Last news in Fakti

19 Май, 2020 18:12 12 567 16

Не изхвърляйте торбичките от новите обувки

  • силикагел-
  • торбички-
  • абсорбират-
  • влага-
  • анхидрид-
  • силициев диоксид

Невероятни осем приложения на силикагела, за които дори и не сте подозирали

Не изхвърляйте торбичките от новите обувки - 1
Снимка: shutterstock

Всеки знае, че с покупката на нови обувки в кутията винаги има едни малки торбички. Повечето от нас не знаят защо са там и какво е приложението им.

Истината е, че те са сложени в кутията с обувките, за да „изсмукват“ влагата. Но повечето хора автоматично ги изхвърлят и повече не се сещат за тях.

Вътре в торбите има прозрачни малки топчици – те са направени от силициев диоксид, който се счита за невероятно средство за сушене. Другото му наименование е силикагел.

Не изхвърляйте торбичките от новите обувки
Снимка: shutterstock

Силикагелът е анхидрид на силициевата киселина. Той е твърдо, порьозно вещество, със силни абсорбционни и адсорбционни свойства. Използва се широко в бита, техниката и лабораторната работа за: контрол на влажността (активно поглъща водните пари); филтриране на течности и разтвори; разделяне на съставките на многокомпонентни разтвори; Използва се в ексикатори за намаляване на влагата във въздушната среда, както и за материал в котешки тоалетни.

Не изхвърляйте торбичките от новите обувки
Снимка: shutterstock

В същото време веществото абсорбира всички ненужни миризми, така че когато отворите кутията, можете да усетите само миризмите на новите обувки.

Тези мистериозни и малки торбички могат да бъдат използвани по осем неподозирани начина, които ще улеснят живота на всички ни.

Ето неподозираните ползи от малките пакетчета:

Ако поставите няколко такива торбички в шкафа за кърпи може да избегнете прекомерната влага.

Ако поставите няколко торбички в интериора на колата можете да забравите за замъглените и изпотени прозорци.

Ако случайно изпуснете телефона си във вода или пък го намокрите под дъжда не бързайте да се паникьосате, а използвайте тези торбички. Просто трябва да изсушите телефона, да свалите капака и да извадите батерията и SIM картата, да ги поставите в купа, е която сте изсипали съдържанието на торбичките, и това е – те ще „изсмучат“ влагата.

Не изхвърляйте торбичките от новите обувки
Снимка: shutterstock

Ако в голяма кутия сложите няколко от тези торбички и редом с това поставите и стари снимки там, то знайте, че така ще съхраните фотосите за още много дълго време.

Тези торбички удължават и срока на годност на бръснарските ножчета и редица козметични продукти. Това, което трябва да направите е да сложите тези торбички в козметичната чантичка или шкафа, в който държите въпросните неща.

За да удължите срока на годност на захарта и солта (и да не се „вкаменят“) пак заложете на торбичките от кутията за обувки, които просто трябва да сложите в шкафа с кулинарните подправки.

Когато пътувате (най-вече до морете) можете да поставите няколко хартиени торби със силикагел в куфара. В края на краищата е известно, че облеклото изсъхва бързо там, а никой не обича те да миришат на влага и мухъл

И най-честото им приложение - ако поставите няколко торби в обувките, те ще премахнат излишната влага, а редом с това ще отстранят неприятната миризма.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    50 1 Отговор
    В Норвегия,Русия-в Сибир,Финландия съм виждал двойни прозорци на автобуси в които има поставени такива топчета-между двата прозореца.Реално това си е стъклопакет,но за да не се получава конденз-в средата отдолу е засипано около 3-4 см. с тези топчета.
  • 2 Ченге от миналото

    16 2 Отговор
    Много хубава работа вършат в касата на пистолета 49
  • 3 Дограма

    16 0 Отговор
    Алуминиевата лайсна на всички стъклопакети е пълна със силикагел.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    28 5 Отговор
    Жена ми си слага в гащите. Много е доволна.
  • 6 Бай Хуй

    14 2 Отговор
    Ако си го сложиш в задния двор може да забравиш кой си
  • 7 Един

    1 2 Отговор
    Заварчик съм на ЦО почти всеки ден ги хвърлям!!

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    Браво на теб! И сега кво да правим?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Изхвърлях ги досега

    1 1 Отговор
    Сега няма да го правя...!
  • 13 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В същото време веществото абсорбира всички ненужни миризми, така че когато отворите кутията, можете да усетите само миризмите на новите обувки.

    Много "ентелегентно" вещество, лошите миризми ги абсорбира, добрите не, тях ги пуска да ги миришем и ние :-}}}
  • 14 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе

    2 0 Отговор
    В кутията има чисто нови обувки и си мирише на гума ,както мирише всяко гумено изделие.Не разбрах, на какво друго трябва да мирише кутия в която има чисто нови обувки, ако не на нови обувки????
  • 15 Аз си ги

    0 2 Отговор
    Пъхам отзад !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.