Last news in Fakti

9 Декември, 2020 08:12 2 440 7

Почитаме Св. Анна - покровителка на семейството

  • св. анна-
  • имен ден-
  • празник

Според поверието от този ден започват родилните мъки на Божията майка и затова жените не работят нищо

Почитаме Св. Анна - покровителка на семейството - 1
Снимкa: Shutterstock

На 9 декември православната църква чества зачатие на Св. Анна, майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака и на семейството и майчинството. Тя е закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким нямали деца близо 20 години. Били посетени от ангел, който им съобщил, че ще бъдат дарени с наследник. Анна обещала да посвети детето си в служба на Бог и така на 3-годишна възраст Мария била отведена във Втория храм.

Според поверието от този ден започват родилните мъки на Божията майка и затова жените не работят нищо.

Съществуват и вярвания, че в тази нощ черните магии "хващат" и затова жените, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, го отвличат. Днес имен ден имат всички с имената Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Аня, Яна, Янка и Янко.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биби

    9 2 Отговор
    Да им е честито
  • 2 Един църковен празник

    2 2 Отговор
    Който отново го тача, 1/2от името ми е тук...в това. име на светицата...!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ето Хермесите

    4 1 Отговор
    Кой бил завистлив.....!?(Добрината.се състои в това, първо да не завиждаш, второ като се молиш, да дишаш с чисти и отворени гърди, че не си лицемерен, трето, децата, си да ги учиш на добро....!
  • 5 Град Голямчеп

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мога да ти стана кръстник...👍👍👍
  • 6 Некадърната, дърта луда

    1 3 Отговор
    Повече не безпокой детето ми..... завистливо,, изчадие,,...достатъчно зло му направи, Бог не вижда..!
  • 7 Камен

    11 0 Отговор
    Честит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    Нека Бог по молитвите на Св.Анна, Св.Йоаким и всички Светии да ни пази, помага, подкрепя и закриля, и нека винаги да пазим, укрепваме, отстояваме и изповядваме твърдо и неотклонно Православната си вяра!

    И нека винаги да имаме за пример Св.праведни богоотци: св. Йоаким и св. Анна, която са водили праведен живот и са се удостоили да станат родители на Пресвета Богородица!


    п.с. до авторката на статията - правилното и богоугодно дело е да пишeтe caмo зa кoнкрeтния прaвocлaвeн Cвeтeц и тo пoдрoбнo, зaщoтo тoвa щe бъде добър и светъл пример за всеки православен християнин!

    Само да кажа и нещо друго, което е много важно: това поверие, че "от този ден започват родилните мъки на Божията майка" - е абсолютна лъжа и неправда, и не е истина!

    Пресвета Богородица не е имала никакви родилни мъки и е родила (абсолютно безболезнено) Своя син Господ Иисус Христос по чудесен начин, оставайки и след това дева!