Last news in Fakti

24 Март, 2020 14:34 10 772 32

Германците не се хващат на тази работа дори за 10 евро на час

  • германия-
  • работа-
  • заплата-
  • работа в чужбина-
  • клане-
  • кланница

Нашенци в Германия разказаха за кървавата работа в кланницата

Германците не се хващат на тази работа дори за 10 евро на час - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма част от работниците в кланицата за пуйки "Геестланд" във Вилдесхаузен са българи. Повечето са назначени не с нормален трудово договор, а чрез фирми-подизпълнители. Не всички в града одобряват този факт. Така започва анализ на "Дойче веле".

Във Вилдесхаузен, град с близо 20 000 жители в германската провинция Долна Саксония, живеят 1 460 българи, близо една трета от тях работят в местната кланица за пуйки "Геестланд". Изданието "Крайсцайтунг" посочва, че покрай притока на работна ръка от чужбина във Вилдесхаузен вече било трудно да се намерят жилища с по-ниски наеми, не се намирали места в детските градини и училищата. А кланицата "Геестланд" не се ползва с особено добро име - основно заради това, че не назначава работниците с редовни договори. В кланицата работят 300 средно- и висококвалифицирани кадри - като шофьори, счетоводители или техници. Има я обаче и тежката работа на конвейер, при която хората в продължение на часове колят пуйките, разфасоват ги и ги опаковат - при температура от пет градуса. През месеците май и юни големите супермаркети като Лидл, Алди и прочие поръчват десеторно по-големи количества от обичайните и тогава се налага да се работи на две смени, по шест дни в седмицата.

Германците не се хващат на тази работа дори за 10 евро на час
Илюстративна снимка: Shutterstock

Шефът на кланицата Норберт Деекен обяснява, че за този вид работа германски работници просто не се намират, поради което е принуден да наема чужденци. Сътрудничеството с България тече вече от няколко години - чрез две фирми-подизпълнителки, които добре познават страната, посредничат при наемането на работници, а и ги подпомагат на място в Германия.

Фактът, че българите не са наети пряко от "Геестланд", а от подизпълнителите, им носело само много предимства, твърди Деекен. Като например настаняването в една бивша казарма, където месечният наем на човек в стая с две легла е 200 евро. Освен това са предоставени мебели и битови уреди като перални, а е осигурен и безплатен транспорт до фабриката и обратно.

"Това означава, че те нямат нужда от автомобил и пестят пари", подчертава шефът, според когото, наетите чрез подизпълнители били в по-добро положение от редовните работници със сходни задължения. Работниците в "Геестланд" получават минималната надница от 9,35 евро на час, след година тя нараства до 9,60 евро, а след три години стига 10,10 евро. Има и добавки за нощните смени и за извънреден труд, плащат се и социални осигуровки - т.е. не може да става и дума за дъмпингово възнаграждение, казва Деекен във връзка с упреците, че договорите, сключени с подизпълнители, дават възможност за заплащане под редовното. Пред "Крайсцайтунг" шефът на кланицата посочва и това, че със спечелените пари българите си строели къщи в родината.

Обществеността във Вилдесхаузен обаче не е убедена, че този начин на наемане на работници е правилен, нито морален, изтъква изданието, привеждайки примери. Местният общински съветник Волфганг Дойблер посочва, че някои от работниците след три години си заминават. А фирмата прави големи разходи за тяхната интеграция. Тези средства на практика са загубени. По информация на "Нордвест цайтунг", фирмата „Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти - основно за езикови курсове и за подпомагане на децата на българите в местните училища.

Кметът Йенс Курашински пък отбелязва големите сезонни колебания, във връзка с които е трудно да се планират правилно потребностите от места в детските градини и училищата. Кметът е отправил и призив към "Геестланд" да увеличи усилията за интегриране на работниците, като пряко си контактува с подизпълнителите. През 2019 кланицата "Геестланд" е реализирала оборот от 310 милиона евро. На ден там се колят по 35 000 пуйки.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    75 7 Отговор
    Чудесна реклама на белите роби.
  • 2 оцелял от турското робство

    72 6 Отговор
    Затова измислиха Европейския съюз, за да има кой да им работи робски и безропотно. Германецът не си мие даже и кенефа сам. Знаем какво пише на входната врата на концлагера: "Работата прави свобода." Свобода и благоденствие, но за тях, не за унизените, лишени от работа в отечествата си народи. А децата, които учат там, пак ще бъдат ползвани от тях. Хайл Хитлер, ама по друг начин.

    Коментиран от #30

  • 3 бай Шиле

    47 5 Отговор
    Ще минат години и тогава ще стане съвсем ясно какви са стратегическите цели на ЕС.
  • 4 Съждения на един хахо в страната на Боко

    49 3 Отговор
    А не може ли тук да има такива ферми и тук да дават такива заплати? Убеден съм, че пуйките в германския супер са по-евтини от нашите ! Може сигурно, но герберастията трябва да спре да дере комисиони от инвеститорите, което няма как да стане, така че явно не може !
  • 5 Гост

    29 4 Отговор
    Kакво значи дори,8.50 е минималното в Германия на час заплащането...10 не е многомпо добре ли е при БОКО Бьлгароубиец за 300 евро на месец по провинцията в БГ
  • 6 да го духат

    8 1 Отговор
    курашински е типично немска фамилия, ха ха хо , утре и пуйки няма да има, аре на кафе инка и картофи
  • 7 мани мани

    18 3 Отговор
    ще започнат да бачкат тая гнусна работа и мръсните гадни шваби! в момента тече зануляването хахаха след само месец няма да могат да си изплащат лизингите, кредитите и щат не щат ще запретнат ръкави в кланниците, за да ги заколят и тях
  • 8 другарят

    27 6 Отговор
    Ами нали точно това искахте овци! Вие какво мислехте, че капитализма е като в Холивуд филмите и красивите картинки по телевизора?? Иначе лицемерието и цинизма на тези фашизоиди не е мръднало от времето на Хитлер!? Истината е че боклуците от дойче веле не ви казват, че това да се наемат работници чрез фирми посредници е напълно законно и съвсем съзнателно прието от немският парламент и правителство чрез "лобиране и дарения"-корупция и подкупи от немската олигархия. Целта е много проста...Немската фирма няма никакви задължения и отговорности към такива работници, даже някой от тях да загине на място!! Посредника, който обичайно е от някоя колониална държава също не носи никаква отговорност, защото дори нашето законодателство не го засяга и може да ги излъже тези хора по всяко време. Още по-странното е че даже много германци вече работят по този начин и тази практика все повече се разширява. От както бе разрушен соц-блока Западните капиталисти -бандити взехе все по-нагло да сиразкриват зловещото лице! Приемането на 2 милиона мигранти стана също под техно настояване, надявайки се на нови роби. Само че тези новите преселенци, не иската да работят и някой ден ще покажат, кой е главният. Жалко че ще пострадат от това главно обикновените германци!..

    Коментиран от #19

  • 9 Ххх

    20 2 Отговор
    Е, така е. Те държави като Германия защо приемат чужденци ? Да, нивото на престъпността рязко се качва. Много от тях живеят на гърба на държавата и я източват чрез социалната и система. Но, все пак основната идея за прием на чужденци, били те източноевропейци, или от така наречените "сирийски бежанци" е нуждата от неквалифицирана нископлатена работна ръка за черната работа, която местното население не желае да върши.

    Коментиран от #14

  • 10 Каквито потребителите,такива и коментари

    11 0 Отговор
    Как ще искат,студено,мирише на леш и други неудобства...!(Като е запада,че и тя си има своите недостатъци...!)
  • 11 БАТЕ НЕЦИ

    20 0 Отговор
    РОБИ БАТКА,РОБИ.И В БЕЛГИЯ ГИ ИМА ТИЯ КЛАНИЦИ И В ХОЛАНДИЯ.АМА ТУКА МНОГО ЛУКСОЗНИ УСЛОВИЯ ОПИСАНИ.ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА.
  • 12 Някой си

    3 5 Отговор
    Че кой ще е тоя луд след като аз, като източноевропеец взимам примерно 12,50€ на час за работа + 7 € на час командировъчни ( командировъчните са чисти, не се облагат с данъци) та това май прави общо 19,50 € на час.
    А сега сметнете примерно без да се напъвам работейки около 150-160 часа месечно колко взимам .
  • 13 Порно

    16 2 Отговор
    Остава и да се хване някой германец за минимална заплата. Затова и ни натискат да не отлепим от дъното , че няма кой да им работи. Няма да намерите в кланица да работи някой от гостите на бабичката.
  • 14 Герман

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Източно- европейците покриваха и покриват изцяло тази нужда! Бежанците са за друго поканени.....
  • 15 Още ли има вярващи

    16 0 Отговор
    А вие за кво си мислехте, че най-накрая ни "приеха" в европа ? - за директори ли ???
  • 16 боцмана

    2 0 Отговор
    От журналистките да не е посмяла никоя да стъпи в тази кланица!
  • 17 Лили

    9 2 Отговор
    А защо не казват, че половината от заплатата им отива в посредниците? Не стига че заплащането е ниско, ами и тия лапат и за работника не остава нищо. Такива посредници в България са забранени, това е комисионерство върху всяка заплата, а не само върху първата. Забранени са, но Инспекцията по труда не чува и не вижда. После всички идват тук да се лекуват в Бг и пищят,че нямат пенсии и са безработни и така и малкото бюджетче тука си делим, а на комисионерите парите- по правило са в офшорки. В Чехия е пак така. Комисионерът получава заплатата ти и ти плаща колкото той реши. Изедници,пукнете!

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Рошко

    5 0 Отговор
    Тва го четохме миналата година
  • 19 Дрюгарю

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "другарят":

    Абсолютно сте прав
  • 20 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лили":

    Какъв посредник бе лили? Какви комисионни? Ролята на посредник в Германия играят често други българи и използват съгражданите си които не знаят немски и им прибират половината от заплащането. Не си разбрала но говориш. Посочи кои са тези посредници които вземат комисионна. Колко дълго я вземат? Повече информация и данни няма да е лошо. Иначе си е само тролене
  • 21 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лили":

    В България такива посредници просто няма защото ще умрат гладни. Те работодателите не плащат на работниците си, че за посредниците ше има🤣.
  • 22 Дългият

    5 0 Отговор
    По редно беше да се напише че германците не се хващат на тази работа дори и за 100 евро на час...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1122

    3 1 Отговор
    Що ми махна коментара бе,не търпите ИСТИНАТА ли?
  • 25 Чичо ви Гошо

    1 3 Отговор
    Всички мишлета и плъхчета работят подобна работа в Чужденеция но сега се прибраха в родната България
  • 26 Истината без фалшив патриотизъм

    7 1 Отговор
    Не сам съгласен, че са бели роби защото първо те са там по собствено желание и второ - за същата работа в България те получават в пъти по-малко. За съжаление българите с ниско образование са много по-добре в чужбина. Да не говорим за пенсионните им осигуровки. Роби са в България и по-големи робовладелци от българските олигарси няма.

    Коментиран от #28

  • 27 ХХХ

    5 1 Отговор
    Повечето БГ работници в чужбина не се отличават с
    наличие на сиво вещество в главата.Бачкат като
    дзверове там,изкарат някакви кинти ,а тука чиновни-
    ците им приберат парите за разрешителни за строеж
    проекти надзори и каквито се сетиш простотии.
    Накрая останат с някакви постройки ,доста баджанаци
    докато са били там и никакви пари и работа и айде
    обратно в първи клас.
  • 28 ПРАВ СИ БРАТО

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истината без фалшив патриотизъм":

    И МЕЖДУ ДРУГОТО,УСПЯХА ТЕЗИ КОИТО ИЗЛЯЗОХА НАВЪН,ПРЕДИ 15-20 ГОДИНИ........СЕГА Е ПЪЛНО С ВСЯКАКВА СГАН ,ОТКЪДЕ ЛИ НЕ И Е МНОГО ТРУДНО ЗА НАМИРАНЕ НА РАБОТА,БЕЗ КВАЛИФИКАЦИЯ ИЛИ НИСКА ТАКАВА.......А И НЕЗНАНИЕ НА ЕЗИК И ВЪЗРАСТОВАТА ГРАНИЦА ,СЪЩО ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ.....
  • 29 Запознат

    2 0 Отговор
    От 500 000 българи в германия 90% работят за по 10 11 евро на час бруто. Добре са тия дето са дошли преди 10 15 години. Другите му ядеме главата и те така
  • 30 Отговарящ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "оцелял от турското робство":

    На вратата на концлагерите пише:”Работата те прави свободен” т.е. винаги можеш да избягаш през кумина на пещите!!!
  • 31 сноу

    1 0 Отговор
    Нагли хиени са дойчовците и това е...А общинския съветник Дрислер се пеняви като болна крава, как видиш ли фирмата била инвестирала 50 хил евро ..Че тя направо се изсипала бе ,че тя направо се сгънала през кръста бе ..Да не са те били по бозавата тиква да правиш кланница, като нямаш хора които да ти работят бе ..И-и между другото да не мислиш че ще ти повярваме че оборота ти е само 310 млн..поне двойно са...
  • 32 1234

    0 0 Отговор
    като е толкоз печелившо в чужбина защо всички сега си идват тук