Last news in Fakti

17 Март, 2021 07:48 8 974 16

Имен ден празнуват хората, чието име означава човек Божи

  • имен ден-
  • алексий

На този ден Християнската църква почита паметта на Св. преподобни Алексий

Имен ден празнуват хората, чието име означава човек Божи - 1
Снимкa: Shutterstock

На 17 март имен ден празнуват всички, които носят името Алекси, на Св. преподобни Алексий, човек Божи (което означава - помощник), както и Алекс, Алекса, Алеко, Алексей, пише petel.bg.

На този ден Християнската църква почита паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи. Той е роден в древен Рим по време на управлението на Теодосий Велики.

Родителите му решили да го оженят много рано, въпреки неговото намерение да се отдаде на Бога. Преди сватбата на Алексий му се явил Св. Павел, който му казал: "Този, който обича баща и майка повече от мен, не е достоен за мен". Пред самия олтар Алексий погледнал кръста с угризения, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки.

Прекарал 18 години в манастир в Сирия. Там станал много уважаван свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение често било тема на много дискусии не само между монасите, но и в обществото, на което служел. Почти целия си съзнателен живот светецът, в името на своето обещание към Бога, прекарал в мълчание и укривал своята самоличност.

Наказанията и лишенията, на които сам се подложил заради колебанието си, били прекалено жестоки и забулени в мълчание. Званието "Божи човек" той получил след смъртта си, поради своето себеотрицание и пълно отдаване в служба на Бога.

Имен ден празнуват: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде честито

    6 2 Отговор
    Айде честито на Божигол!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ЧЕСТИТИМЕН ДЕН
    ИМЕНЯЧКИ
    ИМЕНЯЦИ
  • 3 Михал

    3 2 Отговор
    Начи всички сме,, набожни,, и немаме,, грехове,,....... да пребъде лицемерието, най вече у,, Родопите,,......!
  • 4 Охаааа😛😜😂

    0 4 Отговор
    Как пък един не се роди в масква

    Коментиран от #5, #6

  • 5 РАДИО ЕЛТО

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Охаааа😛😜😂":

    има ЖЕНИ с име МОСКВА господине
  • 6 ВъГъЗъ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Охаааа😛😜😂":

    Ти пък де не си роден в някой краварски обор?!?
  • 7 Behemoth

    3 4 Отговор
    Християнска чума ...пълна с противоестествености .....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ъхъ

    1 1 Отговор
    Е там е основния проблем, като се каже, че нещо се било появило, предполагам дух и цялата тая работа заминава не на кино ами зад него. Именно тая фантастика превръща религиите в сериозна извратения , да вярваш в нечий очевидни халюцинации и безмислици си е ментална увреда , а системните и масови лъжи са престъпление , кой ще понесе вина за милиардите увредени мозъци
  • 12 Филип Тотю

    3 2 Отговор
    Не хулете, безбожници, че наистина, сте,, чуми,, и такива като вас докарват,, болестите,, и не доброто по света и у нас....!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Разкарай се

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Филип Тотю":

    Ако има някой виновен то това сте точно вие дето сте напълнили и без това празните глави на хората с безобразни и гнусни лъжи за вълшебници и чудеса принуждавайки ги да се страхуват и да унижават човешката личност , ако искаш да не богохулстват ще си седнете на задниците и няма да си натрапвате гнусотиите на нормалните хора, ясно ли ти е , като искаш небогохулстване заминаваш в храма и там си вършиш религиозните дейности, а не публично и то всеки ден , много па за престижни се имате с тия лъжи, та чак и лъжата за престижна я имате , и не си позволявай да казваш на хората какво да правят, в светския живот
    такива опити за узурпиране вече не се приемат, като имаш фашоидни наклонност е необходимо да ги пазиш за себе си

    Коментиран от #15

  • 15 Разкарай се ти и твоите фалшиви думи

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Разкарай се":

    И колеги, чакам го отдавна, разбра ли една дума от това което написа, едва ли,, силата,,ви е другаде, един и същ филм цел живот,, Нощните бдения на поп Вечерко...,,..!
  • 16 Православен

    1 2 Отговор
    На този ден е редно православните христиенки да се подмият и прекадят за полово дълголетие и вагинална свежест . Да си сменят жълтите кюлоти, да отидат у манастира -а дано са да не е Филка баба Гуси или Кичка Троянската. И ще пръднете яко пред иконата на ангелите.