Телешкото салтимбока може и да звучи като сложно ястие, но всъщност се приготвя доста лесно. То е традиционно ястие от времето на древен Рим, а днес е любимо на много италиански домакинства, пише rozali.com. Наричат го още само салтимбока или скалопини. Приготвя се с прясно телешко месо, прошуто и се сервира със сос от бяло вино, масло и градински чай.
Необходими продукти:
8 телешки котлета
8 резена прошуто
8 листенца пресен градински чай
1 ч.л. масло + 1 с.л. зехтин
2-3 с.л. бяло вино
щипка сол и щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Ако котлетите ви са с кост, внимателно ги изрежете. Премахнете всякаква излишна мазнина или разкъсано месо. Изтънете ги внимателно с помощта на чук, като внимавате да не ги разкъсате.
Върху всеки котлет поставете резен прошуто и листенце градински чай. Прикрепете с клечки за зъби, за да стои на място.
В тиган сложете зехтина и маслото и след като се разтопят, поставете котлетите с прошутото надолу.
Оставете така за около минута, но не повече, за да не се втвърди прошутото. Обърнете и оставете за още 1 минута. Поръсете със сол и черен пипер.
След това сервирайте в чиния и пригответе набързо соса.
В същия тиган сложете бялото вино и добре остържете дъното на тигана. След като заври, оставете за около 2-3 минути, за да се изпари алкохолът.
Сосът трябва да е толкова гъст, че като прекарате лъжица по дъното на тигана, да оставя за кратко следа след себе си. След като сте постигнали тази гъстота, добавете още 1 ч.л. масло, разбъркайте и махнете от тигана.
Полейте телешкото и сервирайте.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Протестър
Коментиран от #2
16:06 14.07.2020
2 30 лв
До коментар #1 от "Протестър":
ГЕРБ да вдигнат малко. С тези 30 се подиграват.16:22 14.07.2020
3 Много
16:33 14.07.2020
4 ddd
18:04 14.07.2020