Last news in Fakti

29 Декември, 2019 19:37 17 492 39

9 части на тялото, които вече не използваме

  • еволюция-
  • човешко тяло-
  • органи-
  • функции-
  • ненужни-
  • части на тялото-
  • закърнели-
  • антропология-
  • еволюционен антрополог

Еволюцията е причина за множество промени

9 части на тялото, които вече не използваме - 1
Снимки: shutterstock

В хода на еволюцията много органи и части от нашите тела са загубили своите първоначални функции, превръщайки се в безполезни или ненужни образувания. Причината за това е проста - те вече на са ни нужни и ние не ги използваме.

Еволюционният антрополог Дорса Амир наскоро разказа за онези части от нашите тела, които макар все още да притежаваме, са напълно или частично ненужни.

Макар в миналото те да са били от жизненоважно значение за оцеляването на прадедите ни, днес те са загубили функционалността си, просто защото не са ни нужни.

Според Дорса Амир, еволюционен антрополог от Бостънския колеж, "еволюционното оцеляване“ на тялото е предмет, който се изучава от години. Ако някоя част от тялото престане да бъде полезна, то тогава тя започва своето "еволюционно пътуване" към дисфункционалност и закърняване или пълно изчезване.

Ето и списък с частите на тялото, които вече не използваме по предназначение:

Апендикс

Апендиксът е може би най-известният от "безполезните" придатъци в човешкото тяло. Преди много години той е помагал на хората да усвояват богати на фибри храни. Въпреки че много гръбначни животни все още разчитат на този орган, той е загубил полезността си за нас с течение на времето, защото хората са преминали към много по-разнообразна диета, и вече не се нуждаят от груба храна. Въпреки това, дори в такова състояние не може да се нарече напълно безсмислено - често полезните симбиотични бактерии се заселват именно в апендикса.

Мъдреци

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат в човешката уста (в периода между 17-25 години). По време на тяхното изникване тези зъби могат да създадат множество проблеми, които неминуемо ни отвеждат до кабинета на зъболекаря. Мъдреците могат да влязат в контакт с втория кътник , който се намира точно отпред, или да не разполагат с необходимото им място, за да израснат в устата и да се "подредят" плавно до останалите. Същесттвуват и множество други фактори, свързани с тези зъби, които могат да създадат проблеми.

Причината за всички тя е една - еволюцията. С течение на времето ние сме спрели да ги използваме и това е довело до редица промени в структурата на челюстта.

Някога, първобитните хора са използвали активно тези зъби. Предците ни са имали нужда от по-големи челюсти, с повече на зъби, с чиято помощ по-пълноценно са сдъвквали непреработената храна. С течение на времето обаче, мъдреците станали излишни, защото съвременните хора започнали да се хранят с все по-преработена храна. Нуждата от дъвчене намаляла, размерът на челюстите също. Ето защо при някои хора мъдреците не поникват, а други изобщо нямат зародиши на такива зъби.

Кокцикс

Това е костна структура с триъгълна форма, която се намира в най-ниската част на гръбначния ни стълб. Състои се от 4 - 5 слабо развити прешлена, които при възрастните се сливат в една обща структура. Кокциксът е най-ясно забележим в ембрионалната фаза, около 5-8 седмица след зачеването на плода. До раждането, обаче, тази структура, подобна на опашка, напълно изчезва - прешлените се сливат и образуват триъгълна структура в самия край на опашната кост.

В процеса на еволюционно развитие на бозайниците, костната кухина придобива статута на вестигиален орган, но не губи функционалното си значение. Той поддържа всички мускули и връзки, които участват във функционирането на пикочо-половата система и придържа мускулите и сухожилията на тазовите органи.

Учените вярват, че някога опашната ни кост е била от огромно значение и е била много по-дълга, защото сме имали опашки. Тя имала ключова роля за стабилната стойка на тялото по време на движение.

В днешно време обаче кокциксът е загубил много от своите така важни функции, но продължава да играе важна роля що се отнася до нашето здраве, тъй като е неделима част от гръбнака.

Дълъг палмарен мускул

Ако поставите гърба на китката на масата и свържете палеца с малкия пръст, ще видите изпъкнал мускул. Това е Musculus palmaris longus - в древността той е помагал за по-добър захват на ръката, и според Encyclopеdia Britanica формира много силни крайници. След като човек вече не се прехранва по първобитен начин и вече ходи изправен, този мускул атрофира с времето. 10% от хората пък изобщо вече нямат такъв мускул - и това не прави ръцете им по-малко силни.

Мощни челюсти и мъдреци

Голяма челюст с дебели челюстни мускули е необходима, за да хапете и старателно да дъвчете грубата храна със зъбите си. С течение на времето (поради същата промяна в диетата) челюстите ни са станали все по-малки и по-тънки. Това е обяснението и вече да нямаме нужда от зъби-мъдреци. Според учените съвременната храна вече е твърде мека и кътници не са ни необходими.

Arrector pili

Това странно латинско наименование обозначава специални мускулни влакна, които се намират в основата на космените фоликули на главата. Нашите предци са били много по-окосмени от нас и тези малки мускулчета играели важна роля - те причиняват настръхване и изправяне на космите. При възникване на опасност, настръхването на космите създавало илюзия за по-внушителен външен вид и е плашело дебнещите хищници. Със загубата на по-голямата част на косата и окосмяването по тялото, тези малки мускулни влакна сега са напълно ненужни.

Аурикуларни мускули

Те контролират видимата част на ухото, но хората са загубили способността да ги използват или казано по-просто - не умеем да мърдаме ушите си. След като сме в състояние да въртим глава, вече не е необходимо да ориентираме ушите си по посока на звука.

Някои хора обичат да се хвалят, че могат да мърдат ушите си, но това е единствената функция на тези мускули. За разлика от хората някои животни като котките например трябва да местят ушите си, за да чуват добре.

Мъжките зърна

Всички хора имат зърна, защото гърдите започват да се развиват в съвсем ранна фаза на ембрионалното развитие. По-късно тестостеронът води до образуването на мъжки полови органи. Зърната са еднакви и при мъжете, и при жените и имат множество нервни окончания, но за разлика от женската анатомия, при мъжете те нямат никаква специална функция.

Една от най-ранните научни теории предполага, че зърната са знак за способността на мъжете за кърмене, която се е изгубила в процеса на еволюция. Но по-късни изследвания показаха, че нито един от мъжете сред нашите предци не е имал такава функция на тялото.

Трети клепач

Може и да не знаете, но притежавате трети клепач. Отворете двата, които вече са ви известни, и се вгледайте хубаво - ще го видите в ъгълчето на окото си, близо до слъзния канал. Третият клепач е остатък от „нощната мембрана“, която можем да видим при кокошките, гущерите и акулите. Той произвежда специално вещество, което събира чужди тела като прах и мръсотия, които влизат в окото и могат да причинят увреждане на роговицата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    100 9 Отговор
    На хората обитаващи тази територия не им е нужен мозък по принцип...

    Коментиран от #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво..!

    18 5 Отговор
    Много добра статия, само за апендикса , здравата челюст е при мъжете, зърната, някои мъже са с доста развити млечни жлези, другото е ново за мен и интересно, забравих за по гъстата окосменост, но пък тогава е нямало епилатори, рядката коса е кофти, особено при жените..!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Боко съвършения

    43 3 Отговор
    Аз си имам всичко от изброеното с изключение на мозък, но той не е включен в списъка, така че Конграчулейшънс ту ми !
  • 10 Виме

    53 8 Отговор
    В България след общо 600г. Византийско и Османско робство, еволюцията е изрязала волята, морала, съвестта, саможертвата и културата за сметка на ЧАЛГАТА, корупцията, предателството, циганизацията, алчността и лицемерието! Айдееее 6 без 10, Доко доко доко доко

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Миролюб Бенатов

    22 1 Отговор
    Моя тъст ако го пратите при антрополог,ще разбие всички теории на Дарвин
  • 12 BigBulgarianBoss

    19 3 Отговор
    А защо навремето еволюцията е давала на човешкия организъм, а сега само си взима. Това добре или е лошо.?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Pifff

    22 7 Отговор

    До коментар #10 от "Виме":

    Не е така бе стига си мрънкал, за разлика от теб презерватив ползван аз не знам кво е чалга, пътувал съм на всякъде по готин дружелюбен човек от българина няма. И много чужденци са ми го казвали

    Коментиран от #31

  • 15 criminal

    2 0 Отговор
    Абе аз и 10-ия не ползвам ама...........
  • 16 Домашен хихург

    25 1 Отговор
    Това значе ли, че ако отрежа апендикса и зърната на циганка-джебчийка на място, в МОЛ-а, с оправданието : Ми те вече не и трябват, ще ме оставят да си ходя ?!

    Коментиран от #18, #29

  • 17 НАЙ БЕДНИЯ европеец

    20 0 Отговор
    ТО И парламента Е НЕ НУЖЕН А МА ГО ТЪРПИМ
  • 18 Циганко, защо постоянно отиваш в мола

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Домашен хихург":

    Като те е страх...! Не си добре шизу...!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай Тодор

    3 0 Отговор
    На мен вече не ми е нужен още един орган .
  • 24 Антон

    13 2 Отговор
    Апендиксът е склад за полезни бактерии според научни изследвания от последните години. А много органи на които днес знаем приложението, преди са били нарочени за безполезни.
  • 25 ИЯО

    8 0 Отговор
    Добре е ,че мозъкът не попада в излишните орани.
  • 26 Явно не сте виждали

    2 2 Отговор
    .. Полезните бактерии.. в болен апендикса, по зле от екскременти...!
  • 27 Ддсс

    8 2 Отговор
    Това, че учените не знаят за някаква употреба на тези органи, не означавт, че няма такава. Вчера усетих, че някой ме гледа втренчено, обърнах се - така беше! Вярвам, че се е случвало на всеки. Нека някой ми обясни, защо става това? Отразената от мен светлина отива до всичко наоколо и вече няма нищо общо с мен. Докато някой не го обясни това, няма право да твързи, че пример о апандесита не е замесен
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Виме

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Домашен хихург":

    Ма не забравяй да и избиеш мъдреците и да и посиниш третия клепач!
  • 30 О Фе

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "На мене ми е излишна пишката":

    Козлогуйски, ти ли си това?

    Коментиран от #32

  • 31 PAFF

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Pifff":

    А ти Пътуващия,къде видя тези дружелюбни
    българи.В чужбина,по-лошо и завистливо
    същество от българина няма,а в милата ни
    Татковина за това същество Българин
    просто няма определение...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Господ бог

    4 1 Отговор
    Вие станахте господ и решавате на хоманоид какво му е нужно .Както ни е създал БОГ така трябва да е само той знае кое е нужно и кое не в човешкото тяло.По принцип хоманоида целия е ненужен на планетата земя
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 KOC

    3 0 Отговор
    изобщо не ни трябват комунисти, да се премахнат с разрез
  • 36 Алфа Ромео

    1 2 Отговор
    Доста съм се чудил защо мъжете имат зърна на гърдите но няма обяснение засега, да не би първо да е създадена жената и от нея мъжа...
  • 37 Бай Ой

    2 1 Отговор
    Аз па си счупих опашката/кокцика/ и се наложи с 2 операции да си я махам! Сега вече съм по-човек от другите маймуни!
  • 38 Age

    0 0 Отговор
    А при пуберите-мозъкът.
  • 39 Дончо Горския

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Дай им Планета, кИбап и кИфтета, и по-често Избори!!!!!