Last news in Fakti

1 Януари, 2021 22:32 25 743 76

Какво се случва с тялото ни, когато ядем банани всеки ден

  • банани-
  • здраве-
  • тяло-
  • какво се случва

От мигрена до щастие - как един от петте най-популярни плода в света, въздейства върху тялото

Какво се случва с тялото ни, когато ядем банани всеки ден - 1
Снимка: shutterstock

Невероятната популярност на бананите им е осигурила солидно присъствие (отглеждани са в 107 държави) и пазарна стойност.

Това е четвъртият най-продаван плод на планетата, пише DarikNews. Би било разумно да научите малко повече за неговия състав и хранителни свойства. И да определите, но в разумни граници - струва ли си да ядете банани всеки ден?

Бананите - вкусно пакетиран източник на калий

Калият е едно от най-важните хранителни вещества, който се използва за генериране на електрически заряд в клетките за правилното им функциониране. Той задейства освобождаването на инсулин за контрол на кръвната захар и поддържане на оптимално кръвно налягане.

Проучванията показват, че високият прием на калий намалява до 20% риска от смърт при повечето заболявания! За възрастните се препоръчва да консумират 3500-4700 mg от това важно хранително вещество на ден, в зависимост от начина на живот и други фактори. Средно един банан съдържа около 450 mg, което си е солидно количество.

Оказва се, че за да приемете препоръчителната доза от един хранителен източник, ще трябва да изядете около 7 или 8 банана. Но имайте предвид, че твърде много калий може да бъде опасен за хора с бъбречни проблеми.

Бананите ни правят феноменално издръжливи

В продължение на десетилетия спортистите и техните наставници вярват, че консумацията на въглехидрати по време на продължителна физическа активност помага да тренирате по-дълго и с по-висока интензивност и да се възстановите по-бързо. Въглехидратите подхранват мускулите, намалявайки физиологичния стрес и причинявайки по-малко възпаление.

Но през 2012 г. изследователи от Апалачкия държавен университет в Канаполис започнаха да разглеждат плодовете като по-здравословна алтернатива на спортните напитки по време на тренировка. Учените са установили, че професионалните колоездачи се чувстват по-добре по време и след усилено каране, ако хапват по половин банан със стандартна големина на всеки 30 минути. (Внимание – същевременно това води до подуване на стомаха).

Банани за добро настроение и щастие

Да, този жълт плод също така има способността да влияе на нашето щастие. Бананите са отличен източник на аминокиселината триптофан, която тялото превръща в серотонин (повишаващ настроението невротрансмитер).

Бананите поддържат оптимално кръвно налягане

Често срещано погрешно схващане е, че за понижаването на кръвното налягане отговаря само натрият. Но всъщност се оказва, че е нужен фин баланс между натрия и калия. Изчислено е, че по-малко от 2% от всички възрастни се придържат към препоръчителния дневен прием на калий, което означава, че повечето не следят кръвното налягане и не поддържат критичния баланс.

Бананите са благодат за здравето на сърцето

Повишаването на калия при същевременното намаляване на натрия, е може би най-важната предпоставка за избягване на сърдечно-съдовите заболявания. Едно проучване установи, че хората, които приемат най-малко 4069 mg калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от коронарна болест на сърцето, отколкото тези, които консумират по-малко от 1000 mg. Между другото, и авокадото има подобен ефект.

Бананите успокояват червата

Лекарите все още препоръчват за хората с лошо храносмилане диетата с банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Бананите не само са относително безвкусни и лесно смилаеми, те заместват жизненоважни електролити в тялото, тъй като повечето от тях се губят при на стомашно-чревно разстройство. Съдържанието на фибри в бананите също стимулира балансираната работа на червата.

Бананите причиняват главоболие

Смята се, че бананите могат да причинят мигрена при хора, които са склонни към главоболие. В този случай трябва да се придържате към нормата за половин банан дневно. И накрая, някои хора показват симптоми на бананова алергия - сърбеж, подуване, копривна треска или хрипове. Освен това си струва да се вземе предвид, че много други храни предлагат дори по-високи нива на калий от бананите (например домати, диня, спанак, цвекло, черен и бял боб, сьомга, тиква, кисело мляко), но са много по-нискокалорични....


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ангелинка

    85 80 Отговор
    Бананите са изключително полезни, но "великите" комунистически държави ги доставяха само веднъж за Нова година, защото Коледа бе забранена. Някой се провикваше "пуснаха бананите" и се виеха опашки, но имаше само няколко кашона и всеки като вземе по 4 банана не стигаше за всички. Бананите дойдоха с демокрацията.

    Коментиран от #5, #6, #26, #36, #41, #42, #54

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🐷 Боко ТИКВАТА

    72 27 Отговор

    До коментар #3 от "Ангелинка":

    Верно е.А сега е демокрация, и чекмеджето е тъпкано с €€€€€€.И торта "Сахер" ям....на аванта.🤣
  • 6 А стига

    18 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ангелинка":

    Ма, да рака беше тогав, виж сега какво става

    Коментиран от #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 BanOrange

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    Има разлика между кубинските, африканските, азиатските и южноамериканските банани. Кубинските портокали и африканските банани са едни от най-приемливите по спомени от соца.
  • 10 Русуфил

    13 15 Отговор
    За това са били забранени при бай Тошо! Само по Коледа!

    Коментиран от #15, #30

  • 11 Едуард Сноудън

    55 11 Отговор
    Икономическия убиец така действа ...слага на маймуната банан в клетката и бум вратата се затваря и става зоологическа градина ..
  • 12 НРБ

    33 9 Отговор
    Банани другари и другарки само по нова година !
  • 13 Алекс

    30 17 Отговор
    Оставете,не яжте този маймунски десерт,те и така ги берат зелени и до като дойдат от Латинска Америка вече са узрели!!
    Аз есента обрах зимната попска круша,пратих на сина дъщерята и внуците а не да купуват тези боклуци 🍌...!!!
    Те в Еквадор само банани ядат....
  • 14 ти си

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "Циганин":

    или турчун или руснак.
    Гугъл превидача те издаде.

    Коментиран от #16, #55

  • 15 НРБ

    29 14 Отговор

    До коментар #10 от "Русуфил":

    По БАЙ ТОШОВО време другарю Русуфил КОЛЕДА НЯМАШЕ !

    Коментиран от #46, #67

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 фонзи

    4 7 Отговор
    Якатаа раота

  • 20 Само сиганите са решението на ....

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Циганин":

    Проблема с парниковият ефект!Има ги навсякъде,евтини са,кпд е много добро и не е нужна скъпа подръжка за централите и кариерите....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ноун ейм

    23 14 Отговор

    До коментар #3 от "Ангелинка":

    До Ангелинка:
    Така е рожбо, с така наречената "Демокрация" дойде големият банан, при това го има всеки ден и навсякъде.
    Но аз съм от пол мъжки и това хич, ама хич не ми харесва.........

    Коментиран от #50

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коментар

    30 13 Отговор
    Всичкото хубаво, НО както всички знаем, плодовете и зеленчуците не траят дълго! А спомняте ли си дали в България се произвеждат банани???
    Аа, май не се произвеждат?! Следователно за да се доставят от дуп@рата на географията до БГ, трябва да бъдат обезпечени откъм разваляне!
    Ии как най-лесно става това? Ами много просто, топят се докато са зелени във вана с химия, а след това като се накиснат се тъпчат в чували!
    И какво се оказва, че ултраполезните банани (плюс останалите цитруси) идват в Европа химифицирани отвсякъде и готови за консумация!!!

    Коментиран от #47

  • 30 Лорднекор

    14 24 Отговор

    До коментар #10 от "Русуфил":

    Всички бъркате, банани се продаваха не само по Нова година, просто цената им беше 2 лв/кг. По Нова година същите струваха 20стотинки за кило
  • 31 Лора

    18 2 Отговор
    Бананите, истинските са едни много полезни плодове , обичани от хора и животни....!
  • 32 Ами

    4 11 Отговор
    Вдигам банана по-често
  • 33 Фитнесгуро

    25 11 Отговор
    Съдържат калии и потасиум.В малки проценти магнезии и витамини.За сравнение 40бр български тиквени семки съдържат половината дневма доза магнезии и цинк необходим на простатата и имунната система.Калии и потасиум можете да си набавите от много други български зеленчуци,като например цвекло,броколи,някои гъби,орехи и семена.Напълно е възможно да се живее и без банани

    Коментиран от #43

  • 34 Фитхесгуро

    20 9 Отговор
    Важно е да спомена и сушените плодове,които са задължителни през зимата.Не вносните турски пресни пластмасови лишени от витамини а сушени,които са бъкани с минерали и витамини
  • 35 Последния Софиянец

    11 9 Отговор
    Бананите на отровното трио са много вкусни, особено на Бабикян.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Банан

    21 3 Отговор
    От цялата статия е важно само последното изречение: много други зеленчуци и плодове съдържат много повече калийй :) .
    Явно е закъсала продажбата на банани и пускат глупава реклама .
  • 38 Жулиен Гаков

    23 12 Отговор
    Всички южни плодове се обработват химически и то сериозно, пръскат се, опушват се и пр.. Така, че се ориентирайте към всичко що расте в БЪЛГАРИЯ! Това кътче от РАЯ, Господ го е дарил със всичко необходимо! Бананите да си ги ядат африканските маймуни!!

    Коментиран от #73

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анджело

    8 11 Отговор
    Едни време бай Тошо нарочно не внасяше банани за да предизвиква дефицит на калий сред населението. Мръзни комунизти. Не е като сега при цар Тиква
  • 41 Анджело

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ангелинка":

    Едни време бай Тошо нарочно не внасяше банани за да предизвиква дефицит на калий сред населението. Мръзни комунизти. Не е като сега при цар Тиква
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 РЕАЛИСТ

    15 2 Отговор

    До коментар #33 от "Фитнесгуро":

    Чаках някой друг да те поправи, но уви. Калий и потасиум е един и същ химически елемент. Какво сте правили в часовете по химия?

    Коментиран от #59

  • 44 Албрехт Дюрер

    11 7 Отговор
    Не знаем за това ! Но много добре знаемЕ какво става с мис Бикини , която е яла банана на ББ ! Къща , бутик , дете , нов стар мъж - това са промените !
  • 45 Мюмюн

    2 13 Отговор
    Българските ученички редовно търсят резан банан постоянно идват в малата
  • 46 Коледа

    13 9 Отговор

    До коментар #15 от "НРБ":

    имаше другарю демократ! Винаги е имало и никой не я е забранявал. Просто тогава не беше официален празник, но повечето хора си я празнуваха и на църква ходиха. Майка ми винаги правеше по 7 постни ястия. На следващия ден отивахме на село и колехме прасето. Ти изобщо живял ли си тогава или така си чувал?

    Коментиран от #51, #60

  • 47 Пълни простотии пишеш.

    12 7 Отговор

    До коментар #29 от "Коментар":

    Превозват ги със специални кораби при подходящ температурен режим. Ако само с 1-2 °С е по-висока температурата бананите узряват твърде бързо или се появяват кафеви точици по кората. Такива банани с точици трябва да се изконсумират до 2-3 дни и затова ги продават на много ниска цена. В никакви химикали не ги поставят със сигурност.Ябълките понякога ги обработват с химикали, мандарините, портокалите и лимоните също. Дори понякога ги боядисват, за да изглеждат по-атрактивно.

    Коментиран от #48, #63

  • 48 РЕАЛИСТ

    9 6 Отговор

    До коментар #47 от "Пълни простотии пишеш.":

    Човекът е прав. Има много филмчета, как ги потапят в химикали бананите. Пръскат ги освен това с инсектициди и хербециди. Един от тях нервнотоксичен и остава в плода и след като го обелиш. Опасен е особено за деца. Берат ги зелени и ги потапят в химикали за да зреят.
  • 49 чичо

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "А стига":

    Да щото нямаше рак тогава! И ги разправяй на децата!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 С.В.

    12 10 Отговор

    До коментар #46 от "Коледа":

    Бъдни вечер винаги е имало, но Коледа не се празнуваше. А и си имахме Нова година,с наш си дядо Мраз и Снежанка. И не ни беше по лошо. Най хубавото време беше Нова година и дядо Мраз с подаръците под елхата.

    Коментиран от #75

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Яжте български плодове

    8 8 Отговор
    Вносните ги обработват с химикали за да са годни по-дълго време.
  • 54 Биде

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ангелинка":

    Така си беше-аз съм се редил с часове, преди още да са дошли! Обаче лошото е с демокрацията освен хубавия плод дойдоха още цял куп кофти неща!
  • 55 PYCHAK

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "ти си":

    съм, руснак, от рАЗИЯТските торфища край мацква река.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Брей ама му

    9 5 Отговор
    Чак ся разбрах, защо псдна бай Тошо, за да има банани и да имаме главоболие...
  • 58 2.0R

    6 5 Отговор
    По Тошово време кило банани струваше 1.30лв. при заплата 135лв. млад специалист. Около 100 кила с една заплата, даже ги нямаше. Сега с една заплата около 1 тон. Ако са на промоция повече. Откъм банани сме по-добре.

    Коментиран от #68, #76

  • 59 Фитнесгуро

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Да,така е.Добре е да се знае
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Пълни простотии пишеш.":

    Гледай "Дискавъри"- да видиш няма ли химия в бананите и върху тях. Като ги оберат зелени, с колко и какви препарати ги заливат, как се съхраняват в огромни складове в Европа...когато трябва да зреят, се обгазяваха с някакъв химикал- имаше филм един час.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Така е

    9 6 Отговор

    До коментар #58 от "2.0R":

    Обаче пропускаш важна подробност. Сега отиваш до магазина и взимаш колкото искаш. А ТОГАВА беше по различно. На 100 метра от нас имаше плод-зеленчук. Някой от квартала казал на мама че на другия ден ще докарат банани и портокали. Сутринта тя ме вдига в 7 часа (аз съм 10 годишен) оставя ме пред магазина където вече има 50 души , и отива на работа. Това става 5 дни преди нова година. Студено ми е , спи ми се....Но ми се ядат банани и портокали. Към 10 часа пристига една синя газка фургон и докарва това заради което мръзнем. На опашката сме 5-6 деца. Някой се провиква да минем първи за да се прибираме на топло. След 10 минути вече вървя към къщи , зъбите ми тракат но съм в торбичката с по кило от двете. Повече не даваха за да има за всички. Баща ми имаше приятел тираджия, като се върнеше от курс му даваше левове а оня отиваше до корекома за да купи на мен и сестра ми по едно яйце и един шоколад Тоблерон. От тогава мразя комунистите от дъното на душата си. Мразя и техните деца и внуците. Те ще платят сметката пред оня горе , за това което техните предци причиняваха на народа.

    Коментиран от #69

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 васик атанасова

    2 0 Отговор
    милена трачева миналата година по миналата година писа че са вредни
    а сега че са полезни
    6 вреди от консумцията на банани
    1 риск от надаване на тегло
    2 вредни са при проблем с кръвоносните съдове
    3 могат да предизвикат болка
    4 провокират подуване
    5 повишават кръвната захар
    6 губят полезните си свойства
    на кое да ти вярваме по добре пиши за секс

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ам чи

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "васик атанасова":

    Даааа на секса с банани
  • 73 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Жулиен Гаков":

    Точно така,да подкрепим българските производители,а не турските,гръцките и тн.
  • 74 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    Като се ядат бананите на североамериканската компания, се става североямерикански демотрат...честен и почтен .
    Като се ядат българските сливи, ябълки, круши , праскови, кайсии, джанки, трънки и глогинки.......си оставаш тъпо балканско говедо !! Може само ферментирали и след двойна дестилация.
    Чичо Сам Ви казва : Яжте ми бананата !!!
  • 75 Б. М.

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "С.В.":

    Беж в Русия, там дед Мороз и Снегурочка още си съществуват. Аман от РУБЛОФИЛИ!!!!
  • 76 Истина

    0 3 Отговор

    До коментар #58 от "2.0R":

    А колко ти струваше парното,тока,бензина,транспорта,месото,и българските плодове и зеленчуци дето сега изчезнаха?