Last news in Fakti

8 Декември, 2020 15:38 1 727 2

Милиони устройства са уязвими на хакерски атаки

  • хакери-
  • проучване-
  • устройства-
  • хакерски атаки

Това разкрива ново проучване

Милиони устройства са уязвими на хакерски атаки - 1
Снимка: shutterstock

Изследователи в компания за киберсигурност са установили уязвими места в софтуер, използван масово от милиони свързани устройства по света, който може да бъде използван от хакери за проникване в бизнес и домашни компютърни мрежи, съобщи Асошиейтед прес.

Няма доказателства, че тези уязвими места вече са използвани за външна намеса. Но съществуването им в софтуера предизвика агенцията на САЩ за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата да издаде предупреждение.

Потенциално засегнатите устройства от около 150 производителя варират от свързани в мрежи термометри и свързани принтери до офис рутери, медицински уреди и компоненти на индустриални контролни системи, посочва в доклад компанията за киберсигурност "Форскаут Текнолоджис". Повечето уязвими устройства са потребителски, включително дистанционно контролирани температурни сензори и камери.

При най-мрачен сценарий контролните системи, които доставят "критични обществени услуги" като водоснабдяване, електричество и други, могат да бъдат разклатени, каза Ауаис Рашид, компютърен изследовател в университета в Бристол, Великобритания, който се е запознал с доклада на американската компания.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въх...!

    1 0 Отговор
    И мойте....!
  • 2 Бунтът на принтерите

    5 0 Отговор
    Затова Китай и Русия имат възможност да изключат външния нет, в случай на атака или глобален конфликт. В тикволандия се разчита на друга система за киберсигурност, компютрите и софтуера са толкова стари, че съвременните хакери не ги познават.