Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 08:46 3 812 28

Жените празнуват днешния ден в чест на мъжете, а именици са ...

  • имен ден-
  • св. мъченица агатия-
  • добри-
  • агата

Всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агата празнуват имен ден

Жените празнуват днешния ден в чест на мъжете, а именици са ... - 1
Снимкa: Shutterstock

На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агата.

На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името означава "добра", пише petel.bg.

Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните.

Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага.

Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра. Славата на мъченическата ѝ смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба ѝ за спомен на нейното смирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет.

Недалеч от града се намира вулканът Етна, който от време на време бълва огън и гореща лава.

Веднъж, когато страшно изригване застрашавало града с гибел, те взели дрехата на света Агатия и я държали срещу огъня. Бедата минала и катанските жители благодарили на светата мъченица за нейното застъпничество. Това било в годишнината на нейната смърт.

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    2 2 Отговор
    Доста ангажиращо име....!
  • 2 Сачева народа казва ГЬОНСУРАТ!!!!

    7 10 Отговор
    Подкрепа има само за фирмите на Вашите хора, останалите удрят Кепенците!! Ти на Есен си в Сливенския, след като те осъдят първо, хубав сезон е Есента!!!
  • 3 Гост

    2 13 Отговор
    То човек не може да изтрезнее от тези именяци всеки ден по един двама тези от църква не се спират да измислят празници за да лапат .

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Мъдрият

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не пиши глупости като не си запознат!

    Църковни празници има през всеки ден от годината, защото през всеки един ден се чества паметта на прославени от църквата и от Бога Светци!


    Пожелавам честит празник на всички и честит имен ден на имениците!

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Иванов

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Сърдeчнo пoздрaвявaм вcички прaвocлaвни хриcтияни и oщe пoвeчe имeнницитe c днeшния прeкрaceн прaвocлaвeн прaзник!

    Днec ocвeн Света мъченица Агатия, ce чecтвa oщe и Света мъченица Теодулия.

    Нeкa винaги дa ce cтрeмим към Бoгa и дa укрeпвaмe и уcилвaмe Прaвocлaвнaтa cи вярa, и твърдo дa я пaзим, oтcтoявaмe и изпoвядвaмe - кaтo днec чecтвaнитe Светии и кaтo всички Светии!

    И нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя православен път към Гocпoдa!


    Кондак на Света Агатия:

    Да се украси днес Църквата със славна порфира, обагрена от честните кърви на мъченица Агатия, зовейки: радвай се, похвало на град Катана.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Иванов

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Извинявам се, погрешно съм натиснал и предишния ми коментар се е адресирал като отговор на коментар номер 3. А всъщност коментарът ми е адресиран към всички!

    Още веднъж пожелавам честит празник на всички православни християни и нека Бог ни пази, помага,подкрепя и закриля!
  • 7 Гост

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Защо пък трябва да съм запознат . Не интересува въобще кой и кога има имен ден .Това беше сарказъм , бъзик.Кой както иска да го възприема. Не ходя на църква и не вярва в разните му там приказки за светци и други писани във тъй наречената библия . Фантастика и митове събрани от тук и там.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Тука много вярващи . Мале що заблудени хора .Да почитам някви светци , защо нито съм вярващ нито мидреме за църква религия . След като видях на една задушница как две попчета се юрнаха да вземат храната от един гроб . Когато хората си тръгнаха ,като не видяли храна .Направо се отвратих от религия и тези който и слугуват.Атейста се изказа .Хау.

    Коментиран от #11

  • 9 Мъдрият

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    (Ще ти отговоря аз и за себе си и за това, което си написал на Иванов, защото Иванов го знам, че не се занимава да отговаря.)

    Заблуден си ти!

    Срам и позор е в 21 век и то през демокрацията - някой да каже, че е атеист!

    Аз още на 20 години и в атеистичното време, логически достигнах до извода, че има Бог - и че този свят не може да е създаден случайно!

    Ще ти кажа как: представих си една градина - ако я оставиш без да я обработваш - какво ще се получи от нея? (Въпросът е риторичен)

    И след това направих аналог с цялата вселена, всички физични закони, и земята с прекрасните си и премъдро устроени места - и смятам, че само безумен човек след всичко това, може да мисли че всечко е възникнало и се управлява случайно.
    Такава мисъл е толкова нелепа, че е безсмислено дори да се обсъжда!

    А това, че си видял свещеници да вземат храната, която вероятно е била оставена за тях. - какво от това? И свещениците са хора със своите човешки слабости. Те не са Светии.

    И последно. ОК. Всеки има право сам да преценява в какво да вярва.
    Но тогава като си атеист - не пиши в православни теми! - и още повече с идеята да се подиграваш! - защото това не шега и не е безобидно! Това е сериозен и тежък грях, с който прогневяваш Бога!

    Бог да те вразуми и просветли!

    Коментиран от #10, #13, #18

  • 10 Баба ти

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    А ние на Задушница оставяме храна на гроба, за да се намери на мъртвия, а на поповете отделно си им даваме в ръцете от всичко което сме занесли на гроба. Не е на добро да се вземе от гроба, ама тия попове може и да не знаят или са много лакоми. Не е хубаво да се излагат така пред хората, защото ги съблазняват.

    Коментиран от #14

  • 11 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    За съжаление, не само ти си станал свидетел на случки, които не отговарят на представите и очакванията за божествено съвършенство у онези, които свещенодействат и трябва да доведат човека до познанието на Бога. Затова и разочаровани, мнозина отхвърлят Създателя на видимия и невидимия свят и закоравяват ума и сърцето си в материалистични обяснения. Но, човекът е Божие творение - в дух, душа и тяло. Живеем на земята в нашите тела, но ние сме повече от плът. Ние имаме емоции и разум (душата) и дух. Духът е онази Божествена частица във всеки от нас, която ни свързва с Бога. И когато нашето тяло ни предаде поради старост или болест, духът е този, който ни крепи, дава ни сили и ни превежда през изпитанията. Духът на човека е ВЕЧНО създание. За него смърт няма. След края на нашето тяло духът продължава да съществува и
    или се връща при Бога или отива в ада. Сигурно вече ме апострофираш. Но не бързай. Само за миг, все пак си помисли, че е така и трябва да направиш избор. Библията не е религиозна измишльотина. В нея са събрани думите на Бога към хората, неговите упътвания как да живеем добре на земята и как да наследим ( нашият дух) вечен живот с Бога, за да не отидем в ада, където ще бъде плач и скърцане със зъби .Не отхвърляй тази възможност.

    Коментиран от #17

  • 12 До Мъдрият

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Тук е моят отговор, на твоя коментар#61 от предишната статия, към която вероятно няма да се върнеш...
    Чудя ce кoлкo ли cи дeбeлoкoж, зa дa нe ce зaмиcлиш, чe cи грубиян? Нe мoжeш дa мe нaричaш "пубeр" и дa твърдиш, чe тoвa нe e oбиднo, oщe пoвeчe зa жeнa нa дocтoлeпнa възрacт. Дaли тaкa ce oтнacяш (oтнacял) c мaйкa cи? Чудя ce, дaли и кaк някoя жeнa мoжe дa cъжитeлcтвa c тeб и дa тe изтърпи? Aз нe бих ! И Cлaвa Бoгу, чe нe cъм изгубeн aтeиcт. Ти нe caмo нe мoжeш дa мe oбърнeш към вярaтa, нo нaпрoтив - oтблъcквaш. Зaщoтo cи дaлeч oт ЛЮБОВТА НА БОГ към грeшницитe.

    Коментиран от #16

  • 13 Абе

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Абе ти чуваш ли се какви ги говориш че е " Срам и позор е в 21 век и то през демокрацията - някой да каже, че е атеист!"
    То не е срамно да кажеш, че си обратен. че си ЛГТБ, транс-манс и не знам какво си... Не е срам, а е тъжно! И страшно за отделените от Бог. За тези, които ще погинат. Защото живеем в последните времена преди края. А Бог не иска никой да погине, но всички да се спасят. Прибери показалеца и ако можеш покажи на хората смисъла от вярата в Бог. Ако ли пък нямаш любов, по-добре замълчи.

    Коментиран от #15

  • 14 Мъдрият

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Баба ти":

    Това не е правилно! Храната трябва да се раздаде на хора: на свещениците, на другите хора около вас, на бездомни и гладни хора и т.н.т.
  • 15 Мъдрият

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    Срамни и позорно са и тези неща, които изброяваш!
    Да, даже това са слаби думи, Страшно и ужасно е, човек да е отделен и отдалечен от истинския Бог!

    Но ти не си мисли, че със спор по форуми можеш да обърнеш някого към Бога. Обръщането може да стане като се молиш на Бога за тях, и Той в Свое време ще им даде възможност да Го познаят. Но те дали ще приемат - зависи вече от тях!

    По форуми - единствената полза е от това, което правят Камен и Иванов (и преди това и Кирилов).
  • 16 Мъдрият

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "До Мъдрият":

    ОК. Ще ти напиша още веднъж за последно, понеже виждам че не спираш.

    Не считам, че това е обидно, защото аз казах, че се държиш като пубер - тоест незряло и неразумно, и в предната тема ти обясних защо.

    Ако смятах, че е обидно - нямаше да пиша такова нещо! И още веднъж ти казвам, че не съм имал за цел да те обиждам(и не съм го направил), а исках да се осъзнаеш и да се замислиш върху неправилните си действия!

    И хайде вече да спрем!

    Коментиран от #19, #24

  • 17 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Не религиозен":

    Вече видях ада и рая . Мерси за мъдрите думи . Но ще си остана такъв така съм отгледан от атейсти . Църквата не ме интересува . Както и религията .

    Коментиран от #20

  • 18 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Не се подигравам . Казвам мнение. Точка по въпроса за вноса на магданоса . Ще пиша каквото си искам , не ми пука за минусите . И за това колко много съм подразнил някой вярващ. Бог няма астронавтите го доказаха . По ако вярвам , че има НЛО. И древните са го помислили за божество . Кой мислиш ,че е построил пирамидите.

    Коментиран от #25

  • 19 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    затова си дебелокож, защото ти липсва елементарно уважение, а изглежда и възпитание. Но ако си пропуснал първите седем години, то като "благочестив" християнин би трябвало да знаеш, че ако някой е наскърбен от теб и ти го каже или покаже, трябва да го помолиш да ти прости...нали ? Но явно до толкова се имаш за себеправеден, че сетивата ти са притъпени . Но, не забравяй, че всеки от нас ще отговаря за всяка гнила дума...това прочел ли си? Е, не в житията...,а в Новия завет.

    Коментиран от #26

  • 20 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    О, трябва да ти призная, че и аз бях като теб. Не разбирах защо едни хора ходят по улиците в черни дрехи, какво говорят в църквата и защо вместо да говорят припяват. Всичко беше толкова странно и непонятно за мен. Подозирах все пак, че има "някаква сила", която ръководи този свят. Някои я наричаха Бог. За мен беше все едно... Имах своя интересен живот и си живеех в него.Но се случиха неща, които първоначално приемах за "случайни", докато "ми дойде времето" да чуя за Исус Христос- Единородният Син на Бога, който е разпънат на кръста и заради моите грехове. Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя Единороден Син, за да може всеки, който повярва в Него да получи изобилен живот тук на земята и да наследи вечен живот(духа) с Бога. Така, разбрах, че "тази сила" не е мистерия, а реална личност в духовния свят. Така разбрах, че моят ум е токова несъвършен...Прочетох Новия Завет и видях, колко много от нещата, които ме вълнуват има там. И разбрах, че религията е измислена от хората, а Бог очаква от нас само едно -ВЯРА в Неговите думи. Както виждаш моят ник нейм е НЕ РЕЛИГИОЗЕН, именно защото живея с вяра, която ми даде свобода, а не в религия с правила и наредби. За едни е непонятен, а други се дразнят от него...но, решението ми да следвам думите на Бог в Библията никога не ме разочарова. Напротив, даде ми нов живот, пълен с радост и благословения. Не отхвърляй възможността да прочетеш Евангелията в Новия завет. Може би това ще промени решението ти. Но,

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не религиозен":

    Но каквото и да е то, трябва да знаеш, че Бог те обича. Не се страхувай да извикаш към Него, дори да си Му ядосан. Задай въпросите си, а Той ще се погрижи някой да ти отговори...
  • 22 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не религиозен":

    За едни моят ник нейм е странен, а други се дразнят от него. Но решението ми да живея с ВЯРА в думите на Бог, а не в религия с правила и наредби, никога не ме разочарова. Получих нов живо, пълен с радост и благословения в реалния живот и мир в душата и сърцето.
    Прочети Евангелията в Новия завет и ако имаш въпроси, извикай към Бог. Не се страхувай ! Той ще изпрати някой, който да ти отговори. Тогава можеш да вземеш решението.
    ( Този абзац е преди # 21. Вероятно надхвърлих допустимите знаци и при публикуването беше отрязан в # 20 )

    Коментиран от #27

  • 23 Камен

    2 1 Отговор
    О хоо... няма ме и виж какво става тук.

    Както казваше един приятел за подобни ситуации - "Котаракът го няма и мишките се разиграли..."

    В случая протестантите, отново са атакували...

    Ей сега ще ги отблъснем, но първо да честитя на всички и днешния празник, понеже не знам дали днес ще пуснат Православна тема.



    Честит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    Днес се честват: Св.равноапостол Фотий - патриарх Цариградски; Св,Вукол - епископ Смирненски; Св.мъченица Доротея и с нея Христина, Калиста и Теофил; Св.мъченица Фавста девица и с нея Евиласий и Максим; Св.мъченици Марта и Мария, и братчето им - Св.мъченик Ликарион; и Св.мъченик Иулиан!

    И нека всички да вземем пример от тези Светии, като винаги твърдо и смело да изповядваме, пазим, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!
  • 24 Камен

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    Здравей, Мъдърият! - (между другото този ник не е подходящ - хората се дразнят, понеже в голямата си част те не са мъдри...)

    Радвам се , че си се включил, защото колкото повече православни християни пишем тук, толкова по-малко еретици и неверници ще пишат!
  • 25 Камен

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ще ти цитирам словата на Св.цар Давид в псалом 52:

    "Рече безумец в сърцето си: "няма Бог". Развратиха се човеците и извършиха гнусни престъпления; няма кой да прави добро.
    3. Бог от небесата с внимание погледна към синовете човешки, за да види, има ли кой да разбира, да търси Бога.
    4. Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един.
    5. Нима не ще се вразумят ония, които вършат беззаконие, които тъй изпояждат народа ми, както ядат хляб, и които не призовават Бога?
    6. Там ще се уплашат те от страх, дето няма страх, защото Бог ще разсипе костите на ония, които се опълчват против тебе. Ти ще ги посрамиш, защото Бог ги отхвърли.
    7. Кой ще даде от Сион спасение Израилю! Кога Бог върне пленените от Своя народ, тогава ще се зарадва Иаков и ще се развесели Израил"

    --------------

    Така че не бъди и ти безумец, а се покай и осъзнай!
    Направи го, защото иначе с тези разсъждения директно си за някой по-голям казан в ада!


    п.с.И аз израснах в атеистично семейство, но като голям познах Бога и се обърнах към него. Така че , това не е пречка за търцещият истината човек!
  • 26 Камен

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Точно":

    Какво искаш от човека?

    Аз прочетох какво точно ти е казал: и смятам следното:
    той не ти е казал, че си пубер, а че се държиш като такъв! - което е различно! И не е обида! Освен това той след това се е аргументирал.

    По твоята логика - аз може да обидя накой и зашото си вървя по улицата и му преча на гледката, дай сега да му се извиня за това!

    Така че - не си прав!


    Освен това преди да искаш извинения от Мъдрият, ми дължиш на мен и на Кирилов - много извинения! И освен това трябва и да се покаеш и да ни помолиш за прошка - заради всички случаи, в които си спорил с нас и си ни обиждал! - в някои от случаите под различни никове.
  • 27 Камен

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Не религиозен":

    Ти пак ли се появи в православните теми?

    Вие протестантите, нямате ли си свои сайтове, където да си пишете със себеподобни?

    А за начина ти на мислене - много си заблуден и си далече от истината, защото извън Православната църква - няма спасение!

    И ти с тези разсъждения - си за някой по-голям казан в ада!

    Така че, ако искаш да се спасиш - се осъзнай и се покай, и се обърни към Православието и стани член на православната църква! И живей според Божиите заповеди, твърдо стоейки в православната вяра и участвайки активно в живота и тайнствата на православната църква.

    Бог да те врзуми и просветли!

    Коментиран от #28

  • 28 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Камен":

    Камене, този сайт е светски и в него пишат всички, според разбиранията и убежденията си. Това, което написах е призив към един невярващ, определяш себе си като атеист, да потърси Бог със сърцето си. А дали ще се обърне към вярата е негово решение. Нашата работа е да помогнем на хората да познаят Бога, независимо дали ще изберат православието, протестанството или католицизма. След като Бог е допуснал тези три деноминации, нека бъдем толерантни и да ги оставим всеки на намери място, където ще растат в познаването на Бога. А Той е Съдията, пред който ВСИЧКИ ще застанем.