Last news in Fakti

25 Декември, 2023 10:05 35 245 30

Рецепта на деня: Класическа капама

  • капама-
  • месо-
  • свинско-
  • пилешко-
  • пилешки бутчета-
  • какво да сготвя-
  • кисело зеле-
  • коледа

Удивително вкусно ястие за зимния сезон

Рецепта на деня: Класическа капама - 1
Снимкa: Shutterstock

Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и се приготвя за празничната трапеза заради богатия си вкус, пише standartnews.com. Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

  • 1 голяма кисела зелка;
  • 150 гр ориз;
  • 150 гр сланина;
  • 1 кг свинско месо;
  • 50 гр сурова наденица;
  • 8 бр. пилешки бутчета;
  • 1 ч.ч. червено вино;
  • 1 ч.ч. зелев сок;
  • кимион;
  • чубрица;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • девесил;
  • дафинов лист.

Начин на приготвяне:

На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.

Отново наредете няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 160 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    7 48 Отговор
    Пак ли помии 🤮🤮🤮

    Коментиран от #12, #17

  • 2 ДВСК

    35 14 Отговор
    Пилето от полското ли да бъде? А свинското?
  • 3 ОСА

    44 18 Отговор
    Свинското от замразения дълбок резерв на ЕС, дето си го подменят на 20 г....да ни е сладко !!!
  • 4 Запознат

    19 16 Отговор
    Капака на турски(затворено) иначе българско ястие!

    Коментиран от #20

  • 5 боцмана

    21 8 Отговор
    Вярно ли е това , Вени ти си разбирала и от нещо друго освен секс?

    Коментиран от #11

  • 6 Каквито,, хората,,

    20 6 Отговор
    Такава и храната...! (Заради такива, всичко ми се отврати, особено мъжожината дето ми предложи оназ помия, още ми стои пред очите) А иначе капамата, това е един много вкусен специалитет,, манджа,,...!

    Коментиран от #7

  • 7 Мъжожината

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Каквито,, хората,,":

    Лора е 🤮🤮🤮
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Liliomfi Гери

    16 11 Отговор
    Готвя капамата без сланина и месо без тлъстина и зелевият сок наполовина.

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Моряка

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "боцмана":

    Да бе разбира,виж ква постна статийка е написала за капама! Ако беше за кама-сутра тогаз да видиш как се вживява!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кака

    29 3 Отговор
    Направих я с телешко и свинско месо, и наденица... Стана вълшебна!
  • 14 Ванката

    6 2 Отговор
    До кака . Напиши рецептата... Моля.
  • 15 Каквото

    5 17 Отговор
    ви е останало от Коледа , го бухайте в глинен гювеч и голямата "рецепта" от остатъците , няма що !

    Коментиран от #21

  • 16 чакаме

    4 3 Отговор
    По-важна е рецептата на ноща.
  • 17 Моарейн

    35 4 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Никой не те кара да ядеш капама. Яж си брашното от червеи и зелената ГМО тревица.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абсолютно

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    си е турска дума капама , нещо затворено , закрито .

    Коментиран от #23

  • 21 Ти си

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "Каквото":

    Е то и паелята и пицата се правят с остатъци от храна но им се възхищаваш .. .....

    Коментиран от #22

  • 22 Хората

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Ти си":

    ти пишат в случая за манджурляка капама , а не за пици и паеи !

    Коментиран от #25

  • 23 000013

    16 3 Отговор

    До коментар #20 от "Абсолютно":

    Колега ако извадим турцизмите от езика ни в повечето време ще трябва да ръкомахаме за да опишем нещо за което нямаме българска дума.
  • 24 Дедо

    8 3 Отговор
    Българското Суши в гювеч

    Коментиран от #28

  • 25 Ти си

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хората":

    Е ти по-добре прочети поста на който съм отговорил в който подобна на твоя прозира презрение и отвращение към традиционалната българска кухня .....
  • 26 Ахъм

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Liliomfi Гери":

    Абсолютно никаква добавена течност. Киселото зеле и месото си пускат достатъчно. Има опасност да изкипи, а и става като варено, а не печено. Вместо сланина - врат и пържоли.
  • 27 Ко речи?

    5 1 Отговор
    Вино ли? Вино се слага в чомлека. И червеният пипер е там.
  • 28 000013

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Дедо":

    Сега някой ще те заяде че използваш японски и турски думи .
  • 29 Плескавица

    4 3 Отговор
    А ние за Нова година ще празнуваме с Сръбско и ще оптаме сръбските специалитети.
  • 30 девил

    5 4 Отговор
    Капама при нас се прави заек и освен него се слага чаша или две червено вино нарязани моркови на шаиби и няколко глави скилидки чесън два три дафинови листа и няколко цели зърна бахар няма зеле няма сок и тем подобни да му разваля вкуса ,то хем ври хем се изпича