Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 11:26 12 754 17

Кога не трябва да ядете яйца

  • яйца-
  • вредни-
  • полезни-
  • ядете-
  • здраве

Експертите препоръчват да се ядат яйца в ограничено количество и да ги изключете напълно вечер

Кога не трябва да ядете яйца - 1
Снимкa: Shutterstock

Яйцата са едни от добрите продукти с най-много хранителни вещества. Но също толкова важен аспект е високата степен на усвояване на техните витамини и минерали в организма. Диетолозите имат конкретни препоръки кога и как да се ядат яйцата.

Трябва обаче да се отбележи, че докато някои диетолози казват, че можете да ядете по три яйца на ден, други твърдят, че би било идеално да ядете само шест жълтъка на седмица. Или като цяло яжте само белтъците.

Всички са съгласни обаче с едно нещо, категорично не трябва да се включва този продукт във вечерното меню.

Защо са полезни яйцата за човешкото здраве?

Пилешките яйца са богати на витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, D и Е и минерали като калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, аминокиселини, които ускоряват метаболизма и протеини, които лесно се усвояват от тялото . Освен това те съдържат холин и инозитол, хранителни вещества, необходими за добра мозъчна функция.

Въпреки това богатство от хранителни вещества, които са полезни за оптималната функция на тялото, експертите препоръчват да се ядат яйца в доста ограничено количество. И да ги изключете напълно вечер.

Защо не се препоръчва да ядете яйца за вечеря?

Жълтъкът на яйцето съдържа голямо количество холестерол, около 280 милиграма. Това е въпреки факта, че максималната дневна доза е 300 милиграма. От друга страна, белтъкът съдържа много протеини и практически няма холестерол.

Ето защо, ако сте фен на ястията с яйца, опитайте се да консумирате само белтъците, поне от време на време. Не напразно експертите препоръчват да се ограничи консумацията на жълтъци до шест броя на седмица.

Трябва да се отбележи, че нивото на "лошия" холестерол в кръвта не се променя след ядене на яйца, при условие, че те се приготвят по определен начин. Тоест, не пържени в масло, а варени или поширани, или под формата на омлет, на пара или във фурната.

Повишените нива на холестерол не са единственият разочароващ аспект на яденето на яйца. По правило протеиновите храни са трудно смилаеми.

През нощта процесът на храносмилане се забавя и това е основната причина, поради която не можете да ядете този продукт за вечеря. В противен случай може да получите гастроезофагеален рефлукс и подуване на корема.

Ако обаче има поне три часа между последното хранене и лягане, можете да хапнете варено или поширано яйце за вечеря.

След като научихте защо не трябва да ядете яйца вечер, запомнете следното правило: никога не ги комбинирайте с тежка нездравословна храна.

Избягвайте да комбинирате бъркани яйца с бекон или сирене. В крайна сметка такива ястия носят със себе си както излишни килограми, така и високи нива на холестерол, пише Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    14 1 Отговор
    "И саламът си го бива!
  • 2 форс

    29 1 Отговор
    пълни глупости.яжте когато ви се яде....
  • 3 Иво

    17 4 Отговор
    Винаги е добре. Просто покрай яйцата не бива да се забравя и салама.
  • 4 Йо Несбьо

    3 5 Отговор
    Доста пъти ме плашат с появата на пъпки заради многото яйца, но ям по 3 кори седмично и засега няма проблем. Интересното е, че са много хранителни и пълни с витамини и минерали, идеални за хора с тежък физически труд и културисти. Не съм се натровил дори един път. А за жените е важно да не забравят колбасите, ако искат да са стройни и красиви. Повечко протеин и по-малко сладкиши за перфектна фигура.
  • 5 един от многото

    17 3 Отговор
    Не трябва да ядете яйца , когато не ви се ядат!
  • 6 Жоро

    7 3 Отговор
    Най добре с чорупките за да не се щети калция.
  • 7 От фалшиф набожен и друго, та масон

    5 3 Отговор
    Така, е,, като си,, Нищо,, се чудиш какъв да бъдеш, за яйцата казах, вкусни ястия стават от тях, но да, не си,, леш болен,, и да си ядеш яйца и каквото си искаш...!

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фикус

    1 1 Отговор
    Експертите препоръчват да се ядат яйца в ограничено количество и да ги изключИте напълно вечер. ИЗКЛЮЧВАТЕ ГИ НАПЪЛНО ОТ КОНТАКТА.
  • 11 глоги

    1 3 Отговор
    "Диетолозите имат конкретни препоръки кога и как да се ядат яйцата. Докато някои диетолози казват, че можете да ядете по три яйца на ден, други твърдят, че би било идеално да ядете само шест жълтъка на седмица." АХ ТЕЗИ "ДИЕТОЛОЗИ"! Дано не питате и д-р Емилова за белтъците и за жълтъците,яйцата по панагюрски или крем-карамела.
  • 12 инж технолог

    1 1 Отговор
    " белтъкът съдържа много протеини" Белтък и протеин е едно и също. Протеините имат изграждаща или строителна функция. Те и техните аминокиселини са материалите, от които се изграждат тъканите и органите. Те спомагат за растежа на мускулите и оформянето на тялото. Освен това те участват в изграждането на редица важни структури, като имунните тела, специфичните гама-глобулини, кръвната плазма, хемоглобина, двигателните белтъци актин и миозин, ензими, хормони и други.
  • 13 Небръснати

    0 1 Отговор
    Не стават за ядене !
  • 14 Ку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "От фалшиф набожен и друго, та масон":

    Пий си хапчетата

    Коментиран от #15

  • 15 Свиньо

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ку ку":

    Пий ги ти....за да отслабнеш....(Дебела дърта проститотка, която разваля семейства....!)
  • 16 йокин

    1 0 Отговор
    На65г,а ям,пия ги сурови,още от преди60г.Дано изкарам,още65,но от яйца,НЕ СЕ ОТКАЗВАМ.
  • 17 панагюреца

    0 0 Отговор
    След протестите!