Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 19:27 3 360 11

Йодът снижава смъртността от Covid-19

  • йод-
  • коронавирус-
  • предпазва-
  • здраве-
  • covid-19

Минералът се съдържа най-вече във водорасли, морски риби и готварската сол

Йодът снижава смъртността от Covid-19 - 1
Снимка: shutterstock

Пандемията от коронавирус все още продължава да е много сериозно предизвикателство, а последните данни показват, че страните от Далечния изток са с най-добри резултати.

Само 29 души от общо 6 милиона население са починали в Сингапур, което експертите приписват на един мощен минерал – йод.

Населението на тази част на света е известно с консумацията на големи количества йод, което повишава имунитета и води до невероятни резултати не само в Сингапур, но и в околните страни, водени от Япония.

Това е в пълно съответствие с изследване, проведено в Националния център по ревматология в Нидерландия. Екип, ръководен от професор д-р Верхесен, анализирайки данните за броя на жертвите в света, причинени от Covid-19, стигнал до заключението, че количеството на приема на йод оказва значително влияние върху смъртността. Като пример той цитира епидемиологични данни, показващи, че настоящата пандемия от Covid-19 в Япония и други страни, известни с високия си прием на йод, бележи много ниска смъртност в сравнение с други страни.

Йодът трябва да се поглъща с храната и се съдържа най-вече във водорасли, морски риби и готварската сол. Дневният прием на йод трябва да бъде от 1,5 милиграма до 2,4 милиграма на човек.

Оптималният прием на йод може да се превърне в своеобразна „ваксинация“, която рязко намалява риска от развитие на болестта, заключават учените.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дончо белината

    24 2 Отговор
    Гърците само такива неща ядат па па се крият, като затворени мишки и резултатите им в ковида, като на всички останали !

    Коментиран от #7

  • 2 НАЙ _ДОБРЕ ДА ДОЙДЕ

    10 1 Отговор
    МЕНДЕЛЕЕВ С НЕГОВАТА ТАБЛИЦА😀
  • 3 Шизу Японеца

    7 4 Отговор
    Ние в Япония, сме свикнали с тези богати на йод продукти, да му мислят другите..!
  • 4 орех

    24 0 Отговор
    Имаме си достатъчно йодни продукти.Българският орех е едно от тях,но хората в градовете са се откъснали отдавна от своите баби и дядовци и консумират орехи само с тиквеник на бъдни вечер
  • 5 хорхе бокай

    3 4 Отговор
    Защо Китай обяви такива крути мерки,нали ядят морски дарове?Сексът е ключът към здравето.Сухо,сухо,сухо,докато хвърли боба без йод.
  • 6 Миризлив пор

    20 4 Отговор
    А бре журналисти, не се ли усещате че разликата от лекарството до отровата е само в дозата? Защо пишете такива неща, сега някой остана да почне да се "ваксинира" като пие по 10 капки йод и след седмица в болница. Съобразявайте се малко бре хора, четат ви и не толкова интелигентни хора, искате да се почне с белина като призива на Тръмп ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз пия по

    1 10 Отговор
    Лажица на ден йот и нищо ми няма ...

    Коментиран от #11

  • 9 Coro

    4 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Сингапур, Тайван, Виетнам, Камбоджа и др. държави с твърда политика, организация и дисциплина имат подобни резултати за "короната". В Китай може би традиционно ясат водорасли с висико съдържание на йод? Аман...остава СЗО да каже, ще трябва да пием йод...
  • 10 big

    0 0 Отговор
    Дали и йода не се произвежда от Домуса?
  • 11 Мангъристан

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз пия по":

    Лажица йот на ден убива кон за 1 седмица, 2-3 капки седмично е дозата