Last news in Fakti

14 Март, 2020 23:31 5 991 28

Какво не знаете за кафето

  • кафе-
  • кафени зърна-
  • храстовидно растение

Кафените зърна всъщност са семена от череши

Какво не знаете за кафето - 1
Снимка: БГНЕС

Кафето е невероятно. Миризмата е опияняваща. Вкусът на първата глътка е сензационен. Кофеинът в повечето случаи е необходим. Бихте ли си представили живота без него? Кафето е най-популярната и обичана напитка в света. Тя присъства в множество коктейли, топли и студени напитки и се консумира навсякъде по света. Съществуват много любопитни факти, които вероятно не знаете за ароматното, ободряващо кафе.

Хората смятат, че думата "кафе" е влязла в английския език някъде през 16 век. Очевидно е заимствана от италианската дума „кафе“, която идва от холандската дума „кофи“, взета от османското турско „кахве“, произлизаща от арабското „qahwah“.

Кафените зърна всъщност са семена от череши- Кафето идва от цъфтящо храстовидно растение, което отглежда череши. След като узреят, те се берат, обработват и изсушават. Вкусът зависи от района на отглеждане, климата и други фактори, но общият консенсус е, че семената са сладки като мед.

До края на XV век кафенетата са навсякъде в Константинопол (съвременен Истанбул). Напитката е станала част от турската култура, такава че според легендата е създаден закон, който дава на всяка жена правомощия да се разведе със съпруга си, ако той пренебрегне да ѝ осигури адекватно количество кафе, съобщават от foodpanda.

Колкото по-леко е зрънцето кафе, толкова повече кофеин има.

Опасност за живота от предозиране с кофеин е изключително рядко явление, но не е невъзможно. Повече кафе може да доведе до мигрена, повишен сърдечен ритъм, мускулен тремор и гадене.

Бах написал произведение за кафето. Около 1735 г. Йохан Себастиан Бах писал "Кафената кантата". В песента дуетът на баща и дъщеря спори как тя пие твърде много кафе и затова няма любовник. В песента се пее как момичето казва на потенциалните ухажори, че трябва да я оставят да пие кафе, ако искат да се оженят за нея.

Бразилия е най-големият производител на кафе в света повече от 150 години. Данните показват, че страната е отговорна за една трета от производството на кафе в света. Виетнам произвежда около половината, следван от Колумбия и Индонезия.

Кафето вдъхнови първата уеб камера в света- През 1991 г. изследователите от университета в Кеймбридж в Англия поставиха камера, която подава снимки на кафе машина в „Троянската стая“, така че служителите да виждат дали съда е пълен или не.

В края на 1600 г. мъжете в Лондон използват кафенето като място за събиране, за да пишат и да говорят за политика. Очевидно това подразнило много от жените им, които написали брошура „Петицията на жените срещу кафе“ - или както те обичали да казват, „новомодна, гнусна, езическа течност, наречена кафе“.

Средният американец харчи около 1400 долара за кафе всяка година, според проучване от 2019г.

Ню Йорк разполага с най-много кафенета в САЩ на глава от населението.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 х о

    32 6 Отговор
    То пък тяхното гадно американско кафе ... ужас!

    Коментиран от #8, #26

  • 2 Професора

    38 1 Отговор
    Кафеното дърво е от семейство Брошови, а черешата е от семейството на Сливови! Череши - кафе друг път!

    Коментиран от #19, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    7 9 Отговор
    Негърска пот!
  • 6 кофеиноман в абстиненция

    10 25 Отговор
    ...! Това което не знаем за него е че е по - вредно от Короната но действа по - бавно и коварно от нея ...!

    Коментиран от #10

  • 7 Пръцко

    25 5 Отговор
    Най-невероятното е, че най-скъпото кафе в света представлява зърна, погълнати и изсрани от някакви маймунки май, позабърсват ги и ги продават над 1000 USD килото. Целият номер бил в допълнителната ферментация, която кафето претърпява в червата на животинките.

    Коментиран от #23

  • 8 Невежеството е по страшно и от пандемият

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "х о":

    Да бе ,прав си! Аз предпочитам виетнамското а ма това дето е цъфтяло край,Чернобил.
  • 9 дааа

    18 3 Отговор
    Италянците првят хубаво еспресо
  • 10 Бай ганю

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "кофеиноман в абстиненция":

    Пий корона вирус живей вечно

    Коментиран от #11

  • 11 бежанец

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай ганю":

    Той обича да пие "мляко" от бежанци

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Унуфрий

    7 0 Отговор
    Обичам доброто еспресо, обаче го спрях. Жена ми пие по 3 на ден и си е наред ама на мен не ми понася и за кой ли път го спирам, обаче така поне мога да спа нощем.
  • 16 Голям Слон

    13 0 Отговор
    1400 долара за кафе на година прави съвсем групо по 120 долара на месец. Като знам какво кафе се пие там, трудно ми е да си представя как точно се харчат посочените суми за тази напитка :-) Идейно, 99% от американците, включая и натурализираните, пият, пардон, лочат шварц кафе. Такава машина ми бяха подарили зад океана, но я ползвах само за чай в пакетчета :-) Признавам си, много е удобно. Кафенце пийвах само в старбакс. Само там имаше еспресо. Накрая ми се досвидяха по 1.5 долара за чашка и си купих първия робот. Та, искам да кажа, че и на Старбакс да се наливаш с еспресо, не можеш да похарчиш 120 долара за кафе на месец. Вкъщи, съвсем. Щеше да е много по-интересно да напишете къде как пият тази напитка. Да кажете, че в Италия кафето е много късно и се пие на крак обикновено, защото е двойно по-евтино така. Да кажете, че в САЩ всъщност не пият кафе, а кафена напитка. Че в Русия практически не се пие чисто еспресо, а винаги със "со сливками" ;-) Етимологията на думата КАФЕ е интересна, но традициите са онова, което е много по-полезно да се знае.
  • 17 459

    15 1 Отговор
    В миналото аритметиката се учеше в началното училище. Да не би вече да не се учи? Публикувано във факти.бг: "Брaзилия e нaй-гoлeмият прoизвoдитeл нa кaфe в cвeтa ... cтрaнaтa e oтгoвoрнa зa eднa трeтa oт прoизвoдcтвoтo нa кaфe в cвeтa. Виeтнaм прoизвeждa oкoлo пoлoвинaтa, следван от Колумбия и Индонезия"

    Коментиран от #18

  • 18 Голям Слон

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "459":

    5/4-ти от населението на света има проблем с дробите. Журналистите не правят изключение :-)))))))))))) Не се коси. Човек, ако тръгне да прави разбор на всяка статия от този сорт, трябва просто да престане да чете. И се разчита на това, някой просто да прочете и хареса. То факт, то математика.... Кому са нужни?!

    Коментиран от #21

  • 19 Никой

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    И на мен ми се стори странно кафе - череши. Още повече че е горчиво, а не сладко. Гледал съм предаване за кафето от дървото до чашката и никъде не видях череша. Автора да почака до май, като му са се прияли череши
  • 20 бушприт

    7 0 Отговор
    Ядките кашу имат формата и големината на възбуден клитор. Бижа ги и ги ям с удоволствие! Полезни са за здраво сърце.
  • 21 ???

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Голям Слон":

    Да ама после размахват едни проценти, едни числа колко сме добре. Но после, когато си търсят заплатите са добре с математиката. Видял ли си, че и сачовете не могат да говорят и четат правилно, но пробвай да ги излъжеш с пари?
  • 22 Смока

    5 4 Отговор
    Пийте бира вместо кафе тонизира повече, аз вече 2ра година само така
  • 23 Порно

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пръцко":

    Циветки са животинчетата. Интересно е , че ядат сорт кафе , което , ако не е изсрано от тях , е абсолютна гадост.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 чернобил онлайн

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Порно":

    цибетка
  • 26 Ахахахха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "х о":

    Точно като немското ахахаха
  • 27 Ха ха

    0 0 Отговор
    Авторът / Преводачът/ май е на Черешата. Череша и кафе - друг път.
  • 28 hienata

    1 0 Отговор
    „Петицията на жените срещу кафе“ - или както те обичали да казват, „новомодна, гнусна, езическа течност, наречена кафе“, ха познайте кой е спечелил спора, като и днес в Англия пият чай.