Last news in Fakti

15 Юни, 2020 22:41, обновена 22 Юли, 2022 11:27 14 055 51

Защо никога не бих живял в Турция

  • турция-
  • живот-
  • дом-
  • строиделство-
  • блогър-
  • съвети

Местна блогърка разказва за минусите от живота в южната ни съседка

Защо никога не бих живял в Турция - 1
Снимка: shutterstock

Мнозина си представят живота в Турция като истински рай. Хората виждат красивия живот в курортите и не си представят как преживяват турците в останалата част от страната. Всъщност жилищата в турската провинция имат доста недостатъци, пише популярна местна блогърка. 

Не толкова отдавна отидох в Турция по покана на една компания. Предложиха ми да участвам в бизнеса в тази страна и реших да разгледам местните жилища, за да преценя дали бих искала да остана в тази страна, или не. Оказа се, че е много евтино, но с много лошо качество.

Защо никога не бих живял в Турция

Мнозина си представят живота в Турция като истински рай, пише популярна местна блогърка. Хората виждат красивия живот в курортите и не си представят как преживяват турците в останалата част от страната. Всъщност жилищата в турската провинция имат доста недостатъци.

Защо никога не бих живял в Турция

Не толкова отдавна отидох в Турция по покана на една компания. Предложиха ми да участвам в бизнеса в тази страна и реших да разгледам местните жилища, за да преценя дали бих искала да остана в тази страна, или не. Оказа се, че е много евтино, но с много лошо качество.

Разгледах няколко варианта и разбрах, че за мен това е много неудобно място, че не мога да намеря уютна къща в турската провинция. Офертата ми се стори не толкова привлекателна и аз отказах. Ето пет недостатъка на обикновените жилищни сгради в провинциална Турция, които забелязах и които станаха основни за мен, поради тях не исках да живея в тази страна.

Много мухъл

Защо никога не бих живял в Турция

Бях в провинцията близо до Черно море, а влажността на тези места е висока. Жилищата в крайна сметка много бързо потъват в плесен.

Толкова бързо, че дори и нови сгради изглеждат много неприятни с черни плесенясали петна. В около 90% от къщите, които видях, имаше плесен под една или друга форма. Освен това, доста често точно в апартаментите, както изглежда, вентилацията не е особено добра, а влажността остава в стаите.

Вярвам, че да се коригира тази липса на обмен на въздух е достатъчно трудно, а да се победи този недостатък е проблематично.

Прозорец към прозорец

Защо никога не бих живял в Турция

Туристите в Турция живеят с гледка към морето или красивата природа. Обикновените турци живеят в къщи, чиито прозорци се отварят към други прозорци.

Това е абсолютно нормално, когато хората строят къщи близо една до друга и разстоянието между балконите може да бъде само няколко метра. По някаква причина това не притеснява турците. Затварят прозорците със затъмнени завеси и щори и не се притесняват от гледката от прозореца. 

Има къщи със "специфични" панорами, но те обикновено струват много. 

Студ в дома

Защо никога не бих живял в Турция

Както и в други къщи в топлите райони в турската провинция, не можете да намерите апартамент с нормално отопление. Къщите се отопляват различно, но като цяло все още е много студено през зимата, началото на пролетта и късната есен.

Бях през зимата, така че оцених важността на проблема. Много студено. Особено не харесвах студения под. И по някаква причина турците правят плочки на пода, което го прави още по-студен. И да, духа отвсякъде. Качеството е много лошо. Да живееш на такова място означава да имаш хронична хрема и настинка.

Липса на дворове

Защо никога не бих живял в Турция

По някаква причина в Турция няма нормална територия в близост до жилищни сгради. Във всички апартаменти, които видях, къщата или изобщо няма двор, или има някаква градина, или просто строителни материали и боклук, разпръснати по земята. Турците прекарват време в кафенето, където пият чай, но някак си нямат нужда от двор. 

Общо лошо качество на строителството

Защо никога не бих живял в Турция

Като цяло разбирам, че турците строят жилища, които са проектирани за минимални претенции. В големите градове все още можете да намерите нещо по-добро, макар и по-скъпо. В провинцията - почти без шанс. В провинцията просто няма търсене на жилищни сгради. Следователно всичко е направено така, че тръбите да текат в новите домове, да се появи течение и да се излее мазилка. Как да живея в такива апартаменти, аз лично не знам.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "статията" е за Турция

    61 71 Отговор
    А защо сте сложили снимки от България?

    Коментиран от #15, #16, #50

  • 2 Xxxyyy

    49 49 Отговор
    Пълни простотии!
  • 3 габровец от варна

    45 8 Отговор
    Ами нали в Европа турчулята те строят повечето сгради.Там не са тъй.
  • 4 Ашколсун

    39 18 Отговор
    Европейска работа! Герберастите от тях се учат да строят и ремонтират !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Такива публикации

    47 37 Отговор
    Няма да спрат туристите към Турция. Който е ходил знае каква е истината, а за който не е няма никакво значение. Туристи за българските курорти няма да има.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Е'гати и влогърката

    38 19 Отговор
    Само тия къщи ли видя в Турция?
  • 10 Еразъм

    65 15 Отговор
    Що ревете на чужди гробища бе, хора, ами не погледнете ние на какъв хал сме! Тук, у нас прозорците са на няколко сантиметра, дворове също няма, качеството на строителството е без коментар.
  • 11 ЕСССР

    30 5 Отговор
    Безинтересно ,но това в България е стандарт.Убеден съм,че Турците правят сполучливи усилия да копират Българският опит в строителството.
  • 12 Rrrrrrr

    37 9 Отговор
    Ама друго си е като повториш едно и също нещо по няколко пъти. Някак си по убедително започва да звучи и материала става повечко)))))) Някой там, въобще гледа ли какви глупости публикувате????
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Говорить Москва

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от ""статията" е за Турция":

    Това е Хавай, ага.
  • 17 Месут

    29 34 Отговор
    Не си живяла във Франция да видиш какво чудо е. А за Турция недей да говориш глупости. Дори в Диарбекир сградите са по луксозни от тези в Бг провинцията. Турски фирми строят едни от най луксозните хотели в Дубаи и на много други места по света.

    Коментиран от #26, #27

  • 18 Ломски зет

    15 4 Отговор
    Бате, не нужно да ни агитираш, тука сме родени тука ние сме добре.
  • 19 Интересно каква работа

    27 10 Отговор
    Са предлагали на влогърката? Вероятно като чистачка съдейки по жилищата на които е ходила на оглед.
  • 20 психо

    6 0 Отговор
    "дали бих искала" статия на Тихомир Шумов
  • 21 Blackthorn

    36 10 Отговор
    Сега пуснете и една темичка "Защо никога не бих живял в София"
  • 22 Турист

    40 4 Отговор
    Аз в Турция не смятам да живея. Достатъчно ми е, че авторката е споменала, че в курортите им е рай. Другото мога да го видя и по родните улици :))))
  • 23 Ганьо

    35 5 Отговор
    И в Лондон има гадни жилища! А в Истанбул видях същински имения!Шарен свят!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Русуфил

    19 1 Отговор
    Звучи като Модерно предградие и Манастирски ливади.
  • 26 Medo

    22 10 Отговор

    До коментар #17 от "Месут":

    Наистина в Турция може да видиш ужасно строителство.Нищо не е преувеличено.
  • 27 Бачо Киро

    22 13 Отговор

    До коментар #17 от "Месут":

    Понеже са много добре с качеството в Турция, затова като друсне леко земетресение и се сриват като колиби...

    Коментиран от #30, #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 В.В.

    23 0 Отговор
    Кой къде иска там да живее!!!...Турция, Албания,англия,,,Швеция,,,ИИИ???Къде е проблема?!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тъпа статия

    21 7 Отговор
    Тази блогърка да дойде в Хасково,където живея,незнам дали ще има даже смелоста да снима блоковете,построени още през първата световна война хахаха
  • 32 Да рая е чудесен там..!

    2 2 Отговор
    Като за,,, блогърката,, и за тамошните им жители а който може да си позволи да им види райските кътчета, отива и вижда, аз,, нища,, ако бях от,, занаята,, може би щях да отивам ей така на,, муфта,, защото муфтата си е чиста печалба...!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Евтим

    28 6 Отговор
    Всяко лято последните 4 години ходя на почивка в Турция. И не в най-тузарските им курорти, а такива по-скромни като Акчай и Айвалък. Изобщо не съм се заглеждал по строителството, но ако имаше такива фрапантни и грозни сгради нямаше как да не ми направят впечатление. Друго важно, което обаче забелязах е, че там хората са щастливи, приветливи и я няма тая негативизъм и постоянно мрънкане. Да, хубаво човек да има жилище там, а още повече като един хубав 2 или 3 стаен апартамент там на курортно място би ти излезнал до 40 000 лв., но предпочитам да си живея в Бг провинцията, защото камъка си тежи на мястото. Не бих живял в София, въпреки, че завърших там, но София е болен град и кризата с Ковид 19 го доказа. Трябва да си мазохист за да избереш тая претоварена столица пред спокойствието на истински Бг малък град. И все пак относно статията - пълно менте, неиздържана с факти и целенасочена в подкрепа на Бг туризма, но един средностатистически българин ще прозре скритата цел на тъпо написана статия. Лек ден!

    Коментиран от #40, #45

  • 35 Зидаромазач

    7 7 Отговор
    Тия па колко са зле със строителството, просто немам думи. Ама са тарикати техните предприемачи. Като ги друсне едно по-силно земетресение( от 3 по Рихтер и нагоре) и си отварят работа за десетилетка напред.А колкото и да се мъчите да се оправдавате, по крайбрежието им е точно така-мухъл, мухъл и пак мухъл.

    Коментиран от #39

  • 36 Дельо хайдутин

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бачо Киро":

    Да се молим в България да не друсне, че тогава ще се чудим що е то строителство и има ли почва то у нас
  • 37 Присмял се хърбел на щърбел

    12 1 Отговор
    Срави строителството на магистлалите същото и със жилищното строителство.7.12.2018 г. · Най-високата жилищна сграда в Европа и първата екологична сграда на Турция, извисяваща се на 261 м ... Тенденциозна, лъжлива статия, с която нашите панелки няма да станат супер сгради.
  • 38 🙊🙉🙈

    1 1 Отговор
    Какво пише по горе какво ти пишеш, акъл море глава кофа! Нищо общо братчед... Малко се обърка...
  • 39 Сградите приличат на тебе

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Зидаромазач":

    Нито отвън струват, нито отвътре...!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А истината е тази

    8 4 Отговор
    Най-високата жилищна сграда в Европа и първата екологична сграда на Турция, извисяваща се на 261 м височина - това е небостъргачът „Сапфир” в Истанбул. Освен уникалният дизайн и вертикалните градини между двете фасади, които отличават комплекса от всяка друга сграда в града, „Сапфир” отваря вратите си за туристите. Сградата би оцеляла при земетресение с магнитуд 9 по рихтер.Небостъргачът е проектиран от Tabanlioglu Architecture. Извисява се на 64 етажа със 174 апартамента от 22 различни типа от 120 до 1100 кв.м. Освен жилищни имоти комплексът има търговски център от 34 000 кв.м, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн и обществени зони.Асансьорът издига посетителите със скорост между 18-20 км/ч. А, стъпвайки на терасата, туристите се озовават на 238 м над земята. На върха на сградата авантюристите могат да преживеят и симулация на обиколка с хеликоптер в Истанбул. Виртуалното пътешествие показва като на длан някои от тайните на приказния град. Този пише за квартал Факултета.
  • 42 aми да

    3 5 Отговор
    всичко това е логично. да не забравяме, че турците току-що са се сдобили с хладилник и пералня, с ердоган. ако преживеят лошите години, които предстоят, те може и да живеят в достойни домове. за луксозни ситуациии, разбира се, и дума да не става.
  • 43 ха ха ха

    6 2 Отговор
    Явно автора не почивал в хотел подпорна стена
  • 44 СпасЪ

    3 2 Отговор
    "...пише популярна местна блогърка."
    ""...отидох в Турция по покана на една компания."
    Последно местна ли е или не? Защо не е посочен блогът ѝ като източник?

    Коментиран от #46

  • 45 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Евтим":

    През 70 те години на миналия век е имало бум на население то от села към градове..в градовете за да не се заразят от социалистически идеи им е било позволено ако за една нощ си направят къщичка да не бутат ..и за това са били построени много геджеконду - кацнал за една нощ ..повечето къщи в работническите квартали са такива
  • 46 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "СпасЪ":

    А и ако бачкаш в компания едва ли ще живееш в беден работнически квартал
  • 47 123456

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лол":

    кво правиш в България тогава? ти и тук не можеш да живееш, камо ли на друго място..
  • 48 Откога, на дърти и грозни от,, занаята,,

    2 0 Отговор
    Им казват,, блогъри,,...,! (Знаем такива, че знаят доста неща от Турция, но това което е показано не е истинската мизерия, която ме кара, да не отида, там, човек не може да, се главозамае само от,, лъскавото,,...!)
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от ""статията" е за Турция":

    Кьортабел, че надписите по сградите са на турски бе, чоджум?
  • 51 Русенец

    1 1 Отговор
    Не строителството им ме отблъсква.