Last news in Fakti

16 Октомври, 2012 09:28 1 011 0

Световният ден на донорството и трансплантациите е

  • донорство-
  • трансплантации

Специализирана болница за активно лечение "Св. Екатерина", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания ще отбележат Световния ден на донорството и трансплантациите.

Събитието ще се състои на 16 октомври 2012 г от 11 ч. в Аула Максима на болница "Св. Екатерина". В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантации на органи, тъкани и клетки. Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. Това позволява на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред.

Всяка година, броят на хората, които се нуждаят от органна, тъканна или клетъчна трансплантация се увеличава. Причините за това са застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот. За съжаление броят на донорите не достига, като една от основните причини за недостатъчното количество органи е в липсата на достатъчно информация към близките на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат съгласието си те, да станат донори, както и липсата на информираност в обществото.

В България хронологията на трансплантацията започва от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация. През 1986 е направена първата сърдечна трансплантация. Към 2011 година данните сочат, че 807 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек, като от тях 14 са деца, 26 се нуждаят от черен дроб, от сърце 25, от бял дроб четирима.

Инициативата има за цел повишаването на обществената информираност относно начините на превенция и контрол на риска от различни заболявания, предизвикващи увреждане на органите. Повишаване на информираността на гражданите относно благородството на донорството с участието на водещи специалисти, представители на Комисия по здравеопазване към 41 НС, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантации, пациенти, представители на пациентски организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА