Last news in Fakti

27 Септември, 2019 14:36 17 345 23

Това са 9-те храни, които могат да ви убият

  • храна-
  • фатално-
  • убие-
  • смърт-
  • диета

Дори нещо толкова обикновено като домата може да се окаже фатално

Това са 9-те храни, които могат да ви убият - 1
Снимки: Shutterstock

Знаете ли, че дори обикновена салата от варени картофи може да доведе до фатални последици? Особено ако към тях добавите домашно консервирани домати. Оказа се, че освен картофите има още 8 опасни храни, които често ядем, а те могат да ни убият без дори да подозираме.

Ето кои са опасните храни, които могат да ви убият без дори да подозирате:

Гъби
Всички знаят, че не всички видове гъби могат да се ядат, защото някои от тях са опасно отровни. Но се оказва, че дори обикновените гъби могат да бъдат опасни, ако се приготвят и консумират неправилно.

Факт е, че гъбите са склонни да натрупват токсични вещества. А колкото по-стара е гъбата, толкова повече такива вещества успяват да се натрупат в нея.

Ето защо силно се препоръчва да НЕ готвите презрели гъби, които вече са започнали да се разпадат. Продуктите за разграждане на протеина са много опасни за здравето и могат да причинят отравяне.

Разбира се от една такава гъба няма да ви стане нищо, но ако изядете повече и постоянно, рискът е много голям. Освен това опитни гъбари знаят, че има условно годни за консумация гъби, които изискват специално приготвяне.

Червен боб

Това са 9-те храни, които могат да ви убият


Не е чудно, че привидно безобидният боб се вари толкова дълго. Факт е, че съдържа голямо количество фитохемоглутинин. Това опасно вещество прави клетъчните мембрани уязвими към други токсини.

Можете да се отървете от фитохемоглутинина чрез предварително накисване (около 7-9 часа) и продължително готвене на боб. Между другото водата, в която сте накиснали боба, трябва да се изсипе, а той да се свари в прясна чиста вода.

Домати
Доматите съдържат естествения пестицид соланин, който е необходим на растенията, за да се борят с гъбички или плесен. Но за хората това вещество е опасно, тъй като може да причини гадене, повръщане и дори халюцинации.

За щастие трябва само да се страхувате от зелените домати. Когато плодът узрее, количеството на соланин в него намалява до приемливо ниво.

Но тези, които обичат да пържат зелени домати, трябва да помислите: струва ли си заради интересния вкус да поеме такъв риск? По-добре е да изчакате, докато плодът започне да придобива млечен оттенък - на този етап консумацията му е по-безопасна.

Картофи

Това са 9-те храни, които могат да ви убият


Същото опасно вещество присъства в картофите, както и в доматите, но в много по-големи количества. И можете да се натъкнете на него дори в привидно узрял картоф с леко зеленикави ръбове.

Не забравяйте, че ако видите картоф от този цвят, то трябва веднага го изхвърлите. Готвенето му е строго забранено.

Но картофите не са само опасни. Оказва се, че човек лесно може да бъде отровен от изпарения на въглероден диоксид, отделяни от развалени грудки. Това обикновено се случва, когато картофите се съхраняват в големи количества на закрито.

Домашна консервирана храна
Ако обичате да приготвяте домашна зимнина, то знайте, че направено неправилно това може да доведе до сериозни последици. Заедно с някои от зеленчуците спори на бактерии, които произвеждат ботулинов токсин, влизат и в буркана. Това вещество може да причини опасно заболяване, което засяга нервната система - ботулизъм.

Този токсин се произвежда в топлина и при липса на кислород, което означава, че леко затоплен буркан с туршии ще се превърне в отличен „дом” за него. Киселата среда може да предпази от растежа на бактериите, така че оцетът се използва най-добре за консервиране.

Кашу

Това са 9-те храни, които могат да ви убият


Кашуто е любимата ядка сред повечето фито-ядки. И това е напълно обяснимо, тъй като е много полезно. Но само ако не става въпрос за сурови ядки. Те съдържат органичния токсин урушиол, който може да предизвика алергична реакция на кожата.

Уж суровите кашу, които могат да се видят в супермаркетите, всъщност се обработват по специален начин, така че не трябва да се страхувате от токсини в тях. Но сега, ако един ден изведнъж искате да се насладите на наистина сурови кашу, помислете дали си струва риска за нов вкус.

Стриди
Въпреки че стридите не са толкова често срещан продукт у нас като картофите или доматите, то няма да навреди да разберете за опасните им свойства. Освен това в Съединените щати няколко пъти са регистрирани случаи на смърт от ядене на стриди.

Работата е там, че тези мекотели могат да съдържат бактерии от рода Vibrio, които причиняват болестта вибриоза. Това е тежко отравяне, което може да доведе до септичен шок и дори смърт.

В Европа фатални случаи на отравяне с стриди все още не са регистрирани. Но трябва да имате предвид, че бактерията Вибрио живее не само в Америка.

Миди

Това са 9-те храни, които могат да ви убият


Друга опасност, която очаква любителите на морските дарове, се крие в мидите. Всички знаят, че тези мекотели филтрират водата и натрупват вредни вещества от нея, така че ако сами хванете миди или се съмнявате в качеството на обработката им, не бива да ги ядете.

Съществува риск опасни токсини да навлязат в тялото ви заедно с мекотелите.

В допълнение, фрагменти от черупки често се срещат в морските дарове, особено мидите. Дори малка цепнатина може да нарани устата, хранопровода и дори стомаха. Следователно, трябва да дъвчете мекотели много внимателно.

Женско биле
Женското биле не е много популярно сред повечето хора, но има доста бабини рецепти, в които то присъства. Консумирайки само 57 грама женско биле в продължение на две седмици, можете да си навлечете сериозни сърдечни проблеми, тъй като това растение съдържа глициризин. Това е вещество, което понижава нивото на калий в организма.

И както знаете, недостигът на калий може да доведе до повишено кръвно налягане и дори сърдечна недостатъчност. Затова определено не бива да се забърквате в този деликатес.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шампиона

    90 1 Отговор
    Най-добре се научете да не ядете..
  • 2 beast

    70 2 Отговор
    Хммм .. не съм чувал някой да е умрял от боб ...

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Толкова

    62 4 Отговор
    много глупости написани в една статия рядко може да види човек.
  • 5 681

    50 2 Отговор
    Тъкмо научихме магарето да не яде и то взе, че умря.
  • 6 Алфа Ромео

    40 0 Отговор
    Знаете ли че от зеленясалите картофи трябва да изядете няколко килогарма преди да усетите някакви негативни последици. Много пъти съм готвил със зеленясали картофи, беля ги по-дълбоко и никакъв проблем няма. Ами в туршията има зелени домати, не съм чул някой да се е отровил, нито пък аз, макар че ям туршия много рядко заради гастрита.
  • 7 еш па тоа

    38 2 Отговор
    А какво значи '' картоф с леко зеленикави ръбове''?

    Коментиран от #14, #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Веган Лондон

    23 3 Отговор
    Затова аз се храня само и изключително с слънчеви лъчи, никакви картофи и боб
  • 10 Гастроном

    33 1 Отговор
    С невероятна изненада научих ,че картофите могат да имат "зеленикави РЪБОВЕ".
    Също така от статията научих, че боба, картофите и доматите за много по-вредни от ГМО-то и глифозидите с които ни тъпчат от Монсанто!
    А пък в България ако си ял кренвирш, значи си ял от ВСИЧКО. И дори цигарите са по-полезни от кренвиршите в БГ.
  • 11 ПРОСТ българин

    28 1 Отговор
    АМИ ТО ЦЕЛИЯ ПРОСТ БЪЛГАРСКИ народ е НА СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ ОТ КАКТО ОНИЯ ОТ БАНКЯ КАРА ТРЕТИ МАНДАТ ПЕНСИЯ 243 ЛЕВА 38 ГОДИНИ СТАЖ КАКВО ДА ЯДЕМ НА ФОТО СИНТЕЗА ИЛИ НА СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ
  • 12 Ивайло

    31 0 Отговор
    Айде стига с тия глупости!!! Какво, да спреме да ядеме и да живееме само от въздух ли??? Доматите, бобът и картофите били вредни, божееее!!! Те едно време хората само това са яли бе и са живели по 80-90 години!!! А и за гъбите не са прави - ВСИЧКИ ГЪБИ СЕ ЯДАТ, НО НЯКОИ САМО ПО ВЕДНЪЖ...!!! Хахаха!!! ;)))
  • 13 Помнещ

    33 0 Отговор
    А, старците доживяха до 90 -100 години с туршия. от зелени домати , боб, картофи , и т.н! Но нямаше Чернобил , нямаше ,,кемтрелс' нямаше западни ,,помощи и храни, нямаше всевъзможни Е-та!
  • 14 Алфа Ромео

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "еш па тоа":

    Никва идея, бас ловя че и авторката на статията няма никва идея...
  • 15 Учен

    6 1 Отговор
    Ред бул дава крила , а боба тяга .
  • 16 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "еш па тоа":

    Елементарно, квадратен или продълговат картоф, в краен случай може и да е триъгален.
  • 17 Sochi

    0 0 Отговор
    Отивам в парка да гризна малко кора от дърветата. Дори някоя буболечка може да гаврътна. Балансирано хранене.
  • 18 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "beast":

    И от пърдене 😁😁😂
  • 19 Най добрия

    0 0 Отговор
    От боба се пърди яко никои не е умрял от пърдене
  • 20 Щукар

    1 0 Отговор
    миди не бива да ги ядете. АЗ МИДИ НЕ ЯМ...... Само ги облизвам.
  • 21 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    тука са показани любимите ми храни
  • 22 комшията от третия етаж

    0 0 Отговор
    само минавам
  • 23 хам хум

    0 0 Отговор
    Всичко прекалено е вредно. И слънцето е полезно но........