Last news in Fakti

25 Юли, 2012 12:41 1 135 1

Донор дава шанс за живот на четирима (обновена)

  • донорска ситуация-
  • живот-
  • трансплантации-
  • сърце-
  • черен дроб-
  • бъбрек
Донор дава шанс за живот на четирима (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация, съобщават от Министерството на здравеопазването. Донорът е млад мъж от Пловдив, който на 23 юли е изпаднал в мозъчна смърт. Вчера родителите му са дали съгласие органите да бъдат дарени. Експлантирани са сърцето, черният дроб и двата бъбрека.

В УМБАЛ "Александровска" екипи трансплантолози предстои да започнат две бъбречни трансплантации.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че до този момент са извършени две трансплантации – на сърце и на черен дроб. Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в УМБАЛ „Св. Екатерина” от екипа на проф. д-р Генчо Начев. Сърдето и присадено на 30-годишен мъж.

По същото време в УБ „Лозенец” е извършена трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Любомир Спасов. Реципиент е 57- годишен мъж.

Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация.

По-късно от МЗ съобщиха, че в УМБАЛ „Александровска” екипи трансплантолози предстои да започнат две бъбречни трансплантации. След извършени обстойни изследвания специална комисия определи двамата най-подходящи реципиенти на двата бъбрека, чиято съвместимост позволява те да бъдат успешно трансплантирани.  Изследвани са редица техни показатели като основно място е отделено на имунологичната съвместимост. Трансплантациите  ще бъдат от екипа на проф. д-р Петър Панчев. 

Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарче

    0 0 Отговор
    пред хората дали съгласие и лекарските екипи извършили трансплантациите !