Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 14:16 8 508 7

Най-популярното болкоуспокояващо има сериозни странични ефекти

  • болкоуспокояващо-
  • ибупрофен-
  • странични ефекти

Повече от един на 100 души, приемали ибупрофен, са се оплаквали от световъртеж, гадене и лошо храносмилане

Най-популярното болкоуспокояващо има сериозни странични ефекти - 1
Снимкa: Shutterstock

Един от популярните и широкорекламирани болкоуспокояващи препарати - ибупрофенът може да причини сериозни странични ефекти, пише в. „Express”, цитирайки данни на Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Смята се, че повече от един на 100 души, приемали лекарството, са се оплаквали от световъртеж, гадене и лошо храносмилане. В някои случаи обаче може да има риск от кървене в стомашно-чревния тракт и проблеми със зрението. Макар и в редки случаи е възможна сериозна алергична реакция към ибупрофена.

Ибупрофенът е нестероидно противовъзпалително лекарство от групата производни на пропионова киселина, което има аналгетични и антипиретични ефекти. Напоследък доста лекари предупреждават широко рекламираните болкоуспокояващи да се приемат с повишено внимание, тъй като в някои случаи те могат да причинят повече вреда на здравето, отколкото полза, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалкият

    5 1 Отговор
    Ибупрофен за болни бъбреци и хипертония, строго забранен, не от мен, разбира, се..!
  • 2 Дръндаров🐷🦛

    3 6 Отговор
    Затова се взима курофрен

    Коментиран от #4

  • 3 Рошко

    6 1 Отговор
    Хранителните добавки са много полезни, особено за фармацевтичната индустрия (мафия) и при толкова много будали
  • 4 Терминатор

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дръндаров🐷🦛":

    И...т
  • 5 ПАНАДОЛ

    1 0 Отговор
    Е по _приемлив вариант!
  • 6 Един

    1 3 Отговор
    Ибупрофенът е доста добро обезболяващо. Важно е кой е производителят и за кои държави е предназначен! От години купувам и ползвам ибупрофен и съм много доволен! Но купувам от американски безмитни магазини, предназначени за мисионерски контингенти, който е доста по- пречистен от този в аптеките.
  • 7 един от стадото

    0 0 Отговор
    бате дай един алангин за малко..