Last news in Fakti

15 Юни, 2020 06:00 10 246 5

Видовден е! Вижте кои имена празнуват днес

  • пророк-
  • амос-
  • имен ден-
  • видовден-
  • провидение

Видовден се почита най-активно в Трънско, Брезнишко и Годечко

На днешния ден - 15 юни, отбелязваме паметта на Св. пророк Амос, Св. мчк. Исихий Доростолски, Св. Ефрем II, патр. Сръбски и Блажени Августин Ипонийски.

На Видовден празнуват следните имена:

 Август, Августин, Августа, Августина, Виден, Видин, Вида, Видьо, Видол, Видко, Вида, Видин, Видул, Видьо, Виден, Виденка.

История:

Пророк Амос е роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос бил повикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам. Неблагодарният народ не се вслушвал в предупрежденията и откровенията на пророка, който възвестявал наказание от Бога.

На този ден почитаме също Блажени Августин Ипонийски. Роден в Тагасте през 354г. и възпитан от благочестивата си майка Моника. Бил весел и хитър младеж и чак в зряла възраст бил покръстен. След смъртта на майка си раздал богатството си на бедните и станал монах. През 391 г. приел свещенически сан, а по късно бил ръкоположен за епископ на Ипон. Бил изтъкнат учител и разпространител на вярата.

Според народните вярвания на 28 юни е Видовден по стар стил по нов стил е на 15 юни.

Освен с тези личности, в България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила. Младите момичета изнасят дрехи от чеиза си и ги простират по оградата, за да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите.

Видовден се почита най-активно в Трънско, Брезнишко и Годечко.

В миналото на този ден старите българи са правили молебени против градушки, защото всички знаем колко опасни за реколтата са градушките и на какъв глад могат да обрекат хората, ако унищожат реколтата.

Денят е наречен Видовден заради Вида. Тя била жена, а нейните братя – Елисей и Вартоломей. Според народния фолклор, Вида наблюдавала какви бели и пакости вършат нейните братя и после ги наказва.

Оттук произлиза и вярването, че ще дойде Видовден, т.е. Провидението ще накаже всеки за неговите грехове.

Народът използва и още една сентенция, че Господ прощава, но не забравя. За да не бъдат разгневени Вида, Елисей и Вартоломей, на този ден в миналото никой не вършел домакинска работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    46 0 Отговор
    Дано има Видовден за всички престъпници !
  • 2 Ти да видиш

    29 0 Отговор
    Кой каза че няма Видьов ден
  • 3 criminal

    26 0 Отговор
    А да са живи и здрави именниците, пък за ония има време........
  • 4 На бостаня си е най добре

    0 2 Отговор
    Видоф ден не ги ее
  • 5 Orthodox

    9 3 Отговор
    Това са глупости. Празник с такова име в календара на Православната църква НЯМА. Езическа измишльотина на кръстения-недокръстен български народ. Лошото е, че невежи журналисти разпространяват и набиват в главите на хората такива дивотии.