Last news in Fakti

12 Март, 2021 08:54 19 030 13

Очевидни и лесноразпознаваеми симптоми за цироза на черния дроб

  • цироза-
  • симптоми-
  • черен дроб

Според експерти признаци за наличие или развитие на цироза могат да бъдат слабост, умора, раздразнителност и нарушения на съня

Очевидни и лесноразпознаваеми симптоми за цироза на черния дроб - 1
Снимкa: Shutterstock

Британски лекари разкриха симптомите на цироза на черния дроб, съобщава Daily Express.

Цирозата на черния дроб е късен стадий на фиброзната болест, довела до значителна увреда на нормалната чернодробна структура.

Заболяването се характеризира с поява на регенеративни възли, заобиколени от фиброзна тъкан.

Тази тъкан частично блокира притока на кръв през черния дроб. Статистиката сочи, че около 1 на 400 възрастни имат цироза

Според експерти признаци за наличие или развитие на цироза могат да бъдат слабост, умора, раздразнителност и нарушения на съня.

Също така човек трябва да обърне внимание на зачервени длани, паякообразни вени, пожълтяла кожа и очи.

Лекарите препоръчват да бъдете изключително внимателни при кървене от носа и венците, често гадене и загуба на апетит, тъй като тези симптоми също могат да бъдат признаци на цироза.

Ако откриете някакви признаци за развитие на това заболяване, трябва незабавно да потърсите професионална медицинска помощ, съветва Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви Сърбалан

    15 1 Отговор
    Сръбкайте си ежедневно,всяка цироза се лекува с двойна доза,Архимед го е изобретил..
  • 2 реване

    16 0 Отговор
    Трябва незабавно да потърсите професионална медицинска помощ и да си плащате,плащат,плащате.....и те така.
  • 3 гадно

    16 2 Отговор
    Тия които са се докарали до цироза от пиене изобщо и не мислят за лекар, а за следващата чашка.
  • 4 Кунчев

    6 3 Отговор
    Става са, ходи са пеш, аде са здравословно, някаква физическа дейност, така има и любовна игра, който не слиза от колата, ни съ храни здравословно - няма и удоволствия - прибягва до алкохол, цигара
  • 5 ХА ХА

    32 0 Отговор
    Британските лекари разкрили симптоми , които в България ги знае всяка м .сестра , фелдшер и много хора без медицинско образование
  • 6 Тополофграт пак се представи,, дубре,,

    1 1 Отговор
    Да,, цял живот дамски е с такива,, учи,, -,, картинка,, плюс това е заразно, майката на съсетката също беше болна и она се пазеше от нея... Ужассс.. вецета...... да ме пази Бог..!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    по кожата,се вижда!политикът починал от ....ковид19,имаше на лицето,като земя!това е симптом на цироза в последен стадий!В Краен стадий започва кръвотечение,от стомаха,дебелото черво .......томва е много жестока смърт-заова пазете тялото си...Не налитайте,като пчела на акация,като видите алкохол,а по умерено ...до 14милилитра дневно и 50мл червено вино.В момента синът ми се готви за Германски треньор....там изучават,освен устройство на скелет,мускули и процесите ,които се извършват в клетката....е...си мамата...,алкохолът е енергия,а енергията в по големи количества не може да се преработи от черния дроб и се натрупва ...Получава се цироза-ЕЖЕДНЕвната ,класическа употреба на Алкохол за човек , е тази 14мл твърд алкохол и до 50мл червено вино ,или 3/4 кенче бира .тя може да се преработи без да се затормози черния дроб

    Коментиран от #8

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кожа ,като земя-Защо кривите думите,кой ви постави този речник-така неграмотно,като от щаб бг,създаден ,а факти??
  • 9 Не се получава, тази болест само

    6 1 Отговор
    От алкохол, а и от прием на лекарства, от стрес, живот с пиян мъж, не хигиена, наистина,, мръсна кочина,, за която някой е забравил и други...!
  • 10 Паякообразна вена

    13 0 Отговор
    Ако кожата ви е пожълтяла, а очите ви са дръпнати, по-вероятно е да сте китаец, отколкото да имате цироза.
  • 11 адаша

    1 0 Отговор
    "-Алооо! Главният мозък ли е ?
    -Да.
    - Черния дроб ти се обажда. Кажи му на оня- Илия, да престане да гради килия, че не мога да разграждам..."
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    3 1 Отговор
    До цироза също води и хепатит. Няма да го прочетете никъде, но 90-те години се проведе експеримент, който зарази хиляди българи с хепатит Бе. Инфекциозните отделения бяха препълнени и всичко се покриваше. Знаеха го само близките на засегнатите и самите те. Никой не го обяви за пандемия, а когато разпитваха заразените и се установяваше, че голям % бяха инокулирани се нахвърляше върху им мед.персонала. Този удар върху народа ни от своя страна прокара нов "имунизационен календар". Днес сме страната с най-бързо топящо се население и супер-завишени бройки на хронично болни. Още с раждането никой не ви пита и инжектират децата ви с отрова, непосредствено след раждането, после до 72 часа още веднъж, със същата ваксина от експеримента. Това като се има предвид, че едно новородено създава реален имунитет след най-малко 1 седмица. След това всички деца почти получават т.нар. разстройство от аутистичен характер, което забавя с до 3 год, развитието на децата, а това е нормализирано днес от всички. Удобно, неудобно това е положението.
  • 13 селтак

    3 0 Отговор
    Астра-Зенека ше ви излекува! Завинаги!