Last news in Fakti

13 Декември, 2020 22:30 5 767 6

4 природни заместители на антибиотиците

  • природа-
  • естественото-
  • антибиотици-
  • храна-
  • полезно

Сред природните продукти могат да се намерят такива, които лекуват болестите дори по-мощно от антибиотици

4 природни заместители на антибиотиците - 1
Снимка: Shutterstock

В тези времена все по-често хората прибягват до антибиотик, дори и при лека настинка, за да предотвратят развиването на по-сериозна инфекция. Това обаче не просто вреди на организма ни, но и създава резистентност към лекарствата и те спират да действат тогава, когато наистина са необходими. Можем да заменим хапчетата от аптеката с няколко натурални храни, които да ни помогнат в битката с болестите.

Ето кои са те, пише actualno.bg:

Боб

Той е изключително полезен, когато е в зелената си шушулка. Бобът е полезен и леснодостъпен натурален антибиотик. Той може да бъде открит целогодишно, както консервиран, така и замразен. Бобът ще подобри много вашето състояние. Той помага и при борбата с холестерола и предотвратява повишаването на кръвната захар.

Куркума и Мед

Медът има мощни лечебни свойства, включително антибиотично. Той е едно от най-ефективните средства в борбата с бактериите. Куркумата има същите свойства. Това е и втората съставка на т.нар. златен мед. За да си го приготвите ви трябва 1 ч.л куркума на прах и 40 гр. мед. Сместа е полезна за гърлото, храносмилателната система и бъбреците.

Чесън

Той се използва от незапомнени времена, въпреки неприятната му миризма. Сред рецептите, предавани от миналото има и такива за хранене, но и такива за подобряване на здравето. Използвал се е дори в борбата с чумата.

Кромид лук

Братът на чесъна има сходните антибактериални свойства. Може да се използва като лекарство – той е пълен с витамини, антиоксиданти, желязо и калий. Тези свойства се задържат след термична обработка, така че е добре той да се използва и като подправка за ястия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    6 25 Отговор
    Поредната неземна глупост.

    Коментиран от #4

  • 2 Здрасти

    9 13 Отговор
    Влезнат ли бактериите в белия дроб и два тона чесън да издъниш, нищо няма да постигнеш. Е, ще си ивеш мамето на стомашната лигавица, но това е слаба утеха.

    Коментиран от #3

  • 3 короната

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Здрасти":

    Не е бактерия, вирус е. към 100-1000 пъти по-малко е. Не го ли запомни вече досега.
  • 4 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    ...изказа се световния умник.
  • 5 Емил

    8 2 Отговор
    Забравили сте майката на пеницилина - обикновения мухъл!!!

    Коментиран от #6

  • 6 ОНЯ СЪЩИЯ

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    КЕМЪЛ.....ТИ ЛИ СИ ВЕ.......??????