Last news in Fakti

19 Април, 2020 14:47 4 538 8

Топящи се ледници в Норвегия разкриха древен проход на викингите

  • викинги-
  • проход-
  • артефакти-
  • ледници

Ледникът Лендбрин в Южната част на Норвегия се топи усилено от 2006 г.

Топящи се ледници в Норвегия разкриха древен проход на викингите - 1
Снимка: Shutterstock

Топящи се ледници в Норвегия разкриха древен планински проход, в който бяха намерени различни вещи, използвани от викингите, съобщи Daily Mail, цитиран от "Дарик".

Археолозите намериха дрехи, сечива, оборудване, животински кости. Сред стоте артефакта са конска подкова, ръкавица, туника, дървена игла, тояга, малък железен нож. Датирането им разкри, че проходът е използван от около 4-и век до 14-и век.

Ледникът Лендбрин в Южната част на Норвегия се топи усилено от 2006 г. Археолозите, ръководени от Ларс Пилу изследват около 250 000 кв. м, някои от които по склонове или с комбинация от скалисти отломки и лед, които затрудняват работата.

"Когато използването на прохода се е засилило през 11 в., по времето на викингите, хората са били по-мобилни, търговията и урбанизацията на Северна Европа са се засилили, както и политическата централизация", каза проф. Джеймс Барет от университета в Кембридж. - Планините вече не са били откъснати райони, а са предоставяли жизнен достъп до важни продукти и са били артерии за транспортирането им".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вай вай

    3 13 Отговор
    Тоз на снимката мяза на копейкинов войн от Запад!

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    66 2 Отговор
    Значи от 4 до 14 век ледника не е бил толкова голям. Значи, че това са си цикли, които не зависят от човешката дейност. Значи, че т.нар. еколози са едно туморно бразувание, което цица пари от всички нас!

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 3 00000014

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "вай вай":

    Не знаех, че коронавирусът толкова силно разяжда мозъка. Не излизай навън!
  • 4 Кумчо

    8 1 Отговор
    Този на снимката прилича на президент, който започва новогодишната си реч.
  • 5 El Torro

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Напротив, природните цикли ( геоложки) са си нещо нормално, както циклите на една жена, но те могат да бъдат нарушени (ускорени) в природата например от човешка дейност, а при жената от медикаменти или някакво разстройство. Гледай на Планетата като на жив организъм и ще го разбереш.
  • 6 Ооо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Тия как ли са живели в 4ти век с това глобално затопляне? Да ми обикалят голи и боси по ледниците... не ги е срам!
  • 7 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Естествено че са цикли. Едно време са произвеждали вино там, а от векове лози не виреят вече по тези места. Реално от векове според тях би било период на студ, който приключва. Затоплянето се поддържа само от тези, които имат изгода. Е, и от куп идиоти, които се чудят заради каква простотия да подскачат, за да изглеждат модерни.
  • 8 А ще може

    0 0 Отговор
    ли да го използваме и ние, или се е разтопил?