Last news in Fakti

6 Декември, 2020 12:24 3 791 20

Обявиха хитови анимации за твърде насилствени за деца

  • насилие-
  • съчувствие-
  • неподходящи-
  • деца-
  • анимационни филми-
  • проучване-
  • грешни представи

Почти половината от времето малките зрители са свидетели на липса на съчувствие в тези филмчета

Обявиха хитови анимации за твърде насилствени за деца - 1
Снимка: shutterstock

Докато децата съставят списъците си с анимации за предстоящата ваканция, ново проучване твърди, че някои от тях са твърде насилствени и им дават грешна представа за болката.

Екип от психолози твърди, че популярните детски анимационни филми като "Играта на играчките" и "Замръзналото кралство" объркват много представите на децата за реалния живот, пише Study Finds.

Резултатите от проучването разкриват, че в анимационни филми като „Аз, проклетникът“, „Търсенето на Дори“ и „Феноменалните" има персонажи, които не проявяват съпричастност, когато някой е ранен.

Изследователите добавят, че този фокус върху насилие и наранявания, които не получават състрадание, създава у децата грешна представа за болката. Младите зрители, погълнати от изключително влияещите филмчета, виждат близо девет случая на насилие или болка на час. Почти половината от времето международният екип открива, че малките зрители са свидетели на липса на съчувствие.

Британски и канадски психолози определиха своите открития като „шокиращи“. „Начинът, по който децата моделират, разбират и се справят с болката, има реални трайни последици за тях като личности, но също така и за всички нас в цялото общество“, казва в съобщение съавторът на изследването д-р Аби Джордан от Университета в Бат.

„Болката, по-специално хроничната болка, може да има силно изтощителни ефекти върху живота на децата и младите хора чак до зряла възраст. Част от предизвикателството в това е как говорим за нея".

Екипът е идентифицирал 454 болезнени инцидента в продължение на 52 часа в детска програма или филмче, средно 8,66 инцидента на болка на час. Силна болка или нараняване, класирани като най-често срещаните травми, забелязани от психолозите, се случват в 79% от случаите. Ежедневни нещастия като падане и спъване съставляват само 20% от сценариите, свързани с болката.

По отношение на реакциите, мъжките персонажи много по-често страдат от силна болка в анимациите и като цяло липсва съпричастност от страна на околните. Другите герои от анимацията са били свидетели на тези събития в три четвърти от времето. Те не проявяват съпричастност в 41% от случаите.

„Нашата оценка е, че тези програми биха могли да направят много повече, за да помогнат на децата да разберат болката, като я моделират по различни начини и е от решаващо значение да покажат повече съпричастност, когато персонажите изпитват болка.

Това е важно за начина, по който децата взаимодействат с другите, когато някое от тях изпитва болка, например когато някой техен приятел падне на детската площадка или когато отидат при лекарите за рутинни ваксинации".

Изследователите изброяват популярни анимации, излезли през последното десетилетие. които отговарят на смущаващата тенденция. Филмите включват „Аз, проклетникът 2“, „Сам вкъщи“, „Играта на играчките 3“ и „Играта на играчките 4“, „Феноменалните 2“, „Отвътре навън“, „В небето“, „Зоотрополис“, „Замръзналото кралство“ и „Търсенето на Дори“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 7 Отговор
    Не пипайте менталната промивка за деца! Вие я изобретихте Кравари. После що се стрелят по училищата.
  • 2 111

    43 6 Отговор
    Промиването на мозъците на децата почва от най-ранна детска възраст чрез детските телевизии на Сатанистите. Най-извратена е Картуун нетуърк. Няма нито хора, нито животни, а само yроди.
  • 3 Селски

    28 2 Отговор
    Съвсем се опитвате да промиете мозъците на децата !
    На времето имаше толкова анимация примерно Мики маус , Том и Джери и много други .. Ми там според модерното мислене на някои хора тва са направо филми на ужасите !!!
    Ама от джендъри и разни такива дето не знаят къде се намират и се бъркат в неща дето не им е работата !

    Коментиран от #11

  • 4 БАЙ Х@Й

    14 4 Отговор
    Крайно време е да забранят всички детски приказки !

    Коментиран от #6

  • 5 БАЙ Х@Й

    27 1 Отговор
    Снежанка си ляга със седем непознати, принца целува спящата красавица без нейно съгласие( как #миту още мълчат) , Пепеляшка се шляе сама в полунощ .......

    Коментиран от #12

  • 6 Селски

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    То натам отиват нещата . Ха ха ...
    Нещата отиват от зле на по зле . До там стигнахме да ни промиват мозъците от Европа .
    Тия там са всякакви и толерират какво ли не дето направо е против човешката природа ...
  • 7 БАЙ Х@Й

    36 1 Отговор
    А спряха "Ну погоди" , защото вълкът пишеш цигара и с това давал лош пример!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 БАЙ Х@Й

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й":

    ПУШЕШЕ* /изв./
  • 9 БАЙ Х@Й

    20 1 Отговор
    А "50 нюанса сиво" или "Умирай трудно" се въртят по всички медии !
  • 10 мани мани

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й":

    Ами "Ч. ШАПЦИЦА" всички със вълка??
  • 11 А оня

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Селски":

    койот на който все му падаха едни наковални на главата помниш ли го?
  • 12 замислен

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й":

    Ти само се замисли за принца дето целува заспалата принцеса спала 100 години - една целувка и прас у гражданското, тези стари моми гледай какъв подъл номер могат да извъртят на един млад и неориентиран човек!!!

    Коментиран от #13

  • 13 БАЙ Х@Й

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "замислен":

    Ама я виж що актьори и режисьори си изпатиха от #Миту, щото някоя се сетила , че преди 20г отишла в стаята му , а той я обарал без да я пита !
  • 14 Анонимен

    11 0 Отговор
    Тези "изследователи" май не са чели нищичко от Андерсен и Шарл Перо.

    Само да знаят какво насилие има в "Дядовата ръкавичка", а какво ли ще кажат за творбите на Каралийчев, например "Ането"...
  • 15 Посетител

    9 0 Отговор
    Реално погледнато, всички... ъ-ъ... западни мултфилмчета с които ние - около 50-те +/- израснахме, и Том и Джери, и Уди Кълвача и Уили Койота и т.н... във всички тях имаше насилие и липса на съчувствие. Но, това не ни пречеше да ги гледаме! Какъв ще израсне човек, това зависи от родителите му, възпитанието което получава от тях! Ако децата изцяло са оставени на телевизора да ги възпитава - да, със сигурност ще има проблем! Малко късно изследователите са се сетили за това!
  • 16 qwerty

    6 0 Отговор
    добре, че сем. симпсън и саут парк не са включени в изследването. препоръчвам Аниматрицата на всички
  • 17 324

    14 0 Отговор
    Я създайте нови приказки, които да отговарят на еврогейските и атлантически ценности! Снежанка целуна та от друга принцеса, пепеляшка търсена от принцеса и така нататък. Може да включите и няколко джуджета падащи си по малки момиченца и момиченца. Толкова извратени учени , че се чудя дали са "учени" или обслужват други интереси.

    Коментиран от #18

  • 18 Руси

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "324":

    Със сигурност няма да са "джуджета", а може би хора в неравностойно положение, които се възприемат като деца. Затова педофилията ще е разрешена.
  • 19 Престижно вишу-хакер

    2 0 Отговор
    Тези анимации, приличат на повечето родители на съвременните деца...!
  • 20 Абе

    1 0 Отговор
    Пуснете пак брикълбери няма такива изроди