670 5

Рецепта на деня: Суши "Филаделфия рол"

Опитайте нещо екзотично

Рецепта на деня: Суши "Филаделфия рол"
Снимка: Shutterstock

Суши е типично японско ястие, направено от ориз в оцет и сурова риба. Най-подходящите видове риба за приготвянето му са тон, червеноперка, калкан и морски костур, пише mila.bg. След като това ястие става част от световната кухня, много хора започват да го съчетават с авокадо и пушена сьомга.

Необходими продукти:

За суши ориза:

250 г ориз за суши

350 мл вода

За маринатата:

2-3 с.л. оризов или пшеничен оцет

1 с.л. захар

1/2 ч.л. сол

Продукти за 1 рол:

120 г сварен ориз за суши

40 г сирене филаделфия

40 г сьомга

резенчета краставица

1 ч.л. цветен сусам

½ лист нори

за сервиране: уасаби, соев сос

Начин на приготвяне:

Измийте ориза под течаща вода, като разбърквате много внимателно, за да не натрошите зърната за около 15 минути. Отцедете и оставете да изсъхне за около 1 час.

В тенджера сложете ориза, налейте водата и кипнете. След завиране намалете котлона на 1 и варете 15 минути. Свалете съда от котлона и оставете ориза, да се задуши за 10 минути.

За да приготвите марината, смесете всички продукти и разбъркайте много добре, докато солта и захарта се разтворят напълно.

Изсипете ориза в широк неметален съд и залейте с маринатата. Разбъркайте много добре, за да се разпредели маринатата равномерно. Оставете леко да се охлади, преди да използвате.

При работа с ориза ползвайте купичка вода, за да мокрите ръцете си, съветва krina.bg.

Върху рогозка за навиване на суши сложете лист нори и разпределете ориза на равномерен плътен пласт. Поръсете със сусам и обърнете.

Сложете сиренето, отгоре риба и пръчици краставица. Навийте стегнато руло и разрежете на 6 или 8 части с мокър нож.

Поднесете парченцата суши в плитка чиния, гарнирани с малко соев сос и уасаби.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Johansson

    4 8 Отговор
    Най-гнусната храна.
  • 2 Лора

    3 0 Отговор
    Не съм опитвала, но ще е доста по хубаво от един казан буламач, виждала съм как с апетит топят в соса и си хапват с наслада, майсторлък се иска пак....!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор

  • 4 ГосТ

    0 0 Отговор
    Най важното за сушито е прясната риба. Хубаво суши или още по добре сашими може да се прави с паламуд декември.
  • 5 пешо

    0 1 Отговор
    И за гарнитура около Суши, Куби Пулев.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.