Приготвянето на кашкавал у дома е много просто. Изварата, която се използва при приготвянето на сирене, вече е ферментирал млечен продукт сам по себе си и нищо не трябва да се добавя към млякото за закваска. Можете дори да използвате извара с ниско съдържание на мазнини, консистенцията на сиренето ще остане твърдо и когато се нагрее, то ще се стопи добре. Това свойство е полезно в случай, че искате да изпечете пица или да приготвите гювеч от тиквички с получения кашкавал.
Необходими продукти:
1 кг извара
2 литра мляко
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. сода
1 яйце
Начин на приготвяне:
Изсипете изварата в горещо мляко и сложете на слаб огън за 10 минути. След това сложете сместа в гевгир, покрит с марля, завъртете плътно краищата с турникет и изцедете добре суроватката.
Сложете сместа в купа, добавете яйцето, содата, солта и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и варете още 10-15 минути, докато се получи вискозна консистенция.
Поставете кашкавала във форма, сложете нещо тежко отгоре. След 8 часа продуктът ще бъде готов за употреба.
Любителите на пикантен кашкавал могат да добавят няколко скилидки чесън, любимите си подправки, билки или парчета сух червен пипер по време на процеса на готвене, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 За овце
10:11 07.11.2020
2 Брабинеца
Коментиран от #5
10:21 07.11.2020
3 Фактология
10:30 07.11.2020
4 Знаещ
10:40 07.11.2020
5 123
До коментар #2 от "Брабинеца":
Кашкавалът узрява постепенно и е готов след 40 тия ден ако са спазени правилните температурни режими. Естествено и 60 тия ден ще е още по вкусен !)Коментиран от #7
10:42 07.11.2020
6 Тубата
10:48 07.11.2020
7 Брабинеца
До коментар #5 от "123":
По Мала Франция, виното и сиренето стават готови за 42 дни, кашкавала за 62-63, зреенето става в зимници, а дотогава се маат пръжки и спържа, ако има и клин чорба10:53 07.11.2020
8 Кьорава ли си
11:03 07.11.2020
9 проблем
11:22 07.11.2020
10 Вени
23:58 07.11.2020