Ризотото е традиционно италианско ястие, за чието приготвяне съществуват много рецепти в зависимост от допълнителните съставки. Те може да са различни видове месо, гъби, зеленчуци, сирена, а вкусното ризото с морски дарове се радва на особена популярност. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
300 гр. ориз Арборио
400 гр. замразени морски дарове (смес)
50 мл зехтин
1/2 глава лук
4 - 5 стръка пресен чесън
125 мл бяло вино
50 гр. масло
50 гр. пармезан
сол на вкус
Нарежете на ситно лука и пресния чесън. Загрейте зехтина и в него сложете първо лука, щом стане прозрачен, добавете чесъна и морските дарове и запържете за 5-6 минути.
Сипете ориза Арборио, бъркайте 2 минути, след което налейте виното и гответе за кратко на отворен капак, за да се изпари алкохолът.
Налейте 500 мл вода и гответе до поемането ѝ, разбърквайки често, за да се улесни отделянето на нишесте и придобиване на типичната за ризотото кремообразност. След като се поеме водата, сипете още 300 мл и бъркайте отново, докато и тази течност бъде абсорбирана.
Добавете солта и маслото, нарязано на малки парченца, и гответе още 1- 2 минути.
Готовото ризото с морски дарове разпределете на порции и всяка поръсете с фино настърган пармезан. Поднесете с чаша бяло вино.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА