Чомлекът е деликатес от пиринския край - бавно изпечен телешки джолан с картофи, лук и чесън в глинено гърне. Ето оригиналната рецепта за приготвянето му:
Необходими продукти:
1 телешки джолан - 1,5-2 кг
1,5 кг картофи
1,5 кг кромид лук
1 глава чесън
2 бр дафинов лист
20 бр черен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
2 чаши червено вино
5-6 с.л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на едро картофите. Подредете половината количество картофи на дъното на гърнето. Върху тях сложете половината кромид лук, нарязан на едро.
Осолете джолана и го овкусете със смлян черен пипер. Сложете го върху лука в гърнето.
Добавете се останалите картофи и кромид лук. Подправете с дафинов лист, черен пипер на зърна и зърна бахар. Сипете червено вино в гърнето. Сложете цели скилидки чесън, като половината не се белят, за да стане по-лек вкуса на ястието. Налейте олио и затворете с капак. Поставете гърнето в студена фурна и я включете на 200 градуса, след около 30-40 минути намалете градусите на фурната на 180 и печете около 4 часа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 super
10:11 25.01.2020
2 Рецепта за деня
Коментиран от #4
10:20 25.01.2020
3 Манчев
Коментиран от #10
10:27 25.01.2020
4 витнам
До коментар #2 от "Рецепта за деня":
В сладко-кисел сос.10:39 25.01.2020
5 Да да, да..!
10:49 25.01.2020
6 Тано
13:24 25.01.2020
7 Dr.Love
14:31 25.01.2020
8 Оня с напуканите вени
17:55 25.01.2020
9 Тромбофлебит се казва
19:59 25.01.2020
10 въх
До коментар #3 от "Манчев":
тя още не го е правила, няма мераклии за нея.22:15 25.01.2020
11 Боже...!
22:27 25.01.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Шоше
07:17 26.01.2020
14 Перо
07:28 26.01.2020
15 Митъо питоня
12:23 26.01.2020
16 Чукча
16:52 26.01.2020
17 Готвач
20:02 27.01.2020
18 Мераклия
11:08 28.01.2020