Last news in Fakti

12 Август, 2020 10:05 8 441 4

Рецепта на деня: Домашен ябълков оцет

  • ябълки-
  • оцет-
  • домашен-
  • какво да сготвя

Невероятно полезен

Рецепта на деня: Домашен ябълков оцет - 1
Снимка: Shutterstock

Натуралният ябълков оцет има редица полезни свойства. Ако искате да сте сигурни за качествата му, най-добре го пригответе в домашни условия. Приготвянето му не е никак трудно. Необходими са само добре узрели сладък сорт ябълки и захар или мед, пише ezine.bg.

Необходими продукти:

4 кг сладки ябълки

200 гр. захар

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват, нарязват на четвъртинки или не много големи парчета, като се отстраняват само дръжките, а сърцевината със семки се оставя.

Вече нарязаните ябълки се слагат в голям стъклен съд, трилитрови буркани например. Не трябва да се пълнят до горе, а се оставя поне два пръста до отвора. Захарта се разтваря в гореща вода и след като се разтвори и водата изстине се заливат ябълките.

Нивото на течността трябва да е над плодовете. С помощта на дървена лъжица всичко се разбърква. След това съдът или бурканите се покриват с марля, която се пристяга с ластик или връв.

Така покрити ябълките за оцет стоят в продължение на десет дни. През тези десет е необходимо те да се разбъркват с дървената лъжица поне два пъти на ден. В този период протича ферментация и се развъждат виненки.

След десетия ден течността се прецежда през марля и прехвърля в чисти стъклени съдове, които отново се покриват с марля, защото ферментацията все още не е приключила.

Почти готовият оцет се оставя така за още за шест седмици, за да узрее. Отгоре му се поява тънък слузест слой. Това е оцетната гъба. Накрая оцетът се прецежда и се разпределя в стъклени бутилки, в които ще се съхранява. Не изхвърляйте оцетната гъба. Тя може да се използва при следващото приготвяне на ябълков оцет.

С готовата гъба процесът значително се ускорява. Другото важно нещо е, че ябълковият оцет е мътен. С времето той се избистря, а на дъното на бутилките има утайка. Бутилките се съхраняват на тъмно и хладно място, в килер например.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен Хур

    8 5 Отговор
    И така 2 месеца, ще ми изсъхне салатата..
  • 2 Жизел

    6 2 Отговор
    Зеле с моркови или марула с репи? Коя ще изсъхне?
  • 3 Дълбоко Виждащ

    5 1 Отговор
    Де е 2месеца де са 4г,,,,Ох бг този интернет ще ви затрие!В България има един сорт-селектиран при управлението на Бай Тодор!Казва се Златна превъзходна!При перфектна зрялост-зависи от годината достига 18%захарност и се бере около около 15 Октомври!За да се получи ферментация захарноста трябва да бъде не по малка от 17,5%!Когато навлязох и в това изкуство на Ферментацията започнах да правя така,,,,Правя ябълкова мъст само от плод без грам вода!Меря захарноста ако е под 17,5%слагам захар на 100литра мъст 1кг захар вдига захарноста с 1%!Така образуваната консистенция бъркам няколко дни,ако съм сложил захар!Слагам гевгир на гърлото и върху него капака!След около 40 дена ,при 8градуса,(ако е по топло по бързо) минавайки ферментацията става разкошноЯбълново вино,,после се окислява и става,,,Оцетът този на снимката ви става след 2,5г а при мен стои 4г и тогава го точа!Гъбата ,оцетна се получава отдолу и отгоре на Оцета!Самият оцет става ,като кехлибар!Оцетът зрее и след 4г!Слагам го в такива шишета като на снимката ВИ -и се кефя страхотно като Снимам и гледам снимките или само Гледам малкото езеро от кехлибар! Това което ВИ Описах-произвеждам !Питам ви Такъв Оцет Има ли Цена??За Да се Избистри Трябва време!Хубавото става Бавно,много Бавно-бг и без грам вода!
  • 4 Симеонка

    3 4 Отговор
    Не ползвам оцет, живота е достатъчно кисел с ,, твари,,...!