Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 07:24 8 643 21

Зимна Богородица е, ето кой празнува днес

  • богородица-
  • сретение господне-
  • имен ден

Имен ден на днешната свята дата имат Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир и др.

Зимна Богородица е, ето кой празнува днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На 2 февруари християните отбелязваме Сретение Господне.

Имен ден на днешната свята дата имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен

Празникът Сретение Господне датира от раждането на малкия Иисус, когато майка му Света Богородица донесла Божия Син в Йерусалимския храм, понеже според Мойсеевият закон всяко първородно дете от мъжки пол трябва да бъде посвещавано на Бога 40 дни след своето раждане.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото - чрез житна жертва, сексуално въздържание (своеобразен пост) и редица забрани, имащи магически характер.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тирирам

    13 28 Отговор
    Меките китки и Драго чая празнуват днес.
  • 3 ВТОРИ ФЕВРУАРИ

    17 22 Отговор
    ПЕТЛЬОВ ДЕН Е
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Uyo

    7 10 Отговор
    Честит празник на Сретен
  • 8 Да,, обрязаните имат днес празник

    1 27 Отговор
    Какво е сретение, обрязване, начи оня е такъв като онез,......! (Красота и социално положение... сериозна работа.....!)
  • 9 Miroslav Dimitrov

    12 9 Отговор
    Спомням си когато бях малък, на този ден разнасях на комшии гозба с ориз и петел беше толкова хубаво но нищо вече не е като преди.
  • 10 Сега, на кой даваш петела с ориза

    7 8 Отговор
    Те петлите отдавна не съществуват, дори и на село....!?
  • 11 Камен

    28 3 Отговор
    Сретение Господне

    След като изминали четиридесет дни от рождеството на нашия Господ Иисус Христос и се изпълнили дните на законното очистване, Пречистата и Преблагословена Дева Майка, заедно със светия обручник Иосиф, дошла от Витлеем в Иерусалим в Божия храм, донасяйки четиридесетдневния Младенец Христос за изпълнение на Моисеевия закон. Според този закон било необходимо, първо, след раждането майката да се очисти чрез принасяне на подобаваща жертва на Бога и иерейска молитва - и, второ, да се постави пред Господа първородният младенец и да се даде установеният откуп за него. Така било заповядано от Господа във Ветхия Завет на Моисей.

    Това се изисквало заради великото Божие благодеяние в Египет, когато Господ, избивайки египетските първенци, пощадил израилските. Затова израилтяните донасяли първородните си младенци в храма, посвещавайки ги на Бога, като полагащ се принос, установен от закона. И отново ги откупвали от Бога за себе си на установената цена, която се наричала “сребро от откупа”, и се давала на служещите при храма Господен левити, както е написано за това в четвъртата книга на Моисей. Установената цена на откупа се състояла от пет свещени сикли църковно тегло.

    Изпълнявайки този Господен закон, Божията Майка сега дошла в храма със Законодателя. Дошла да се очисти, макар и да нямала нужда от очистване, като нескверна, неопетнена, нетленна, пречиста.
  • 12 Камен

    28 3 Отговор
    Защото Тази, Която заченала без мъж и похот, и родила без болка и без нарушаване на Своята девическа чистота, нямала сквернотата, свойствена за жените, раждащи според естествения закон: защото как би могла да се докосне нечистота до Родилата Източника на чистотата? Христос се родил от Нея, като плод от дърво; и както дървото след раждането на своя плод не се поврежда и не се осквернява, така и Девата след раждането на Христос, благословения плод, останала неповредена и неосквернена.

    Христос произлязъл от Нея, както слънчевият лъч преминава през стъкло или кристал. Преминаващият през стъкло или кристал слънчев лъч не го счупва и не го разваля, но още повече го освещава. Не повредило девството на Своята Майка и Слънцето на Правдата - Христос. И вратата на естественото раждане, запечатана с чистота и охранявана от девство, не осквернил с обичайните за жените кръвотечения, но преминавайки свръхестествено, я направил още по-чиста, освещавайки я със Своето преминаване и просвещавайки я с Божествената светлина на благодатта.

    Нямало абсолютно никаква нужда от очистване за Родилата нетленно Бога-Слово. Но за да не наруши закона, а да го изпълни, дошла да се очисти съвършено чистата и нямаща никакъв порок. Наред с това, изпълнена със смирение, Тя не се гордеела със Своята нетленна чистота, но дошла, сякаш бидейки нечиста, да застане заедно с нечистите жени пред вратите на храма Господен - и да иска очистване, без да се гнуси от нечистите и грешните.
  • 13 Камен

    26 3 Отговор
    Принесла и жертва, но не като богатите, принасящи едногодишно непорочно агне, а като бедните, принасящи две гургулици или два млади гълъба, проявявайки във всичко смирение и любов към нищетата и избягвайки гордостта на богатите.

    Като купила споменатите две птици, Тя ги донесла, според закона, за жертва, а заедно с тях донесла и Своя първороден Младенец. “Донесоха - казва Евангелист Лука - (родителите на Младенеца Иисус) в Иерусалим, за да Го представят пред Господа”; т.е. да върнат Божието Богу, защото в закона Господен е написано, че всеки младенец от мъжки пол, който отваря утроба, трябва да бъде посветен на Господа.

    Когато Божията Майка донесла Младенеца Иисус, за да се изпълни над Него предписаният от закона обичай, в храма дошъл, ръководен от Светия Дух, старецът Симеон, човек праведен и благочестив, очакващ идването на Месия, и на когото от Светия Дух било обещано, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен.

    Праведният Симеон, като видял Божията благодат, обкръжаваща Майката с Младенеца, и като узнал от Светия Дух, че Този е очакваният Месия, побързал, и като Го приел с неизказана радост и благоговеен страх, въздавал на Бога велика благодарност и казал пророческите си слова:
    - Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.
  • 14 Камен

    26 3 Отговор
    Свети Иосиф и Пречистата Дева, като слушали всичко, казано от праведния Симеон за Младенеца, се удивлявали; при това те видели, че той говори на Младенеца не като на младенец, но като на “Стар по дни” и молейки се, се обръща към Него не като към човек, а като към Бог, имащ власт над живота и смъртта и можещ още в този час да отпусне стареца към другия живот или да го задържи в настоящия.

    Свети Симеон се обърнал с благословение и към тях, възпявайки и величаейки пренепорочната Майка, родила в света Бога и човека, и облажавайки мнимия баща свети Иосиф, удостоил се да бъде служител на такова тайнство. След това, като се обърнал към Мария, Неговата Майка, а не към Иосиф - защото той с очите си прозирал в Нея безмъжна Майка, - Симеон произнесъл:

    - Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, - и на сама тебе меч ще прониже душата, - за да се открият мислите на много сърца..

    Тук, в храма, била и Анна пророчица, Фануилова дъщеря, от Асировото коляно. Тя била вдовица, на осемдесет и четири години; - тя преживяла с мъжа си само седем години и след като овдовяла, водела Богоугоден живот, като не се отделяла от храма, но в пост и молитва служела на Бога денем и нощем. Дошла в същия час, света Анна много пророчествала за принесения в храма Господен Младенец, към всички, очакващи избавление в Иерусалим.
  • 15 Камен

    27 3 Отговор
    Празнуването на Сретение Господне като велик Господски и Богородичен празник било установено при царуването на благочестивият цар Юстиниан. А подтик за това дали особени обстоятелства:

    Във Византия и околностите, от началото на октомври в продължение на три месеца, имало силен мор, така че в умирали по няколко хиляди души на ден; дори телата на богатите хора оставали непогребани, защото всички слуги и роби измирали.

    А в Антиохия, заради греховете на хората, към чумата се присъединило и друго Божие наказание - страшно земетресение, от което се срутили всички големи къщи, високи сгради и храмове, и под стените им загинали много хора.

    В това страшно и гибелно време един благочестив човек имал откровение да бъде установено тържественото празнуване на Сретение Господне, както и на другите големи Господски и Богородични празници.

    И ето, при настъпването на деня на Сретение Господне, втория ден на февруари, когато започнали да празнуват с всенощно бдение и излизане с кръстове - смъртоносната язва, морът и земетресението на часа се прекратили, по Божието милосърдие и по молитвите на Пречистата Богородица. На Нея и родилия се от Нея Христос Бог да бъде чест, слава, поклонение и благодарение во веки. Амин.

    Тропар:
    Радвай се, благодатна Богородице Дево: от Тебе възсия Слънцето на правдата Христос, нашият Бог, просвещаващ стоящите в тъмнина; весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, дарил ни възкресение.
  • 16 Камен

    27 3 Отговор
    Чecтит имeн дeн нa вcички имeници и честит празник на всички православни християни!

    Нека на този светъл и благодатен празник и ние да преживеем своята среща с Господа, както праведния Симеон, и да се стараем винаги да живем Богоугодно:
    спазвайки Божиите заповеди,
    участвайки активно в живота и тайнствата на Православната ни църква,
    стемейки се не само на думи, но и на дела към добродетелите,
    борейки се твърдо и смело със страстите и похотите си,
    побеждавайки с Божията сила и помощ - всички вражески, демонски и бесовски сили, всички свои невидими и видими врагове,
    и по Божията милост, благост и човеколюбие - да спасим душите си!

    Нека бъде това със нас Господи: по молитвите на Пречистата наша Владичица Богородица и на всички Светии! Амин!

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    3 7 Отговор
    Всички луди дето драскаха в Блица ,сега са във див възторг че има къде да пишат глупостите си.
  • 18 Иванов

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Камен":

    Камене, много добре си подредил и сглобил словото за днешния празник! Продължавай така и не обръщай внимание на зложелателите, а тях Бог ще ги просвети в подходящото време!

    ----------------------------------------------------------------------

    Сърдeчнo пoздрaвявaм вcички прaвocлaвни хриcтияни и cъщo тaкa и имeницитe c днeшния прeкрaceн прaвocлaвeн прaзник!

    Пожелавам на всички православни християни да преживеят своята среща с Господа! (Сретение - означава среща)
    А на всички хора, които още не са познали Господа - пожелавам да Го познаят и да се присъединят към Светата ни православна църква!

    И нека всички православни християни винаги да укрепваме и усилваме Православната си вяра и твърдо да я пазим, отстояваме и изповядваме като Пресвета Богородица и вcички Cвeтии! И нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя православен път към Гocпoдa!

    Кондак:
    Осветил девическата утроба с Твоето рождение,
    Ти си избързал да благословиш и ръцете Симеонови,
    както подобаваше, сега и нас си спасил, Христе Боже,
    но умири във войни населението и укрепи царя,
    когото си възлюбил, Единствен Човеколюбче.
  • 19 Самия Камен е зложелател

    2 28 Отговор
    И.да се прави на,, набожен,, тук номера не вървят...!
  • 20 Ванина

    5 2 Отговор
    Благодаря за изчерпателната информация! Честит празник!
  • 21 Вънинъ, Албенъ, Цървулко,Свинарко

    2 1 Отговор
    Това, няма никакво значение, друго ще кажа, провесват си на, вратовете кръст, символ за набожност, а къде има човек, го гледат злобно и го,, джафкат,, това, е проблема, в цялата работа, пък явно всички сте опитвали, това, което не е за, ядене, само аз излезнах, май най,, прозтата,,.. чакам реплика или дублекс.....!