване на хотели и ресторанти в летовищата и край Несебър.

С постановлението Министерския съвет постановява на Министерството на търговията да построи летовище с окло 2150 легла, ресторанти и други сгради в местността “Слънчев бряг” и “Дюните” /”Квартала”/ край Несебър.

В ПМС №120 се оказва и срока за въвеждане в експлоатация на летовището - второто 3-месечие на 1959 г., като за този период да се усвоят 3 000 000 лв.

Какво си спомня за първите стъпки на “Слънчев бряг”?

“През 1957 г. бе замислено да се изгради втори курортен комплекс в района на широкия залив между нос “Емине” и Созопол, където са разположени Бургас, Поморие и Несебър. Решено бе да се застрои районът на север непосредствено до полуостровния Несебър.

Населението не тачеше много този район, може би поради това, че бе осеян от движещи се дюни с незначителна и неугледна крайбрежна растителност, а тя се оказа всъщност много ценна.

Този бряг беше изоставен дори от рибарите, които не го ползваха да вадят лодките си при завръщане от морето, което често бушува и залива плажа.

На 30 юни 1958 г. правителството прие постановление № 120 за изграждането на курортна база за международен туризъм с 2100 легла.

Това решение е взето въз основа на проучването на авторитетна комисия, която установява, че южната част на нашето Черноморско крайбрежие предлага най-благоприятни условия за летуване и морелечение.

Тази констатация се обуславя от географските и климатичните особености на морския бряг на юг от нос “Емине”. Налице е дълбоко врязан тих и спокоен залив с широка плажна ивица от 30 до 60 м, уникални пясъчни дюни, плитко море на стотици метри от брега, благоприятна температура на въздуха и водата, която е кристално чиста, както и на богатите с плодове и зеленчуци околности.

Към това се прибавя близостта на Несебър, град с хилядолетна история, забележителни паметници на културата и неповторима крайбрежна романтика.

Несебърчани посадили тополите

На мястото, определено да започне първият етап на строителството, заварихме млада тополова гора. Старите гъркини от Несебър – район, населен от векове с гърци – неведнъж ми казваха: „Момче, това е “Царската гора!“.

Откъде идваше това наименование?

Цар Фердинанд решил да построи втори дворец край морето като Евксиноград. Той помолил кмета на Несебър да залесят района. Така тополите били посадени от жителите на Несебър.

Дворец не построили, защото Народното събрание отказало да гласува средства. Така идеята на царя не се осъществила, но останала гората, в която бе изградена първата част на курорта „Слънчев бряг“.

По това време Несебър бе западнал, беден градец, чието население се препитаваше главно от риболов, който, както знаем, е късмет. Въпреки че тогава Черно море беше богато на риба. Малките околни лозя не давали богата реколта. Често през зимата силното морско вълнение заливало ивицата, свързваща полуострова със сушата, и така се изолирал Несебър.

А през лятото самият град беше обитаван главно от стари сакати и болни хора, които идваха на околните плажове да търсят изцеление на болките си от слънцето.Там ние, учениците от Бургас, отивахме да играем, като си представяхме, че сме герои от филми като „Гунга Дин“ и „Крепостта на мъртвите“.

За това, че мястото беше лековито, си спомням как посред нашите игри често чувахме някой да хвърля бастуна си и да се провиква: „Ура, проходих!“. Благотворните слънчеви лъчи помагаха за възстановяване на костите.

На мен бе възложено да разведа ръководителите на младежкия туризъм по нашия морски бряг и да им покажа мястото, където много скоро започна да се изгражда кк. “Слънчев бряг“. Още повече, че оттогава този нов курорт се сочеше като място за почивка на младежта и децата поради това, че брегът бе плитък и малко залесен и не отговаряше за по-възрастни туристи.

Пътувахме с автобус по пътя от Варна до Слънчев бряг, който тогава не беше добър и минаваше през село Дюлево. Но при пресичането на трите разклонения на Балкана, които слизат към морето, гостите се възхищаваха от прекрасната природа.

По това време на този морски бряг имаше само една дървена барака. Там се беше заселил международен студентски лагер на който идваха главно студенти от Полша и Германия. В бараката се помещаваше кухнята на лагера с два казана, отпред с голям навес за столова и наблизо едно волейболно игрище, това беше целият лагер.

Младежите спяха в алпийски палатки. Заварих почерняла от слънцето полска група. Младежите изказваха задоволството си от прекарването тук и особено от вкусната хранa – много зеленчуци и плодове, българска мусака, кебапчета и вкусна градинарска супа.

Нямаше много удобства, дори водата за пиене се носеше с бъчонки. Но студентите бяха доволни, дори и без осветление. Те непрекъснато повтаряха: „Тук ще имате голям успех. Тук ще израсне голям и много търсен курорт.

На това място днес се намира хотел „Родопа“, който първоначално беше общежитие. Наблизо са и хотелите „Карлово“, „Калофер“ и ресторант „Ропотамо“.

Създадената нова строителна организация на самия курорт имаше план за етапно ежегодно строителство, за да се изгради до 1974 година най-големият морски туристически комплекс у нас, със 113 хотела с над 26 000 места, вили, къмпинги, над 130 ресторанта, заведения за забавления, нощни клубове, барчета, сладкарници и необходимата за обслужването на туристите инфраструктура.

На някогашния запустял бряг израснаха първите хотели в сегашната централна зона. Осигурено бе водоснабдяване, появиха се озеленени алеи и асфалтови пътища и на 8 юни – точно една година след решението на правителството – комплексът прие първите туристи от Чехословакия.

В летописната книга на „Слънчев бряг” е записано името на първия турист в комплекса – чехословашкия гражданин Вашек Силвестър от град Острава.

За по-ефективно строителство

Първоначалната концепция за изграждането на „Слънчев бряг” беше същата като тази за „Златни пясъци“. Хотелите бяха от три до четири етажа най-много. Но когато през 1960 г. започна израждането на първия 10-етажен хотел, стана ясно, че високият строеж е по-ефективен.

Главният архитект на кк. „Слънчев бряг” Никола Николов и неговият колектив изградиха така хотел „Глобус“, след което получиха авторското право за цялостното изграждане на кк. „Слънчев бряг“. Без подписа на арх. Николов нищо не можеше да се построи или промени в курорта. Така в кк. „Слънчев бряг“ започнаха да се пускат в експлоатация хотел след хотел и ресторанти отделно от хотелите.

Тук искам да спомена заслугата на проектантите на „Слънчев бряг”, които не забравиха нашата национална архитектура, умело вплетена в някои сгради. Например хотел „Тракия“ е изграден в чист стил на стара българска къща с голям двор и огнище в него. Ако посетим хотелите „Созопол“ и „Месемврия“, ще видим типичните за старите къщи в района вътрешни дворове.

Успоредно с това започна усилено изграждане на суперструктурата на комплекса, който днес предлага за любителите на различните видове спортове тенис кортове, баскетболни и волейболни игрища, миниголф, велосипеди, както и гребни и платноходни лодки, скутери, водни ски, водни колела, воден парашут и др.

Създадена е конна база с добре обяздени коне и подготвени инструктори по езда. Организират се екскурзии по земя, море и въздух из вътрешността на страната и интересните туристически обекти в близките страни.

Голямо предимство за желаещите да почиват в „Слънчев бряг“ е това, че могат да пътуват със самолет, с влак, с автобуси, леки автомобили, както и с кораби по море. Изграденото голямо международно летище до Бургас, на 30 минути с кола от „Слънчев бряг“, приема директно самолети от цял свят.

Като се ровя из спомените и сега виждам как всички, не само колегите от туризма, но всички хора по море, във въздуха и на земята, с ентусиазъм вършеха работата си, стараеха се да бъдат дружелюбни към гостите, да им осигурят добри възможности за почивка и да спечелим нови добри приятели на България.

Смятам, че този пример нашите приемници трябва добре да запомнят. Лесно се работи, когато е изградена вече добре уредена материална база и могат да се предложат разнообразни възможности за почивка и забавления.

Всяко начало е трудно

Естествено, имаше трудности и в изграждането на „Слънчев бряг“. Но те се преодоляваха с ентусиазъм. “Слънчев бряг“ бе определен за курорт с деца, затова още в началото започнаха да се изграждат детски площадки, а впоследствие и детски градини с гувернантки, владеещи чужди езици, които се грижеха добре за децата на чуждестранните туристи.

Впрочем, създадоха се и детски градини за работещите в курорта.

Наистина началото на „Слънчев бряг“ също беше свързано с много романтика и ентусиазъм, с голямо желание за изява и конкуренция, за да се наложи курортът на международния туристически пазар, което и стана.

От нас зависи сега при новите условия на пазарна икономика да се развие по-нататък и по-ефективно това начало, а и новите собственици след приватизацията се включиха активно в реконструкцията и модернизацията на обектите и строеж на нови хотели”.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 46 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Киро

  129 26 Отговор
  Ммм чи то и сега е най отблъскващото място.
 • 2 бай онзи

  104 36 Отговор
  да, пропуснали сте че там българин освен като обслужващ персонал, нямаше как да припари... а сега е... някаква тотална отврат

  Коментиран от #22, #26

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Нцнцнц, трънчу трънчев...!

  21 3 Отговор
  Боже опази....!!!! Срамота...!
 • 5 Интересно

  90 3 Отговор
  Как цялата тази пустош се оказа наследствена земеделска земя ?
 • 6 Така е

  36 3 Отговор
  Капитализма прави чудеса.

 • 7 Киро

  7 3 Отговор

  До коментар #3 от "ева":

  Не те разбирам какво искаш да кажеш.
 • 8 Лекар БГ

  97 2 Отговор
  Много ми хареса последната снимка.В единият от трите северни хотела в дъното,сме почивали с мама и тате.....Колко е зелено,колко е незаселено,прекрасният плаж...нищо общо със сегашното"чудо". Жалко за Морето ни.Мутробетонът разсипа всичко.
 • 9 бележит

  94 5 Отговор
  Българин е бил човека!Благодарение на упоритостта и всеодайната работа на такива люде,страната ни достигна много в различни области по онова време.Не случайно сме били на добри позиции по иконом. показатили.При Соца.Сега не е така и такива като него нямат никаква вина,че новите чорбаджии на хотели превърнаха курорта в евтина дестинация.За алкохолен туризъм,дрога и терен за разчистване на мутренски сметки.Съболезнования на близките!
 • 10 Даммммм

  79 20 Отговор
  Хубаво разгледайте снимките-какво е било-и какво са направили хората от тази пустош.И тогава ми говорете какво гадно е било при соца-как дьржавата е била зле-а хората гладни...
 • 11 SAAB

  48 7 Отговор
  За мен и сега е най- отблъскващото ......кенеф с дискотеки , дрога , проститутки и зараза .......вирусна и бактериална ! Само на 6 км в ляво и дясно нещата са с една идея по-поносими :)
 • 12 Пу пу пу

  46 14 Отговор
  Пу тоя лош социализъм и курорти направи, че да имате къде да почивате, икономиката изкарва пари и хляб за хотелиерите.
 • 13 На последната снимка

  23 8 Отговор
  Има рейс на дюната😂😂😂нема ли да пискате😂😂😂
 • 14 Синдикат на Ало Измамниците

  63 3 Отговор
  Навремето е било приятно място за отдих и почивка. А сега може да бъде описано само с един една дума, един гигантски КЕНЕФ, дрога, евтини "алкохол", пияни ку*ви и льохмани. Една гигантска клоака с отминали славни дни!
 • 15 166

  84 4 Отговор
  В КРАЯ НА 80-те СЛЪНЧЕВ БРЯГ БЕШЕ НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО КОЕТО СЪМ ВИЖДАЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ, БЕШЕ УНИКАЛНО - ВСИЧКО НОВО, ЧИСТО, ЕЛЕГАНТНО, ПРОСТО МИ СЕ ПЛАЧЕ ЧЕ ТАКА СЕ ОПРОПАСТИ ТОВА НЕЩО
 • 16 Балов

  10 13 Отговор
  Легенди от поредния бургазлия живял в София.
 • 17 Guest

  18 24 Отговор
  Ехххх, Ганьо как веднъж не оцени нещо в собствената си държава? Ами нали тези чужденци идват да си дават парите тук, със същите пари после строят пътища, паркове, градини и т.н. А ти ходи в Гърция и си давай парите там, за да пълниш гърлото на мързелия грък и да оправяш тяхната инфрастуктура. Какво милеете за този Социализъм от преди 30 години? Толкова ли е било хубаво да спиш в гаражите по курортите ни и да се блъскаш с поне още 3 семейства? Хубаво ли е било да се редиш на опашка за хляб, мляко и т.н??? За това ли време толкова милеете всички??? Нашето Черноморие е красиво такова каквото е и има за всеки по нещо. На когото му се купонясва отива в Слънчев Бряг, на когото му се почива и иска да научи малко история отива в Созопол, Несебър, Поморие и т.н Така, че Ганьо държавата е такава, не заради управляващите, а заради ТЕБ, защото ти си част от тази структура и, докато продължаваш да недоволстваш от всичко е наистина никога няма да се оправим - докато възхваляваш чужбината и плюваш своето собствено. От нашето по-хубаво няма!!!

  Коментиран от #25

 • 18 инчхай

  12 1 Отговор
  къде е най привлекателното смешковци,цялото крайбрежие е привлекателно това че разни тъпани го съсипват сега само управата е виновна
 • 19 Луд

  10 2 Отговор
  Когоато имаш ясна представа в какво искаш да създадеш и действаш по план става добре.В случая им се е получило направо перфектно. А когато правиш всичко на парче, резултата е на лице в момента.В случая им се е получило отвратително.

 • 20 _he_

  21 8 Отговор
  Четете и недочитате! Или може би всеки чете както му изнася: 1) Обяснява се, че още тогава курорта е планиран и изграден с цел международен туризъм! Да посреща и обслужва чужди туристи, не българи! Ясно пише - изградени са детски градини и забавачници с гувернантки владеещи чужди езици за децата на чуждите туристи и детски градини за децата на обслужващия персонал! 2) Изградено е върху подвижни дюни, които за нищо не ставали и пречели даже и на рибарите! Днес ревете, че някой увредил дюни! 3) Още в проекта е заложено курорта да привлича МЛАДИ туристи. Днес младежите са доволни. Мрънкат възрастни. Защо? Ходил съм там като младеж и ми е харесвало. Днес, когато съм над 45 не ми допада шумът и блъсканицата там, но не пускам! Просто ходя на по-тихи места. Има достатъчно. Големият ми син и племенника ми, които са на по 20 и 23 г, харесват курорта Хайде всяка жаба да си знае гьола!

  Коментиран от #27

 • 21 Сашо

  24 7 Отговор
  Интересно как умиращи от глад хора при соца са успели да построят толкова курортни комплекси, заводи, жилища и т.н.Чудеса!
 • 22 Сашо

  9 5 Отговор

  До коментар #2 от "бай онзи":

  Аз май тогава не съм бил българин щом съм почивал там.
 • 23 ime

  7 1 Отговор
  Ммм,не виждам дупки и кръпки по асфалта???
 • 24 селянин 1

  2 4 Отговор
  Курорта е кръстен на бренди,,Слънчев бряг,,то се произвежда през 60 години,много е вървяло в ссср-затова след дружба,золотие пески..солнечний берг е доста популярен не само за ингелизи,но и за руснаци..и двете раси обичат,,пивной,,туризъм.
 • 25 РамбоСилек

  12 2 Отговор

  До коментар #17 от "Guest":

  Прав си Ганьо, прав си........! И така ще бъде докато те търпим да говориш глупости, да облъчваш с неверни твърдения децата ни, да омаловажаваш труда, ентусиазма и всеодайността на родителите ни, да принезяваш успехите на ДЪРЖАВАТА-СТРОИТЕЛ И ПАЗИТЕЛ на съвременна България! Ти Ганьо(Костоф,Първаноф,Станишев, Ф.Димитроф, Борисоф, Доган-Местан) окрадохте и разпродадохте един цял НАРОД без капка жалост и го хвърлихте в краката на Америка да го експлоатира за своя си интерес, като систематично и целенасочено се стремите да промените генома му, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЕНИЧАРИ, ЧЕ И ТУРЦИТЕ ЗА 500Г.НЕ УСПЯХА ДА ГО ПОСТИГНАТ....!
 • 26 Бург

  7 0 Отговор

  До коментар #2 от "бай онзи":

  Не е вярно! Всички бургазлии бяха постоянно в Сл.бряг!
 • 27 Рали

  1 1 Отговор

  До коментар #20 от "_he_":

  Ама ти наистина ли го мислиш? Ходи се застрелай. По голяма гнус не е било

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.