Last news in Fakti

6 Март, 2020 10:05 5 035 6

Рецепта на деня: Телешко по бургундски

  • телешко-
  • месо-
  • бургундски-
  • какво да сготвя

Ала Джулия Чайлд

Рецепта на деня: Телешко по бургундски - 1
Снимка: Shutterstock

Това френско ястие прилича донякъде на нашия винен кебап, но като всяко френско нещо е доста по-пипкаво и времеемко. Резултатът обаче си заслужава отделеното време и усилия.

Необходими продукти:

1.5 кг телешко месо

200 гр бекон

2 глави лук

3 моркова

300 мл червено вино

2 ч.ч. телешки бульон

1 с.л. доматено пюре

200 гр гъби

сол

черен пипер

дафинов лист

мащерка

магданоз

масло

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона на жулиени и го запържете. Извадете го в чиния, а в същия тиган сипете зехтин или олио и запържете едро нарязаното месо. След като се позапържи, го извадете в чиния.

Долейте малко мазнина в тигана и запържете лука, нарязан на полумесеци и морковите.

След няколко минути върнете бекона и телешкото в тигана. Налейте бульона, виното, доматеното пюре и подправките. Ястието се оставя да поври 10-15 минути.

След това се похлупва и се слага във фурната на 190-200 градуса за около 2 часа. Ако е необходимо, по време на готвенето може да долеете вода.

След около два часа извадете ястието от фурната и към него прибавете гъбите, нарязани на полумесеци. Долейте още малко бульон или вода и върнете обратно във фурна за още 35-40 минути.

Поднесете със сварена паста или картофено пюре.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко

    6 1 Отговор
    📌 Вени изглежда вкусно, ще я пробвам тези дни с бира!
  • 2 Жълт и стар бухал

    2 0 Отговор
    Християнчу, мама, не ми остава време да ти сготвя чорба фасул, а пък това сложно и скъпо гурме, не е за мойта проста и стара глава, ше свиняваш, аз умея други работи повече...! (Не мога си изпера единия кат дрехи , та отивам вмирисана на работа...!)
  • 3 не можеш да готвиш

    2 1 Отговор
    Телешкият бульон от предното готвене ли го пазя или купувам онова с консервантите от магазина? И си помисли пак, кога слагаш доматите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За чужд син ще се постарая да готвя

    1 0 Отговор
    Но за , собственото,, семейство, може и тракащ боб в корема...!