Last news in Fakti

25 Януари, 2021 20:36 5 604 9

Тези сънища показват, че имате здравословен проблем

  • сънища-
  • здравословен проблем-
  • окр-
  • здраве-
  • обсесивно-компулсивното разстройство

Пациентите с ОКР изпитва чувство на постоянна тревожност

Тези сънища показват, че имате здравословен проблем - 1
Снимка: shutterstock

Сънят е състояние, присъщо за всеки човек, без него ние не може да оцелеем. Една трета от живота ни преминава именно в спане, а това прави около 20 години.

И докато спим ние сънуваме. В същото време обаче пет минути след края на съня човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%.

Проучвания в областта са установили, сънищата обикновено се определят като серия от образи, чувства, звуци и цветове, които се появяват през времето, когато организмът е заспал. Но тъй като те не са изучени до край, много хора им придават символично значение като гадаене на бъдещето и т.н.

В последните разработки на експерти обаче, е установено, че някои сънища са симптом на здравословен проблем.

Става въпрос за обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). То се характеризира с постоянни натрапчиви мисли - обсесии - които плашат човека.

Пациентът изпитва чувство на постоянна тревожност, от която се опитва да се отърве, като извършва определени действия - компулсии. Повтарянето на едни и същи натрапчиви движения може да умори и потисне човека с ОКР, но той не може да спре.

Но кои сънища могат да се превърнат в симптоми на такова разстройство, предупреждава zdrave.to.

Най-известната проява на ОКР е неконтролираната склонност към постоянно измиване на ръцете. Но в това число може да влезе всяко действие - повтаряне на конкретни думи или стихове, проверка на ключалката на вратата.

Тоест човекът разбира, че неведнъж се е уверил, че вратата е добре затворена, но въпреки това се страхува, че всъщност не е заключена. Или необходимостта да се предприемат определен брой стъпки.

В този случай простото усилие на волята не помага, въпреки че човекът е наясно със своето състояние. С течение на времето натрапчивото желание да контролираш себе си и близките си дори в дребни неща може сериозно да усложни живота на човека.

Човекът с OCD също изпитва постоянна тревожност, докато спи. Затова сънищата му са оцветени със силно чувство за вина или срам, те са изключително емоционални. В сънищата такъв човек често се бие с някакъв вид страх, но е победен, изпитва остро разочарование след събуждане.

Понякога в съня си пациент с ОКР изпитва противоположни желания и се измъчва от невъзможността да ги изпълни едновременно.

Но има и по-сложни случаи. ОКР може да провокира появата на натрапчиви сънища, при които човек получава супер сили, с помощта на които може да контролира всички наоколо.

За лечение на ОКР се използва интегриран подход: когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с физическа терапия и упражнения. В някои случаи лекарят може да предпише лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    42 3 Отговор
    Ако спите напреко на кревата с пистолет “Глок”на нощното шкафче,чието чекмеже е препълнено със злато е милиони евра значи ще сънувате бай Ставри с надървен......чук.

    Коментиран от #4

  • 2 Жоро

    13 4 Отговор
    Аз спя гол с изправена мачта и спуснати платна.
  • 3 емека

    16 2 Отговор
    Като имате разстройство, е нормално да си миете често ръцете, и не само тях.

    Коментиран от #5

  • 4 🐷 Боко ТИКВАТА

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шпек":

    Стига, бре.
    Ако го сънувам, добре, ама с това €€€€€€ около мен, верно ли, че съм щял да го посетя....за дълго? За много дълго?
    Аааааа,пепел ти на устата.Заминавам за Дубай.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Защото

    7 1 Отговор
    Лицето Бойко Методиев е бърз само когато трябва да се откраднат/усвоят €€€ по "Европроекти". Когато става въпрос да се предпази народа хич не се бута да е сред първите в ЕС
  • 7 А ЗАЩО

    2 0 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПИЗМИ????! @УЧЕХА МЕ
    МОИТЕ РОДИТЕЛИ ОТ 1964 ГОД
    ДА СИ МИЯ РЪЦЕТЕ. ТЪПОТИЯ.
    И СЕГА ПАК НИ МОЛЯТ ДА СИ МИЕМ
    РЪЦЕТЕ. МНОГО СТЕ ТЪПИ.............
    ТОВА ЗА УМНИТЕ ХОРА Е НАВИК....
  • 8 ЧЕКМЕЖАРА

    1 1 Отговор
    НАЙ - ЗАСЕГНАТ СЕ ОКАЗА ТОЧНО НАЙ - ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ , ЗАЩОТО БРОЕНЕТО НА ПАРИ СИ Е НАПРАВО РИСК , А БРОЕНЕТО НА МИЛИОНИ СИ Е 100% БОЛЕСТ !
  • 9 ТЪЙ Е

    0 0 Отговор
    Aкo cпитe нaпрeкo нa крeвaтa c пиcтoлeт “Глoк”нa нoщнoтo шкaфчe,чиeтo чeкмeжe e прeпълнeнo cъc злaтo e милиoни eврa знaчи щe cънувaтe бaй Cтaври c нaдървeн......чук.