Празът е една от кулинарните емблеми на зимата. Този типично български зеленчук е неизменна част от безброй традиционни родни рецепти и точно това го превръща в ценно допълнение към менюто в студените дни, пише i-woman.bg. Представител на семейството на чесъна и червения лук, празът ще ви осигури много от техните ползи за здравето. Чрез него ще получите и добра доза фолиева киселина и витамини В6, С и К. Вижте как да приготвите ароматна крем супа с нежен вкус от праз, картофи и моркови.
Необходими продукти:
4-5 стръка праз лук
4-5 картофа
3 едри моркова
1 чаша течна готварска сметана
1 средно голяма бучка масло
1 щипка черен пипер
1 щипка сол
1 скилидка чесън
1 щипка кориандър
1 кубче зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Нарежете праз лука, след като сте го измили. Отстранете жилавите люспи, намиращи се по външната му обвивка. Обелете картофите и морковите, измийте ги и ги нарежете на по-едри парчета. Поставете зеленчуците в подсолена вода в дълбока тенджера. Водата да е колкото да ги покрие. Разтворете бульона във водата. Разбъркайте и оставете да заври.
След като това стане, добавете подправките. Пасирайте. Върнете обратно в тенджерата. Добавете сметаната и маслото. Разбъркайте, докато супата стане кремообразна.
Поднесете с пречени филийки хляб.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Един буркан помия,,Хермес,,
12:15 14.01.2020