Last news in Fakti

7 Август, 2012 06:55 1 271 0

ВМА преглежда стотици родопчани

  • вма-
  • родопи-
  • лекар

 

Над 500 жители на труднодостъпни села в Кърджалийска област успяха да се прегледат при медиците от отряда за бързо реагиране при кризи към Военномедицинската академия, които работят от 30 август.

Мобилният екип извърши първични прегледи на населението в нарочно избраните села в общините Черноочене, Кирково, Ардино и Джебел, а в края на експедицията си ще работи в село Велешани, Кърджалийско и в крумовградското Странджево. Кампанията е част от съвместното учение на МО, МЗ и местните власти за подпомагане на населението при кризи, което стартира на 12 юли в София, посочиха в областната управа. То е под наслова "Принос към националната сигурност в мирно време". Друг такъв екип е работил и в Смолянска област.

Военните медици от отряда за бързо реагиране са прегледали стотици родопчани в селата Женда, Тихомир, Долно къпиново, Жълтуша и Припек. "Времето в тези отдалечени селища е спряло, здравната реформа сякаш не е достигнала до тях. Натъкнахме се на хора, които от 20 години не са посещавали лекар. В кирковското село Тихомир от близо три години нямат общопрактикуващ лекар и това си пролича – направихме над 80 ЕКГ-та и апаратът ни беше пред провал. Специално наблюдавахме жена с критично високо кръвно налягане, защото бяхме сигурни, че ще отиде на нивата в тази ужасна жега. Но хората в планината са далеч по-здрави от нас в градовете", коментира д-р Таня Кънчева, ръководител на мобилния екип. Тя изрази тревога от факта, че жителите на подобни труднодостъпни селища са напълно лишени от медицинска грижа.

Необходимо е много добро и стимулиращо заплащане, за да се осигурят поне фелдшери за тези села, иначе хората ще мрат като мухи, коментираха и останалите от екипа. В Кърджалийска област години наред стоят незаети 45 места за джипита. Те са в подобни райони, а в много от селищата медик се появява само веднъж в седмицата.

Днес в село Припек чакащи за преглед при военните медици се оплакаха, че в цялата Джебелска община няма нито една аптека, работеща със Здравната каса. Поради това на болните им се налага да пътуват километри до Кърджали за една рецепта. В най-голямото по брой жители село в областта няма дори фелдшер или медицинска сестра. През целия ден мобилният отряд измерваше кръвното налягане, правеше електрокардиограми и други тестове. Много от прегледаните получиха настойчиви препоръки да се прегледат при определени специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА