Last news in Fakti

27 Декември, 2020 15:46 6 716 19

Как да убием COVID-19 за 30 секунди

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • лечение-
  • ултравиолетови-
  • диоди

Ултравиолетовото лъчение е често срещан метод за убиване на бактерии и вируси

Как да убием COVID-19 за 30 секунди - 1
Снимкa: Shutterstock

Изследователи от университета в Тел Авив доказаха, че новият коронавирус, SARS-CoV-2, може да бъде убит ефективно и бързо, като се използват ултравиолетови (UV) диоди, излъчващи светлина (UV-светодиоди) на определени честоти, съобщи Jerusalem Post, цитиран от "Дарик".

„Открихме, че е много лесно да убием коронавируса с помощта на LED крушки, които излъчват ултравиолетова светлина“, казва проф. Хадас Мамане, ръководител на Програмата за екологично инженерство в Училището по машиностроене на университета в Тел Авив, която ръководи проучването заедно със своите колеги проф. Йорам Герчман и д-р Мичал Манделбойм. Тя каза, че UV-LED крушките изискват по-малко от половин минута, за да унищожат повече от 99,9% от коронавирусите.

Изследването е първото по рода си в света. Статия за него беше публикувана по-рано този месец в Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. Jerusalem Post много пъти е писал за Мамане. Тя представи това лято на изследователската конференция на института „Борис Минтс 2020“ за участието си в изграждането на 30-метрова „зелена стена“ в университета, която има за цел да създаде устойчива екосистема за отпадъци, енергия и вода. Стената е предназначена също така да действа като жива лаборатория за анализ на използването на „сивата вода” (отпадъчни води, генерирани от мивки, душове, бани и перални машини) при абсорбиране на въглероден диоксид, както и ефектите върху преноса на топлина и генерирането на енергия в рамките на старата сгради, които са преобладаващи в градовете.

В началото на коронавирусната криза нейният изследователски екип разработи израелско, евтино, децентрализирано, незамърсяващо средство за производство на етанол - и по този начин дезинфектант за ръце на алкохолна основа - от растителни отпадъци, слама и остатъчни хартиени влакна. Светодиодите се предлагат в широк диапазон от дължини на вълните, известни като A, B и C, обясни Maмане. UV-A има дължина на вълната в диапазона от 315 нанометра (nm) до 400 nm. UV-B, известен също като средна вълна, има дължина на вълната 280-315 nm, UV-C има дължина на вълната 200-280 nm. UV-A се излъчва от слънцето (и изкуствени източници като солариумите) и е по-слаб от UV-B и C. Той има някои ползи за човека, като създаването на витамин D, но също така причинява слънчеви изгаряния и, в някои случаи, рак на кожата. UV-B и UV-C радиацията почти никога не достига естествено до хората, тъй като тези лъчи се абсорбират от озоновия слой на земята.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    14 1 Отговор
    Не става въпрос за салата от лед крушки нали се сещате!

    Коментиран от #8

  • 2 тангра

    11 8 Отговор
    евреите,това ,че ни дадоха християнската религия ми е предостатъчно!

    Коментиран от #10

  • 3 Папая

    15 1 Отговор
    Като изключим телевизора. 30 секунди ще ни трябват да намерим дистанционното.
  • 4 Пеню

    21 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето, у нашия град имаще в кррая на 7-те такава стая - за всички микроогранизми. Ама ом е от Тел Авив, новост е и са го измислили.
  • 5 Аз40

    33 4 Отговор
    Знаете ли как изчезва цялата пандемия? Като спрете да им вярвате и сътрудничите на педо-елита! Каза го още на времето Арон Русо, преди да го гътнат! За това престъпление е писано в детайли как да протече в множество издания, има дори две книги на фондация Рокфелер, написани преди няколко години.
  • 6 xaxaxaxa

    17 4 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХА!
    УВ спектърът унищожавал вирусите? А стига бе! Сериозно?
    Кой да знае!
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
    Скоро и колелото ще откриете журналя!
    А случайно да знаете дали и озонът действа по подобен начин?

    Коментиран от #17

  • 7 шушана

    14 4 Отговор
    Вироса Ковит 19 мож го уби по хиляда начина - УВ, белина, кислородна вода, спирт сярна киселина, въпроса е как може да го убиеш когато се мултиплицира в тялото, ако тоя тел авивски университет разбере това, вече това може да е новина.
  • 8 Тойота

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Най-добре е РАКИЯ или уиски с LED. Иначе с тези лампички и крушки нищо няма да постигнете. Вирусът „мутира”- когато го спираш в една посока, той се развива във всички останали посоки. И колкото по-нагло се опитваш да го спреш, толкова по-яростно атакува.
  • 9 Те за тва..

    18 1 Отговор
    Затвориха баровете, кръчмите и дискотеките, за да не се лекуваме с UV светлини.
  • 10 Еврейте

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "тангра":

    изповядват ЮДЕИЗЪМ

    Коментиран от #13

  • 11 Мдаа

    1 0 Отговор
    Имало начини значи

  • 12 Реалист

    10 2 Отговор
    На желаещите мога да навра една UV LED крушка
  • 13 Дуда

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Еврейте":

    Евреите изповядват ИДИОТИЗМА. Християнството и неговия ъпдейт мюсюлманството са измислени за овцете, да слушат, бачка и избиват в името на евреите!!! Ай честита Коледа. Заклахте ли прасето...
  • 14 Богатите евреи

    4 1 Отговор
    На, тях им широко, около,, тенжерата,,.....!
  • 15 пенсионер

    6 2 Отговор
    1. две домашни не под 47 градуса и половин суджук
    2. поне глава чесън с оцет и стрита люта чушка
    3. хващаш балдъзата за баджака и поемаш яко въздух през носа

    гарантирано !!!
  • 16 Ива Бебека; жената на шеф Манджев

    2 3 Отговор
    Най лесно го обие, Шеф Манджев
  • 17 Да еааа!

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "xaxaxaxa":

    Сега стана ли ти ясно, как в писан Стария завет? Най - смешното е, че тези двама евреи ще получат Нобелова награда за откритието на века: UV убива бактерии и вируси. Ходи им разправяй на Нобеловия комитет, че биологичното въздействие на лъчението е ясно В ДЕТАЙЛИ ОЩЕ МИНАЛИЯ ВЕК.
  • 18 Рошко

    1 1 Отговор
    Вече е поръчан един контейнер с светещи маркучета със ултравиолетови лапички, ибтубират те със него и готово, направо се подмладяваш с 20 години

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.