Необходими продукти:
5 калмара
2 супени лъжици грис
300 грама мляно пиле (пилешка кайма)
1 средно голям картоф
1 голяма глава лук
100 грама настъргано на ситно ренде твърдо сирене
5 супени лъжици кисело мляко
1/2 чаша заквасена сметана
1 яйце
сол, подправки, черен пипер, билки.
Начин на приготвяне:
Размразените и обелени калмари се накисват във вряща, подсолена вода за 10 секунди. След това се редят, върху кухненска хартия, за да изсъхнат.
За пълнежа:
Почистете и изплакнете картофите, след това ги настържете на ситно ренде и изсипете получения сок от картофи в мивката. Обелете и нарежете лука на ситно.
Поставете каймата и нарязания лук в суровото картофено пюре. Следва овалване в яйце. Добавете сол, черен пипер и изсипете гриса. Разбъркайте всичко добре и оставете пълнежа да престои, около пет минути.
Напълнете подготвените изсушени калмари с получената плънка.
Печете калмарите във фурна, загрята до 180 градуса. Достатъчни са 15 минути, както за каймата, така и за калмарите (внимавайте да не изсъхнат). После отстранете фолиото и поръсете настърганото сирене. Поставете във фурната с отворена врата за още 5-7 минути. Наредете калмарите върху съд, украсете с билки или зелена салата, по желание.
Сос за дресинг:
За целта смесете мляко със заквасена сметана и добавете подправки на вкус.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Безработен
16:07 12.10.2020
2 На помия съм, шпекуф салам и тракащ боб
16:07 12.10.2020
3 ГДБОП
16:10 12.10.2020
4 Идеално
16:18 12.10.2020
5 Тра-ла-ла
Коментиран от #6
16:28 12.10.2020
6 Ха-ха
До коментар #5 от "Тра-ла-ла":
...и пренесе екзотиката от едното място на другото. Рецептата е "много подходяща" за трапезата по време на криза.17:55 12.10.2020
7 съвет
20:08 12.10.2020