Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 18:31 3 061 5

Внимавайте с какво комбинирате тази суперхрана

  • суперхрани-
  • комбинации-
  • храна-
  • здравословно хранене

Най-добре е тази храна да се съчетава с билки и зелени подправки

Внимавайте с какво комбинирате тази суперхрана - 1
Снимка: Shutterstock

Изварата е богата на протеини, мазнини, минерали, витамини, макро- и микроелементи. Но ползите от нея до голяма степен зависят от това с какво ще я комбинирате, разказа пред радио „Спутник” Марият Мухина, доктор на медицинските науки и диетолог, пише Дарик.

За хората над 50 години е препоръчително да ядат извара всеки ден по 100-150 грама сутрин. По принцип е по-добре възрастните да ядат извара сутрин, защото тя задържа течностите.

Изключение правят кърмещите майки, те също като децата по-добре да консумират извара вечер, защото тя осигурява протеини за растежа. В същото време специалната стойност на изварата зависи от добавките, обясни Мухина.

“Изварата с билки и зелени подправки е продукт с по-висока хранителна стойност, тъй като към нея прибавяте хлорофил, фолиева киселина от билките и витамини. Комбинацията с плодове отново дава предимства за изварата. Ако добавите пипер или сол, това ще доведе до задържане на излишни течности. Изварата се комбинира добре със заквасена сметана – това подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини и калцият“, добави диетологът.

Особено вредно е да комбинирате изварата със сладко, съветва Мухина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Парашка

    4 0 Отговор
    Вече от таз храна, дано стана бяла, млада и,, красифа,,...!
  • 2 Москвич

    5 1 Отговор
    Става дума за руския "ТВОРОГ", това е продукт подобен на българската извара, но не е същия!. Ако някога дойдете в Русия и опитате "зерновой творог" ще се убедите, че статията е подвеждаща, защото автора сам си е изтълкувал сравнението с българската извара!
  • 3 Москвич

    1 1 Отговор
    Искам да споделя за заинтересуваните - "свежото сирене" в България, което се предлага по магазините е най-близкият продукт до "творога". Изварата е компромис, но разликата в паричната стойност на продуктите е голяма и вероятно, затова е посочена- някой трябва да яде и отпадъците. Имате интернет - моля, проверете! Обърнете внимание, че творога е с различна масленост от 1, 5, 9% са най-популярните му опаковки. Бактериите, които се размножават при различна масленост са в сравнението на оцета и лимона - кисело ама не е същото! Видите ли цитирани руски източници имайте предвид, че автора е искал да даде съвет, но не е съобразил състава, а е пуснал преводач и заблудата е готова! В аптеките има много продукти на производители, на аналагин и витамин С, но цената е различна, защо??... Този доктор на медицинските науки, едва ли е анализирал българска извара за публикацията си!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Москвич

    1 0 Отговор
    Коментар номер 4 беше линк към оригиналната публикация на руски език и беше изтрита от програмата автоматично. Този сайт публикува статии за 111то място по свобода на словото, а не са уточнили хигиената на коментарите - странно