Last news in Fakti

7 Ноември, 2019 10:33 8 979 11

Рецепта на деня: Хайдушки кебап с телешко и лук

  • хайдушки-
  • кебап-
  • телешко-
  • месо-
  • лук-
  • какво да сготвя

Вкусно и уханно ястие

Рецепта на деня: Хайдушки кебап с телешко и лук - 1
Снимка: Shutterstock

Приготвянето на телешко изисква специален подход и подготовка, но най-важно е месото да е прясно и с доказан произход. Пробвайте тази рецепта за кебап, който се топи в устата и радва всички сетива.

Необходими продукти:

1 кг телешко месо

5 глави кромид лук, стар

60 гр. краве масло

4 моркова

¼ глава целина

2 картофа

4 домата

½ връзка пресен магданоз

Пресен джоджен

2 с.л. олио

2 скилидки чесън

½ чаена чаша червено вино

1 люта чушка

Начин на приготвяне:

Нарежете морковите, целината, доматите, картофите, лютата чушка, магданоза и джоджена на ситно, добавете солта, олиото, черния пипер и счукания чесън, разбъркайте и оставете да престои половин час. Нарежете лука на ситно, посолете и запържете до златисто в половината от маслото. Изсипете в глинен гювеч, в който ще се пече ястието. Нарежете месото на малки кубчета, посолете и запържете в останалото масло. Върху лука разлейте половината от зеленчуковата смес, отгоре наредете месото и покрийте с другата половина от зеленчуците. Полейте с виното, захлупете и оставете да се пече 1 час в умерено загрята фурна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    1 13 Отговор
    Пак ли някви помии ни предлагане. Аре бегай.
  • 2 Врабешки бажаци, 50 кг мокър...!

    14 1 Отговор
    Ох майна, страхотна рецепта...!!!
  • 3 коравия

    8 1 Отговор
    Ей,това нещо пие много вино и ракия!!!
  • 4 за да сме подобри готвачи

    0 0 Отговор
    Може би, трябва да се поясни начина, по който месото узрява за да получи истинския си вкус, само от лука и зеленчука не става, не се получава.
    Оставете месото в хладилника 5-7 ,+ ,преди това , избършете месото ,от водата
    за по-лесно зреене, го нарежете на кубчета 3-4 см.
    Когато месото получи по тъмен цвят като коричка а от вътре се зачерви и получи спечифичния си мирис на узряло телешко месо то е готово за пържене.

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 5 Желев

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "за да сме подобри готвачи":

    5-7 мин. Или часа
  • 6 Желев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "за да сме подобри готвачи":

    5-7 мин. Или часа
  • 7 Мастара

    2 0 Отговор
    Стига с тия запръжки, може и без тях, и за един час телешко за готовност е малко!
  • 8 Малко сперматин отгоре лилафке

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "за да сме подобри готвачи":

    За по добър фкус...! (не се страхувай, кажи си го, изобщо телешко виждала ли си през живота си...преди Гошету)...сега доста работи видя...!!(,, млада,, булка къпана, с керемида търкана-бялото пада, черното остава)...!
  • 9 Пенчо

    2 0 Отговор
    Нищо не запържвам всичкото материал в гювеча 160 градуса и след 4 часа БОЙ
  • 10 Смея ви се

    0 0 Отговор
    Нищо незапържващия, учи малко технология, за да видиш, кое как си пуска вкуса. Особено карамелизация и масло разтворими вещества. 1 час???? Стига бе. Вие бонфиле ли готовите?
  • 11 Смея се и на теб

    1 1 Отговор
    Зреене, ок. Да, ензими, умами(глутамати), ок. Но и развъдник на бактерии. Не, мерси. Има и други начини. Други източници на естествен глутамат. То затова и виното за готвене трябва да е по-скъпо от това за пиене. Просто твоя начин е на ръба на разваляне. 5-7 дни е прекалено. Трябва да сухо и студено, за да не проникват бактерии, а само ензимите да работят. Риск.