Last news in Fakti

19 Септември, 2019 11:35 16 999 45

Турски сватби побъркаха Германия

  • циганска сватба-
  • сватба-
  • шум-
  • турски-
  • германия-
  • култура-
  • веселба-
  • парти-
  • инцидент

В страната зачестиха инцидентите по време на турски сватби

Турски сватби побъркаха Германия - 1
Илюстративни снимки: Shutterstock

Изстрели, шум, блокирани магистрали и мостове: в Германия зачестяват инцидентите по време на турски сватби. Само през последните месеци полицията се намесва стотици пъти, информира DW.com.

Ето как се прави турска сватба в Германия: „Когато турските сватби ескалират", „Стрелба на турска сватба", „Бурните сватби се превръщат в проблем", „Защо полицията не забрани сватбената пукотевица?" - това само някои от заглавията в германски вестници през последните седмици. Повод за тревога дават зачестилите инциденти покрай провеждането на турски сватби в Германия. Само в края на миналата седмица полицията беше принудена на три пъти да се намеси заради празнични стрелби (някои много интензивни) по време на сватби, съобщава вестник „Ди Велт".

"Не толерираме присвояването на улици или цели квартали" Според списание „Шпигел", анадолските сватби постепенно се превръщат едва ли не в политически проблем. Списанието припомня, че турските сватбари често пъти образуват големи автомобилни блокади, които блокират цялото движение по улици и дори по магистрали. Някои особено сърцати сватбари изпълняват с автомобилите си истински номера на пътя, а това не само пречи на движението, но и създава сериозна опасност.

Турски сватби побъркаха Германия

„Шпигел" дава пример с един автомобилен „джигит", който с открития си „Мустанг" въртял с пушещи гуми осморки по асфалта на магистрала №3, докато другите сватбари блокирали движението. През последните седмици полицията трябваше да се намесва по сигнали на граждани в градовете Кил, Хамбург, Мьорс и Лудвигсбург. Хората се оплаквали, че сватбарите гърмят със сигнални оръжия и пречат на движението.

„Шпигел" припомня, че наскоро сватбена кавалкада блокира един от най-важните мостове над Рейн в Кьолн, за да могат младоженците и техните гости да си направят снимки на съответния живописен фон. А на магистрала 45 край Хаген сватбарската кавалкада с включени мигачи и натиснати клаксони принудила всички други участници в движението да карат с 30 километра в час.

„Само от април насам полицията в Северен Рейн-Вестфалия се е намесвала 278 пъти на сватбени тържества, които прекрачват границата на допустимото. Преброени са 119 сватбарски автомобилни шествия, в 32 от случаите е имало стрелба със сигнални пистолети, а в 30 случая е била използвана пиротехника.

В бъдеще автомобилните кавалкади при нужда ще бъдат контролирани дори с хеликоптери", пише "Шпигел". Впрочем, много сватбари прекаляват не само на турските сватби. Автомобилни кавалкади, фойерверки и масови фото-инсценировки край популярни пейзажи можете да видите и на руски, албански или ливански сватби в Германия. Но сватбарите от турски произход сякаш най-силно се набиват на очи.

Турски сватби побъркаха Германия

Защо?

Отговор на този въпрос търси турската журналистка Алев Доган, която на страниците на вестниците „Генерал Анцайгер" и „Райнише Пост" предлага едно много интересно описание на турската сватба. Авторката обяснява, че турската сватба по много белези напомня на типичната европейска венчавка: булчинска рокля и воал, шаферки, официални костюми. В същото време обаче тя е и подмолно надцакване между двете семейства: кой ще даде повече, кой ще надмине другите по щедрост и любезност, кой ще направи най-силно впечатление. Защото турската сватба свързва не само младоженците, но и целите им фамилии - а това си е истинско минно поле, пише Алев Доган.

По-нататък журналистката разказва за традиционните церемонии, на които е подложена булката в навечерието на сватбата, както и за жестовете, които се очакват от младоженеца. Той трябва например да „почерпи" бъдещата си тъща, сестрите, братовчедките и приятелките на булката с посещение в салон за красота. В самия ден на сватбата, заедно с верни другари, всички качени на скъпи автомобили, женихът взима булката от дома ѝ, като трябва да плати нещо като входна такса, достигаща до 500 евро. Всичко това се случва с музикален съпровод от тъпан и зурни.

За разлика от германските сватби, където има маса за подаръци, на турската сватба булката се кичи с гердани от пари и злато, пише Алев Доган. В края на церемонията булката като нищо може да се окаже накичена с банкноти и благородни метали за 20 000 евро, научаваме от статията. Всичко това изглежда отчасти архаично и кичозно, но е в реда на традициите.

Проблемите започват, когато се стигне до нарушаване на обществения ред: стрелби и неразрешени фойерверки, блокиране на движението, опасни маневри по пътя. Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече е издало специална брошура, където са посочени и мерките, които се взимат в такива случаи - чак до конфискация на автомобили и присъди лишаване от свобода. „Шпигел" пише, че депутатите в провинциалния парламент подкрепяли строгите санкции. "Повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво" „Спор няма, че полицията трябва да възпира онези, които блокират цялата магистрала, само за да заснемат за Ютюб някое смайващо видео. Или пък когато плашат минувачите с огнестрелно оръжие. Но дали сватбарите наистина се държат толкова диво, че да създават и опасност?" - пита списанието и цитира ръководителя на Центъра за турски изследвания в Есен Хаджи-Халил Узлуджан. Той апелира да се проявява повече търпимост и обяснява, че изцепките на сватбарите не са нито провокация срещу германското общество, нито някаква демонстрация на сила: „Онези, които по такъв начин дават воля на радостта си, не го вършат непременно за да навредят на другите", обяснява той и припомня, че повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бракониера

    31 12 Отговор
    Немските джендари са забравили какво е туй сватба!
  • 2 Да бе да

    32 4 Отговор
    ..точно пък, турци са...
  • 3 666®

    14 1 Отговор
    Тази статия с какво де отличава от вчерашната? Освен по заглавието, и че е в друг раздел. Гюрултия, злато и изцепки: турските сватби в Германия.https://m.fakti.bg/world/410610-gurultia-zlato-i-izcepki-turskite-svatbi-v-germania
  • 4 Townboy

    42 8 Отговор
    Има още близо милион цигани само у нас дето трябва да отидат на запад за да си оправим държавицата. Тази измет не работи а само краде и се кълчи по улиците. Германците нали са толерантни и гостоприемни да ги интегрират ако могат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Радо

    54 11 Отговор
    Колко трябва да е тъп един човек, за да не може да различи турчин от циганин???????????

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 100

    33 0 Отговор
    Нашите мургавелки като почнат да правят сватби при вас, ще видите, че има и по-лошо от турските сватби.
  • 9 Нов

    38 3 Отговор
    Интересно ми е само едно - защо всички снимки в тази публикация са от румънски сватби, а не от турски? Гледате хиляди турски сериали, къде видяхте мургави тумбари и коли с румънска регистрация, както на тези снимки в публикацията? Браво дойче веле, този път надминахте себе си! Браво и на Факти.бг, за непроверените данни преди публикуване. Е това е журнализъм по български! Те това е омраза по балкански!
    DA JIVEE MAJKA BALGARIA!
  • 10 Valio

    28 9 Отговор
    Германия беше много хубава страна преди години и за почивка и за живеене но от такива мангасари и техните политици опропастиха всичко.
    Тая турска,албанска и каква ли не още измет дето се засели там развали всичко хубаво създадено от нмеца.

    Коментиран от #12

  • 11 Бандюга

    16 0 Отговор
    Тия не са виждали циганска сватба в РБ. И по–важното е, че органите по принцип не се намесват, защото въпросният етнос е електорат, ухажван от всички политически партии, а другите– кучета ни яли. Просто не мога да си преброя подадените и безответни сигнали към всички институции.
  • 12 Последствие

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Valio":

    Сърди се на баба Мери!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мосак Фонсека

    9 0 Отговор
    Консервативни общества и държави ще бъдат джендаризирани, който не е обратен, наркоман, психично болен, тотално объркан за това кое е реално и така нататачи, ще бъде нарочен за аутсайдер.
  • 15 САП

    22 1 Отговор
    Това турски или цигански свадби са. Тия на снимките по ми мязат на цигани.

    Коментиран от #16

  • 16 Дрон.

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "САП":

    Е че то няма разлика все едно и също е.
  • 17 Щайнер

    15 5 Отговор
    А са ми кажи, че цингурлята в България, не е с анадолски гени, домъкнаха мелезите едно време и не си ги взеха....а смърди.....
  • 18 Щайнер

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Радо":

    Че то има ли разлика бе ? Едно и също е....

    Коментиран от #34

  • 19 Има един лаф

    19 2 Отговор
    ,,Можеш да извадиш селянина от село,но селото от селянина неможеш,,
    Това става и с турците в Германия.Отишли са там за по хубав живот,а превръщат държавата в ,,анадола,,
    Да си изберат пак Меркел и компания.
  • 20 Умберто

    2 0 Отговор
    Лол айййй Чок Гьозел
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Алфа Ромео

    14 0 Отговор
    Този добитък по снимките с две гънки на мозъка не ми приличат много на турци, не че няма и такива турци.
  • 23 Окепазиха

    10 0 Отговор
    Хубавата държава..!
  • 24 гост

    7 1 Отговор
    У нас полицаите ги бият като отидат да въдворяват някакъв ред на циганска сватба. Я вижте дали германските ви колеги са бити или не са се съобразили след намесата им, драги представители нареда? Май всеки слуша като му се направи забележка, защо ли? У нас защо не спират маанетата, пиянските изцепки и завладяването на улиците с дни? Май никаква работа не вършите.

    Коментиран от #39

  • 25 Бай Басри

    11 1 Отговор
    Баш нахални тез гхерманци ва! Ко толкус станало, а?! Малко кичеци тва онова два кашона с пиратки 4-5 дена и после мирясва! Ам
    полисията малко да ги спира тез, да дава път на младоженсите.. единий път са жени човек на годината!
  • 26 Кой68

    7 1 Отговор
    Иде ред и на новите"германци"от Африка да спретнат някоя сватбица и кръщенка?Да не подминаваме и ората сиукси с техните сватби..Ще става все по-весело и колоритно,а така ще ги поразчупят тия немски сухари.....😂😂😂😂
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ивайло

    7 3 Отговор
    Е как се прави сватба - с народ, музика и веселба!!! Така ги правим в България, явно и в Турция, Гърция и другите балкански страни е така и си е традиция!!! Тия немци не знаят да се веселят, ама грам!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дрон

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ивайло":

    Това не ти е разхайтината България !!!!
    Това е бяла и възпитана държава тия циганий в Турция,Албания,Румъния.....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 да бе

    1 4 Отговор
    Интересно!Абе,що Айзенхауер ходи да моли турците за работна ръка, пък сега нещо не било у ред!!?!!?Ухажва всяка друга "сган" като араби и негра!??Що ли!???Ами, щото от славяни чеп не става!Сърби пробваха да интегрират-крадци!Руснаци масово опитаха в икономиката немска да впишат-алкохолици!Българина пък известен е с карти да скимира , дрога да ти пренесе кат'муле ,за схеми криминални няма равен,но пък немците таквиз не търсят!Търсят работари!Арабина и негъра по качествен работник, от славянина ще е !И германеца го знае...!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Bubbles

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Щайнер":

    Огромна е!
    А тия на снимката са живи мангуси.

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фен

    3 1 Отговор
    Живея в Германия и бях пряк свидетел на турска сватба в малък за не ските стандарти град (50 хиляди население). Държа да подчертая, че повечето тук се асоциират като кюрди, не турци(ако ги питате какви са). Иначе както е описано дойдоха 30 коли (под наем) коя от коя по лъскава. Почнаха със тъпаните, като както паркираха забавиха движението частично по натоварена улица. След като взеха булката почнаха някъв вид хоро и стрелба със пистолет и тези сигналите къде дигат яко пушек, после под съпровод на силна музика се изнесоха лека полека
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мен ми се струва

    2 2 Отговор
    че снимковия материал е или от Столипиново, или от Анадола!
  • 39 Паразити

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Сега слушат, но още набират броики. След 5 годи, като си вдигнат още малко процента и ще почнат да посягат.
  • 40 Логика

    2 0 Отговор
    А това е само началото но интегриране на немците в Германия!!!
  • 41 Логика

    1 0 Отговор
    А това е само началото на интегриране на немците в Германия!!!
  • 42 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    ЩО НЕ ГО НАПРАВЯТ В МОЯ ГРАД ПЕРНИК !!! ДА НЕ МИСЛЯТ ,ЧЕ ЩЕ ПОЖАЛЯ ДЕЦАТА ИМ !?!?!? И ЩЕ ВЪРНА СС-23 С КОИТО ДЪРЖАХМЕ ТУРЦИЯ В "ШАХ" !!! НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ ЛИКВИДИРАМ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ !!!!!!!!!!!!
  • 43 Сапунаро

    0 0 Отговор
    Къде си ХИТЛЕР
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.