Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 10:27 8 391 0

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове

  • ориз-
  • морски дарове-
  • ризото-
  • арборио-
  • какво да сготвя

Вълшебен вкус и чаша добре изстудено бяло вино

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове - 1
Снимка: Shutterstock

Ризотото е традиционно италианско ястие, за чието приготвяне съществуват много рецепти в зависимост от допълнителните съставки. Те може да са различни видове месо, гъби, зеленчуци, сирена, а вкусното ризото с морски дарове се радва на особена популярност. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

300 гр. ориз Арборио
400 гр. замразени морски дарове (смес)
50 мл зехтин
1/2 глава лук
4 - 5 стръка пресен чесън
125 мл бяло вино
50 гр. масло
50 гр. пармезан
сол на вкус

Нарежете на ситно лука и пресния чесън. Загрейте зехтина и в него сложете първо лука, щом стане прозрачен, добавете чесъна и морските дарове и запържете за 5-6 минути.

Сипете ориза Арборио, бъркайте 2 минути, след което налейте виното и гответе за кратко на отворен капак, за да се изпари алкохолът.

Налейте 500 мл вода и гответе до поемането ѝ, разбърквайки често, за да се улесни отделянето на нишесте и придобиване на типичната за ризотото кремообразност. След като се поеме водата, сипете още 300 мл и бъркайте отново, докато и тази течност бъде абсорбирана.

Добавете солта и маслото, нарязано на малки парченца, и гответе още 1- 2 минути.

Готовото ризото с морски дарове разпределете на порции и всяка поръсете с фино настърган пармезан. Поднесете с чаша бяло вино.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА