Last news in Fakti

4 Юни, 2020 16:05 17 533 19

Рецепта за вечеря: Черноморски сафрид на фурна

  • сафрид-
  • на фурна-
  • риба-
  • какво да сготвя

С лук и горчица

Рецепта за вечеря: Черноморски сафрид на фурна - 1
Снимкa: Shutterstock

Сафридът е страхотен и пържен или печен на скара, но опитайте и тази рецепта как да го приготвите на фурна. Във всички случаи се комбинира отлично с картофи и класическа салата от домати и краставици, пише fitwell.bg.

Необходими продукти:

1 килограм сафрид

100 гр. масло

100 гр. гъста горчица

3-4 едри глави кромид лук

250 мл бяло вино

сол и черен пипер на вкус

галета

Начин на приготвяне:

Леко разрежете рибите откъм коремчетата и ги почистете. В подходящ съд разбъркайте галетата с подправките и оваляйте рибите в тях.

Междувременно, в малка купичка оставете маслото да се отпусне леко и го разбъркайте с горчицата. Не използвайте цялото количество наведнъж, тъй като може да се окаже много, а ако не стигне, просто добавете еднакво количество масло и горчица. С получената смес намажете рибките обилно отвътре.

Оставете да престоят 15 минути. През това време нарежете лука на шайби. 2/3 от тях начукайте леко и наредете в тава за печене, намазана предварително с малко масло. Подредете рибите отгоре и поръсете с останалия лук.

Залейте с виното, разредено с малко вода и печете 20-25 минути на около 180 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    7 1 Отговор
    Ами аз като си взех ся Средиземноморски как да си го направя пуу, кьорав камък да хвърли мене ше удари

    Коментиран от #2, #7, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ВЕНИИ

    14 0 Отговор
    Не зная дали ще е сполучлива рецептата, но запомни: сафрид не се чисти с нож! Хваща се с лявата ръка а с дясната се хваща под хрилете /за гушата/ и се дърпа по посока към опашката. Всичко излиза с вътрешностите и остава чисто коремче. Работа за секунди. Вервай ми. Изял съм 1 тон сафрид. Само той се чисти така! Наздраве!

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Да бе ама

    7 0 Отговор
    То хубаво сафрид-ама пари няма за него...че цената му е като на агнешкото бе...

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе ама":

    Ами налови си бе колега като немаш пари,ей го де морето
  • 6 Шпек Салам Народен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВЕНИИ":

    Точно така се чисти,а ако го искаш без глава ,с едната ръка хващаш сафрида,с другата го гепиш за главата и я натискаш надолу към коремчето,докато се прекърши и излезе заедно с вътрешностите .

    Коментиран от #19

  • 7 Шпек Салам Народен

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Сигурно се бъзикаш ,но разликата във вкуса е наистина голяма и то в полза на черноморския сафрид.Средиземноморският е по-"тричав"и сух.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 kick

    6 0 Отговор
    Начииии, варненец да ви каже, как се прави Черноморски сафрид - ако е мазничък на скара, другия пържен! Всичко друго е заносване на рибата
  • 11 друг варненец

    2 0 Отговор
    днес ядох пържен.
  • 12 Морския от Поморие

    4 0 Отговор
    До,,kick,,Варна,привет от Поморие.Може и маринован ,с бахарче, черен пипер, дафинов лист,резенчета лимон и малко бяло вино го вариш докато му омекнат костите.На всички да Ви е сладко и наздраве
  • 13 По добре

    1 0 Отговор
    Некоя дърта риба от тв Родина...!
  • 14 Диди

    0 3 Отговор
    Обичам риба.В края на месеца ще летя за Варна на почивка.Как да ям риба като зная как са ,,осрали, ,морето. Тези некадърници.
  • 15 Рибарчето

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шпек Салам Народен":

    Прав си ( в общи линий) , но зависи от кой район е хванат сафрида. Мога да ти кажа, а при желание -да ти докажа, че сафрида, уловен в залива Амвраки , района на Амфилохия, не отстъпва по нищо на Черноморския. Днес хванах десетина парчета по около 300-400гр единия. На дървени въглища са направо божествени, що бира изпиха....и съм абсолютно съгласен с коментар №10- само печен или пържен...това е истината, останалото е излишно съсипване на ''матриала''
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 София

    2 0 Отговор
    Колега,какъв е тоя сафрид дето тежи 300-400 грама,да не си хванал скумрия

    Коментиран от #18

  • 18 Рибарчето

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "София":

    Ами не, не е скумрия. Просто е сафрид, преминал детската възраст. Да не се бърка и с ''кокАли''то, с което са първи братовчеди (разликата помежду им е само в страничната линия и са почти неразличми за несведущите) и което наистина е тричаво и сухо, както и ''колиосът''. А в залива Амвраки рибите са почти толкова вкусни, както и от Черно море, поради много ниската соленост на водата. И така, между другото- в Амвраки се лови и една скарида, която я няма другаде. Местните я наричат ''габари'' и превъзхожда по вкус кралската или тигровата скарида. Така че , колега, ако ти не си виждал , съвсем не означава че няма такъв сафрид
  • 19 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шпек Салам Народен":

    Верно си шпек , то е едно и също.