Всички българи сме почитатели на баниците, затова и днес от zajenata.bg представят една страхотна идея за къпана баница, ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
3 яйца
5 с.л. вода
щипка сол
200 г сирене фета
1 яйце
шепа листа магданоз
0.5 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. масло
Начин на приготвяне:
За тестото за корите сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете трите яйца. Добавете водата и с пръсти започнете да разбърквате продуктите в кладенчето. Добавете щипка сол и продължете смесването на яйцата, водата и брашното, докато получите меко тесто. Не месете тестото, а само леко го потупвайте. Поставете го в набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 30 минути.
В купа натрошете сирене по ваш избор /краве, овче, фета, смес от сирене и извара/ и добавете яйцето. Разбъркайте, като натрошавате и сиренето. Добавете листата магданоз и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и разбъркайте.
Разтопете маслото.
Оформете тестото на руло върху набрашнен плот. Нарежете го на 8 еднакви части. Оформете всяко парче тесто на топка между дланите си. Довършете въртенето на топчето върху плота. Подредете топчетата върху кухненска кърпа, като ги поръсвате с брашно и ги завивате в нея. Разточете всяко топче на тънка кора. Редете ги в голям съд, като помежду им поставяте малко парче намаслена хартия за печене, за да не залепват.
Намажете с масло кръгла тава. Постелете една кора на дъното и. В плитък съд налейте гореща вода. В друг съд сипете студена вода. Щом водата заври, пуснете една разточена кора в нея за около 1.5 минута. Веднага я прехвърлете в купата със студена вода за секунда. Изтискайте я и я постелете върху вече разстланата и намазана с разтопено масло кора. Постъпете по същия начин с още две кори, като мажете всяка предишна с разтопено масло.
Изсипете пълнежа върху корите. След това, върху него разстелете останалите четири "къпани" като между тях мажете с разтопено масло. Най-отгоре сипете останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса, до златисто.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:26 25.10.2020
3 ПСР
Аз пък,много обичам,да си варя къпана гроздова ракия,двойна преварка.Ако ми се подмазваш малко,може и да ти пусна рецептата.
Коментиран от #7
10:41 25.10.2020
4 читателка
Десет пъти прочетох,никъде не пише за мая.Какво ще втасва?
Коментиран от #5
10:49 25.10.2020
5 Не ги
До коментар #4 от "читателка":
Разбираш ти тези работи. Това е нова факти технология. Обърни внимание и на снимката. Така се слага сиренето. След печенето.11:22 25.10.2020
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #3 от "ПСР":
няма начин с инсулт съм приятен ден12:54 25.10.2020
8 рттт
13:23 25.10.2020
9 astra
17:34 25.10.2020
10 Този коментар е премахнат от модератор.