Last news in Fakti

17 Март, 2021 11:59 5 561 18

Откриха древен библейски свитък в "Пещерата на ужасите"

  • библейски свитък-
  • археолози-
  • мъртво море-
  • пещера на ужасите-
  • древен свитък

Фрагментите са намерени в пещера в пустинята

Откриха древен библейски свитък в "Пещерата на ужасите" - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Фрагменти от библейски свитък и други реликви са намерени от археолози в пустинните пещери в Израел. "Историческото откритие " включва десетките парчета пергамент , написани на гръцки, в които само името на Бог се появява на иврит.

Смята се, че свитъкът е принадлежал на еврейски бунтовници, избягали на хълмовете след неуспешен бунт на юдеите срещу Рим преди повече от 1900 години.

Десетките фрагменти от непознат свитък от Мъртво море с библейски текст, бяха открити по време на операция за спиране на иманярите, които ограбват пещери в района, съобщи АП.

По фрагменти от папирус има гръцки текст от книгата на Захария и книгата на Наум. Те са датирани с въглероден анализ към 2 век, съобщи израелското ведомство по древните паметници.

Откриха древен библейски свитък в
Снимка: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Това са първите фрагменти от свитъци, откривани в пустинята южно от Ерусалим от 60 години. Смята се, че са от поредицата пергаменти от обекта, наречен "Пещерата на ужасите" заради намерените там 40 човешки скелета през 60-те години на миналия век. Пещерата е в каньон в Юдейската пустиня.

Свитъците вероятно са прибрани в пещерата през въстанието на Бар Кохба срещу Рим по времето на император Адриан от 132 г. до 136 г.

Откриха древен библейски свитък в
Снимка: EPA/БГНЕС / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Свитъците от Мъртво море са намерени в пустинни пещери на Западния бряг близо до Кумран през 40-те и 50-те година на миналия век. Те са датирани към 3 в. пр. н. е. до 1 в. н.е. Сред тях са най-ранните известни библейски текстове и документи с вярванията на малко разбрана еврейска секта.

Освен артефактите от римско време при разкопките в над 500 пустинни пещери са намерени и мумифициран скелет на дете на 6000 години и огромна кошница от неолита, която е на 10 500 години.

Откриха древен библейски свитък в
Снимка: EPA/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосиффф

    22 6 Отговор
    На тези никога и за нищо не вярвам.
  • 2 Лъжи безкрай

    26 9 Отговор
    Само безмозъчен може да вярва на гърци и евреи, които са най-големите фалшификатори и крадци на всичко културно и историческо.
  • 3 Ех Пилат

    13 3 Отговор
    Човечеството трябва много да съжалява за краха на римската империя и борбата срещу религиозното невежество

    Коментиран от #11

  • 4 Само една, пещера,

    5 0 Отговор
    Има, според мен на, ужасите....да казвам ли коя е.....?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 така помислих

    13 4 Отговор
    Аз па рекох че са намерили дипломата на Баце за пожарникар.

    Коментиран от #9

  • 7 Мошето

    17 5 Отговор
    ПЪРВАТА ЛЪЖА НА ЕВРЕИТЕ – СТАРОЗАВЕТНАТА ИЗМИСЛИЦА, ЧЕ ИЗРАИЛТЯНИТЕ СА БИЛИ РОБИ В ЕГИПЕТ

    През втори век пр.Хр. еврейската библия е преведена от арамейски на гръцки в легендарната Александрийска библиотека. На седемдесет еврейски писатели, откъдето идва и наименованието Библия Септуагинта (70 на гръцки – б.пр.), от Птолемей им е възложена тази задача, при изпълнението на която те хитро заместват неясния племенен лидер-фараон с могъщия Египет и неговия цар. Гръцката версия, с това злонамерено нарушаване на античната история, става източник на всички преводи на Библията в целия свят дори и днес.

    Измамата на Септуагинта е резултат от гръко-еврейската връзка, която е много подобна на съвременната американо-еврейска. (Да контролират и манипулират световните суперсили – древните и съвременните, очевидно е стар еврейски специалитет, за което свидетелства и древната еврейско-персийска договорка, която довежда до свобождаването от Вавилонски плен, както и съучастничеството с Римската империя в контролирането и сдържането на християнството.)

    Заместването на арабския град Мизраим/Мизр с Египет на фараоните в разказите за Патриарсите (книга Битие от Стария завет – б. пр.) не само изопачава историята на израилтяните, но и историографията на целия античен Близък Изток.

    Опасностите, които тази грешна интерпретация представлява за съвремието ни, са многобройни.
    Първо, съвременните египтяни биват откъснати от собствената си култура.
    Второ, лъжите, представени

    Коментиран от #12

  • 8 Мошето

    16 6 Отговор
    Второ, лъжите, представени в Библията и инфилтрирани в другите религии, са голяма заплаха, основана на грешна информация.
    Например, салафитите, ожесточени ислямисти и джихадисти, искат да унищожат всички древни египетски паметници и храмове, в това число пирамидите и Сфинкса, защото вярват, че това са прославящи фараоните идоли, които отричат истинското божие слово, предадено ни чрез Мойсей. Имаме една умствено ограничена маса от хора в смъртоносен заговор заради приказката за евреите като роби, строили пирамидите.

    Книга Изход разказва за роби, които в продължение на 400 години са вършили тежка работа в непрекъснато робство. Разказът за това как братята на Йосиф не успяват да го убият присъства и в Корана и в Библията. Братята му го продават за 20 сребърни шекела на измаиляните, а не на египтяните (книга Битие 37: 26-28).
    Измамата на Септуагинта, повтаряна от съвременната филмова продукция, е очевидна и в наскорошния филм на Ридли Скот „Изход – богове и царе”.
    Египет забрани този филм заради неговата „ционистка гледна точка върху историята”. Същата измама, извършвана от евреите вече 3000 години – промяна на историята, за да бъде излъгана публиката, все още върви и днес в Холивуд.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 На, Спас делника съседа, бе

    2 0 Отговор
    Пещери поне има, дал Господ.....!
  • 11 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ех Пилат":

    Римляние са почитали божества като Юпитер и Марс. Принасяли са им човешки жервти. Тяхната религия по ли ти се струва привлекателна?
  • 12 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Мошето":

    Да не би гърците да са написали и текстовете в Танака и Талмуда, че и там е описано робството на евреите? Като четете литература в нета, поне си задавайте въпроси, че само си пълните главите с апокрифни бъркочи.
  • 13 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Мошето":

    А египетската религия какво е? Да се кланят на фараоните и дори да ги обожествяват, това не е ли прекалено самозвано? Не са ли се кланяли на езически статуи? Не бе, хич! Разните им вярвания в Сет, Амон, Апис, Таурет, Изида и т.н. не са ли чиста проба езичество, гарнирано със зверските им жертвоприношения? Тъмни времена настанаха. Всякакви сатанисти ще опитват да отвърнат хората от пътя на добротата и смирението, на което ни учи Иисус. Но онези, които истински отричат кръвопролитията, които вярват в доброто у човека насреща, които запазят учението Христово и вярата в Господ Бог, ще останат неопетнени от варварските богохулства. Учението Христово е любов. Който се отрича от любовта, води празен живот. Който приеме любовта в сърцето си, живее пълноценно.

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    8 5 Отговор
    Тежко и горко на онези млади хора, които се образоват сами от интернет. Там няма учител, който да им покаже разликите между истина и лъжа. Младият, неопитен ум лесно бива подхлъзнат по умелонаписаните сквернословия и богохулства. Много млади ще загубят пътя на светлината, оплетени в мрежите на измамните слова, писани от всякакви НПО, псевдо историци и пара лингвисти. Нищо чудно, ако скоро започнат да практикуват и сатанински ритуали. Бащите им са заети да трупат пари, а майките им - да ги харчат из моловете. Порочният кръговрат на капитала държи много семейства разделени, макар и под един покрив. Неприсъственото обучение допринася за тази деградация на младите души и сатанистите потриват доволно ръце. Бог да пази младите! Очевидно родителите им са заети с "по-важни" дейности.
  • 15 Мошето

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Спокойно!
    Пиши в нет-търсачката и чети:
    "Egypt knew no Pharaohs nor Israelites" by Ashraf Ezzat
    Книгата е страшно интересна, осланя се на документи и факти, има я в pdf-format на английски.
    Между другото, нищо лошо не съм казал за Християнството. Аз самия съм православен и редовно посещавам църква.
    Лека вечер!

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мошето":

    Май не си допрочел, какво ти писах. Книги като тази бол. Всеки шантав с негова си версия и я пробутва за истина. Египтяните били казали?! Е, И?! И аз мога да кажа много неща. Ще ми повярваш ли, ако ги събера в книга и ги постна в нета? Турците пък казват, че не е имало робство. Дори се беше появила една М.Балева, която се беше наела с нейни си "факти" да опровергава Баташкото клане. И на това ли вярваш? Добре, че Я.Макгахан е описал зверствата в докладите и хрониките си, че да не се хързулват хората по брътвежите на разни псевдо исторички. Запитвал ли си се, защо точно сега Египет почна да врещи, че робуването на юдеите било измислено? Филми за Моисей и Изход са правени и преди. Защо баш сега езичниците надигнаха глас срещу истинността на юдейската история? Огледай се какво става по света и ще си отговориш сам.

    Коментиран от #17

  • 17 Мошето

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Аха, значи всеки шантав за теб, трябва да е "шантав" и за другите. Бре, колко било лесно. И защо вкарваш в тема за Библията турското робство-нерде Ямбол, нерде Станбул. Всички усвоили пари и отрекли турското робство се самоунижиха, просто защото в османските архиви се видя,че робството е било узаконено и облагано с данъци.
    Но докато евреите се хвалят с Библията си като най-древното литературно наследство, познато на човечеството, съвременната археология и история ни разказват различна история.
    Еврейските книжовници бяха включили някои от най-драматичните митове на древния Близък Изток в своята Библия и тъй като в този отдалечен период не се зачитаха авторските права, те не си направиха труда да споменат източника и освен това одобриха тези истории, които да бъдат пренаписани в свещената им книга като израелска история.
    Историята за Мойсей, всъщност е еврейската адаптация на известната автобиография на цар Саргон от Акад.
    Усилие да се стигне до нещо, приближаващо се до истината, без да се носи багажът на „Е, това казва Библията, така че трябва да е истина.“
    Примерите са много: Библейската дата за Изхода е приблизително 1445 г. пр. Н. Е. Изход 6: 4 и Галатяни 3: 16–17 ни казват, че Господ е сключил завет с Авраам 430 години по-рано, около 1875 г. пр. Н. Е. Книга Изход разказва за роби, които в продължение на 400 години са вършили тежка работа в непрекъснато робство.
    Ама робството е позната традиция в Арабия, но не и в Египет. Робството се появява в Ег
  • 18 Мошето

    5 3 Отговор
    ..Ама робството е позната традиция в Арабия, но не и в Египет. Робството се появява в Египет „едва през 7-4 в. пр.Хр., под влияние на персийската и гръцката инвазии”.
    А най-древните писмените египетски източници датират от 1870 г пр. Хр.. В тях няма и следа от израилтяните.
    Мисли, и бъди добър християнин, а не религиозен фанатик.